Læsetid: 3 min.

Straffede pindsvin

VM-turneringen antyder en tilbagevenden til mere normale styrkeforhold. Kontrafodbolden lider svalende nederlag
22. juni 2006

Verden over, ikke mindst i Europa, drager elskere af smuk fodbold lettelsens suk: Normaliteten er tilsyneladende vendt tilbage. Efter en lang periode med store resultater fra middelmådige landshold banker de gode hold igen de dårlige. Især EM-turneringen har været ramt (Danmark og Grækenlands triumfer), men også Sydkoreas semifinaleplads ved forgangne VM var fæl at bivåne. Her vil mange sikkert indvende, at held og en dygtig målmand i en straffesparkskonkurrence, f.eks., også er fuldgyldige elementer af spillet, og deri har de vitterlig ret. Men alt andet lige (dvs. ingen forstyrrende forkærligheder osv.) er det nu rart, når et stormløbende, overlegent hold også ender med at knække det barrikaderede, tidstrækkende kontrahold. Pindsvinefodbold skal straffes til sidst, og vi elsker at hade Drillo (undtagen når han hedder Ricardo).

Den defensive stil har gennemgående lidt svalende nederlag ved indeværende VM, og nu, hvor de indledende kampe er ved at være overståede, har følgende nationer udspillet deres rolle: Polen, Costa Rica, Trinidad & Tobago, Paraguay, Angola, Iran, Togo, Elfenbenskysten og Serbien & Montenegro er alle ude, og alle, undtagen de to sidstnævnte, har heller intet at gøre i en ottendedelsfinale ved et VM, men alle var velkomne deltagere i indledende runde. Friske pust, som man siger. Især Elfenbenskysten kunne dog have fortjent en bedre skæbne end to et-måls nederlag. (Kampen om æren og dynamitpuljens tredjeplads mod Serbien & Montenegro blev spillet i aftes efter redaktionens slutning).

Men tak og så farvel, for de såkaldt 'store nationer', Tyskland, England, Sverige, Argentina, Holland, Portugal, Mexico, Brasilien og Spanien bør, føler vi, den globale tv-offentlighed, indtage deres forudsete pladser blandt de 16 bedste i verden.

Et par mere eller mindre uventede gæster er der selvsagt plads til, f.eks. Ecuador, som allerede er kvalificeret, eller lande som Australien, Kroatien, Schweiz, Sydkorea og Ukraine, der alle har hæderlige chancer for at går videre. Hvis ellers de slår til i sidste puljekamp.

Men overordnet set ligner det en tilbagevenden til mere normale styrkeforhold i international fodbold, her kort før knock out-fasen. Hvor alt som bekendt kan ske.

Det nødvendige

Også i gruppe E så der ud til at skulle herske afklarede tilstande: I første runde var resultaterne: Tjekkiet-USA: 3-0 og Italien-Ghana: 2-0, og vandt favoritterne igen i anden runde, Tjekkiet over Ghana og Italien over USA, ville begge ottendelsfinalister være fundet og kun have førstepladsen tilbage at spille om i deres indbyrdes sidste kamp. Dette skulle have været situationen i gruppe E, ganske som det cirka var efter to kampe i grupperne A, B, C og D.

Men nej: USA spillede deres chance mod et italiensk hold, der traditionen tro kun orkede at yde det nødvendige minimum, og fik 1-1, og Ghana viste deres potentiale og holdt happy hour i det tjekkiske forsvar. Kampen endte 2-0, men ghaneserne burde have banket mindst det dobbelte antal kasser ind. Afrikanernes traditionelle uskarphed foran mål fik vi danske tv-seere i øvrigt forklaret forleden af Roald Poulsen, tidligere træner i Zambia: De har ikke råd til bolde, så 22 mand skal typisk deles om samme bold. Det bliver ikke til megen skudtræning.

Situationen er gruppe E er derfor, inden de sidste kampe i gruppen i dag (Tjekkiet-Italien og Ghana-USA, begge kl. 16), dén, at alle fire hold har en chance for at gå videre. Og ingen kan føle sikre. For vinder Ghana over USA, og det er ikke en usandsynlig udgang på dén kamp, kan italienerne, der ellers fører gruppen med fire point, ikke tåle at tabe til Tjekkiet. Men det gør de formentlig heller ikke, hvorfor de sandsynlige ottendedelsfinalister er Italien og Ghana.

Det vil være synd for tjekkerne, som spiller sidste slutrunde med en gylden generation. De vandt den første kamp over USA i flot stil, men tabet af store Jan Koller, skadet i samme kamp, kan vise sig af for stor psykologisk betydning. Dermed også farvel til midtbaneguden Pavel Nedved, æret være hans teknik, spilforståelse og pasninger.

Men kun måske: Bolden er som bekendt rund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu