Læsetid: 2 min.

Sudoku - den magiske firkant

Fra i dag udkommer Information med en daglig sudoku, den pusleopgave, der har gjort matematik sexet. Kineserne opfandt den. Eller også var det Leonhard Euler. Eller araberne eller perserne. I hvert fald ikke japanerne, selvom ordet er japansk
16. januar 2006

Ikke siden Rubiks terning har en matematisk opgave haft så stor gennemslagskraft hos al folket som sudoku, der har indtaget sin naturlige plads ved siden af kryds og tværs'en i aviser og blade verden over.

Som dronningen ved siden af kongen kan man sige - bortset fra, at ordet betyder, at tallene skal forblive single, idet su betyder tal, doku ugift. I forhold til opgaven betyder det, at hvert tal kun må optræde én gang (i et felt eller på en linje).

Oprindelsen hersker der nogen uenighed om blandt de lærde.

Nogle mener, at sudokuens rødder går tilbage til 1700-tallet, hvor det matematiske geni Leonhard Euler konstruerede en 'magisk' firkant af ubeskrivelig matematisk skønhed. Den kan ses som en forløber. Euler, der var født i Basel, blev som 19-årig(!) hentet til Skt. Petersborg som professor.

Andre vil sige, at oprindelsen går helt tilbage til Kina i 700-tallet og videre via Indien til de arabiske landes islamiske kultur. Men sørme om det ikke også kan have været perserne.

Simpel klogskab

I nyere tid blev opgaven udviklet på de amerikanske Dell Puzzle-magasiner i 1970'erne. Herfra hoppede ideen sidst i 1980'erne over dammen til japanerne, hvis store aviser som f.eks. Asahi Shimbun har æren af at have gjort opgaven til en megasucces. Hver måned udkommer desuden sudoku-specialblade i et oplag på 600.000 eksemplarer. I 2004 sprang ideen så tilbage igen til Vesten, idet en pensioneret dommer og computernørd fra Hong Kong tog nogle opgaver under armen og præsenterede dem på The Times' redaktion i London. Her så man potentialet, og så gik det huhej derudad - tilbage til USA og videre med præriebrandens hast og teknik til alle mulige aviser, og hvorfor ikke også til Danmark, hvor ti sodukubøger i fjor ryddede hele bestsellerlisten for fagbøger?

Enkelte læsere vil måske mene, det er lidt sent, Information kommer med på bølgen. Næh, simpel klogskab. For det første ryger vi ikke med på en hvilken som helst dille - hvem sidder i dag og drejer på Rubiks terning? - og for det andet kan man sige med admiralen i Admiralens vise: Stå aldrig til søs, lad de andre stå! Du får stribevis af kors og bånd og stjerner på-

God fornøjelse!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her