Læsetid: 4 min.

Stort fremmøde ved valg i Uganda

Ugandas vælgere kan for første gang i 26 år vælge mellem kandidater fra forskellige partier ved parlaments- og præsidentvalg
24. februar 2006

KAMPALA - Indbyggerne i Uganda mødte i går massivt op for at deltage i et historisk præsident- og parlamentsvalg, hvor vælgerne for første gang i et kvart århundrede kunne stemme på forskellige politiske partier.

Af frygt for uro og vold ved valget, der har været domineret af kapløbet mellem Ugandas siddende præsident gennem 20 år, Yoweri Museveni, og hans hovedmodstander, Kizza Besigye, var 12.000 reservister fra hæren udkommanderet. De bistod politi og soldater med at opretholde ro og orden ved de henved 20.000 valgsteder i landet, hvor tusinder af lokale og internationale observatører var til stede sammen med endnu flere repræsentanter for Ugandas politiske partier.

Men selve valget så ud til at være forløbet roligt, og soldaterne var i hvert fald i hovedstaden Kampala nærmest fraværende i gadebilledet. Ritzau observerede kun få pick-up biler med soldater, og ved valgstederne mødte soldaterne udelukkende op for at stemme.

"Der har ikke været grund til at pege på alvorlige problemer ved valget. Det er gået stille og roligt for sig. Militæret har holdt sig væk. Og vigtigst er det, at de politiske partiers repræsentanter på alle de valgsteder, vi har besøgt, ikke har haft noget at beklage sig over. Det eneste problem, vi har observeret, er, at nogle af valgboksene ikke har været ordentligt forseglet," siger en af de i alt 200 EU-observatører.

Men oppositionen sagde, at der havde været "mange uregelmæssigheder" - blandt andet trusler mod vælgere og manglende stemmeurner.

"Det er gået meget, meget dårligt," sagde talsmanden for Forum for Demokratisk Forandring, Sam Akaki.

Stemmer for forandring

Flere af Ugandas i alt 10,4 millioner vælgere indfandt sig allerede en time før, valghandlingerne gik i gang kl. syv, ved de udendørs valgstederfor ikke at komme til at stå bagest i køen. Men mange steder måtte de tålmodigt vente, mens de valgtilforordnede fik organiseret valgstederne efter forskrifterne.

Og skal man tro vælgerne på de henved 30 valgsteder, Ritzau har besøgt i og omkring hovedstaden Kampala, så har vælgerne stemt på 'forandring'. Og dermed imod Museveni.

Men Kampala er en af oppositionens højborge, så billedet ude i landområderne kan meget vel vise sig at være et andet.

Spørger man vælgerne, hvad der har været afgørende for, hvem de har stemt på, nævner de korruption, fred, fattigdom, mangel på medicin, strømsvigt, vandmangel og personlige bekymringer.

33-årige Sembatya Noa har aldrig haft fast arbejde. Han har stemt for forandring.

"Jeg har stemt på en kandidat, der kan skaffe arbejdspladser. Som det er nu, skal man 'kende nogen' for at få fast arbejde. Jeg kender ikke nogen, så jeg har intet arbejde," siger Noa.

70-årige Mia Nabagala er mest bekymret for sig selv og sine børnebørn. Hendes fire børn er døde af aids, så hun er alene om at tage sig af børnebørnene.

"Det vigtigste for os i Uganda er fred. Men jeg har stemt for forandring, så mine børnebørn kan vokse op, få arbejde og tage sig af mig," siger Mia.

Den 18-årige studerende Abbo Winnie stemmer for første gang. For hende er korruptionen det helt overskyggende problem i Uganda. Men også den blodige borgerkrig i den nordlige del af Uganda, der nu har stået på i 20 år, har været afgørende for, at også hun har stemt for forandring.

Nogle stemmer ikke

Andre nævner manglen på medicin, vand, stadigt hyppigere strømsvigt og alt for høje skatter som de problemer, de havde i tankerne, da de stemte.

"Det er skatterne og afgifterne, der skaber fattigdom. Vi har ingen penge og intet arbejde. Kun de, der har forbindelser, kan få job i det offentlige. Vi er dødtrætte af det hele og ønsker os en ny præsident. Hvis valget afvikles retfærdigt, så vinder Besigye," siger 32-årige Aminah, der lever af at sælge tøj i et af Kampalas slumkvarterer, hvor hun ud over at tage sig af sine egne fire børn også tager sig af fire nevøer og niecer, da både hendes bror og søster er døde af aids.

Men der er også folk, der ikke stemmer. Mange af de studerende ved Makerere Universitetet i Kampala blev ifølge ugandisk radio så vrede over, at der ikke var stemmesedler nok, at de gik hjem. Og andre har benyttet valgdagen, der er national helligdag, til fra tidlig morgen at gribe til flasken. I Nakulabye i Kampala var barerne ved middagstid i går fyldt med mennesker. Og selv om en 40-årig cementsælger i Kampalas sydlige del kun har negative ting at sige om Musevenis regering, så stemte heller ikke han.

"Jorden går alligevel under om ikke så længe, så der er ingen grund til at stemme," siger han.

For at vinde præsidentposten skal den førende kandidat have mindst 50 procent af stemmerne.

Valgresultatet, der ventes lørdag, imødeses med bekymring, da taberens tilhængere ikke nødvendigvis vil acceptere resultatet.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her