Læsetid: 1 min.

Struktuforlig strandede igen

Koldfront mellem regeringen og oppositionen i forhandlinger om kommunalreformen
14. maj 2005

Forsøget på at skabe store brede forlig om kommunalreformen strandede atter fredag. Det skete, da en aftale mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale om skattedelen i reformen alligevel ikke blev til noget. Forinden havde de to tidligere regeringspartier i et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kritiseret regeringen for ikke at gøre nok for at indgå brede forlig.

Foghbeskylder til gengæld de to partier for at mangle både evner og talent i forhold til at indgå forlig.

"Det er ikke nok, at man fra oppositionens side har viljen til at lave forlig med regeringen. Det er også nødvendigt, at man har evnen til det, og den er tilsyneladende ikke til stede," siger Fogh.

Regeringens generelle indtryk af forløbet er, at oppositionens adfærd er præget af mangel på ledelse og er helt uden styring.

"Jeg modtog et brev fra de to partiledere, hvor de klager over, at en række ministre ikke gør nok for at få aftaler om kommunalreformen, og i selv samme øjeblik blev der hos skatteministeren indgået en aftale om skattedelen. Her til morgen får vi så at vide, at den socialdemokratiske gruppe ikke kan godkende aftalen. Det forekommer os at være et meget rodet forløb," siger Fogh.

Både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre afviser statsministerens beskrivelse af skatteforhandlingerne. Socialdemokraternes kommunalordfører, Ole Stavad, forklarer forhandlingssammenbruddet med, at regeringen stillede uacceptable krav om tilslutning til effektiviseringer i skatteadministrationen.

"Vi skulle tage medansvar for nogle besparelser, som vi er imod, og give pengene til regeringen og Dansk Folkeparti, som de så kunne bruge i finanslovforhandlingerne, uden at vi ville få indflydelse," siger Ole Stavad Den samme udlægning kommer fra den Radikale gruppeformand, Marianne Jelved.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her