Læsetid: 2 min.

Studerende fra udlandet gavner Danmark

Dansk erhvervsliv og forskning glæder sig over internationale studerende
29. juli 2005

Et øget optag af udenlandske studerende kan blive en fordel, når de færdige kandidater skal ud i dansk erhvervsliv og forskning. Med en kombination af dansk viden og international kulturel baggrund, er de udenlandske kandidater eftertragtede medarbejdere på danske virksomheder herhjemme og i udlandet, mener tre ledere inden for erhvervslivet og forskningen.

"Det kendskab, de får til Danmark, og det netværk de skaber sig via det danske studieliv kan kun være en fordel for dansk erhvervsliv," siger forskningschef i Novo Nordisk Børge Diderichsen. Når udenlandske studerende læser i Danmark, bliver det også nemmere for danske virksomheder, der opererer i udlandet, at rekruttere kvalificeret arbejdskraft med anden kulturel baggrund end dansk, siger Børge Diderichsen.

"Hvis Novo Nordisk for eksempel har haft kontakt til en kvalificeret kinesisk studerende, der læser på DTU, vil det være meget nemmere at udvælge ham eller hende til et job, idet begge parter kender hinanden i forvejen og derfor med større sikkerhed kan træffe den rigtige beslutning," siger Børge Diderichsen.

De skal være dygtige

Andelen af udenlandske studerende på danske videregående uddannelser er øget med 30 procent siden 2002. I år er sidste år, udlændinge uden for EU kan studere gratis i Danmark. Regeringen vil have sorteret ud i de udenlandske studerende, fortæller videnskabsminister Helge Sander (V).

"Vi har ikke stor glæde af studerende, der for eksempel ikke kan tale engelsk. Jeg har haft mindst to henvendelser fra studerende, der mente, at niveauet i undervisningen blev sænket på grund af udenlandske studerende," siger Helge Sander.

Forskningschef i Dansk Industri Charlotte Rønhof er enig i, at de mange udenlandske studerende kun er en fordel for Danmark, hvis vi tiltrækker de dygtigste.

"Det er en fordel med internationale studiemiljøer, men vi skal passe på, at vi ikke bliver et gratisland for alle. Danmark skal være et positivt tilvalg på grund af uddannelser og forskning af høj kvalitet og gode studiemiljøer," siger Charlotte Rønhof. Får vi en høj andel af dygtige udenlandske studerende, kan det til gengæld være med til at kvalitetssikre vore egne uddannelser og blive en fordel i den internationale konkurrence - både herhjemme og i udlandet.

"De kan blive en form for ambassadører for Danmark ved at blive ansat i danske virksomheder i udlandet, hvor de kan bruge deres viden om Danmark," siger Charlotte Rønhof.

Nye vinkler

Professor ved Handelshøjskolen i Århus Nina Smith mener, at de udenlandske kandidater, der bliver i Danmark efter endt uddannelse, er et frisk pust i det danske forskningsmiljø.

"På mit institut taler vi for eksempel engelsk ved frokostbordet og får selv i små dagligdags diskussioner nye vinkler og inspiration ind fra de mange udenlandske forskere, der ansat hos os," siger hun. Der er selvfølgelig forskel på de udenlandske studerende, men mange af dem er velkvalificerede, siger Nina Smith.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her