Læsetid: 3 min.

Sund fornuft som menneskeforstand

Man kan ikke planlægge sig hele vejen hen til de rigtige beslutninger. Nede i de konkrete situationer huserer dømmekraften, som nu afdækkes slentrende og indimellem slapt i et essay af Henrik Stampe Lund
30. marts 2006

Vi kender alle scenariet fra fjernsynet: En ulykke har fundet sted, og nu kræver vi undersøgelser, afdækninger og ekspertvurderinger. Nogle kræver flere regler og love og forbud, så det aldrig sker igen, andre kræver en forbryder: Nogen må have gjort det! Der må findes en skyldig. Og atter andre igen kræver kommissioner og udvalg til undersøgelse af alt det faktuelle nedsat. Hvis bare der var et forbud, og hvis bare vi vidste alt, var det ikke sket.

Disse udlægninger har en tendens til at overse, at beslutningen ikke kan reduceres til automatiske funktioner af love og ekspertise. De overser, at vi træffer beslutninger i konkrete situationer ved at bruge vores sunde fornuft. Vi samler interesser og perspektiver i en beslutning. Som forfatteren og kommentatoren Henrik Stampe Lund skriver i det lille essay Dømmekraft, der udkommer i dag:

"Det begreb, der overses i samfundsdebatten, når der kun fokuseres på love, procedurer osv., er dømmekraft. Men da det er dømmekraften, der oversætter love og regler til praksis, er det i sidste ende den, der gør forskellen. Sat på spidsen: Det er ikke kun regler, institutioner, systemer eller det formelle i et samfund, der holder samfundet sammen (dermed er naturligvis ikke sagt, at det er noget, samfundet kan undvære) men dømmekraft og konduite, der fylder reglerne med liv."

Vi betragter mere og mere samfundet og borgernes adfærd som genstand for administration og planlægning. Vi må kunne styre sociale processer og børnenes adfærd. Og i velfærdssamfundet viser den fælles handling sig som lovgivning og regulering, men i den velfærdskultur risikerer man at miste blik for den praksis, hvor mennesker bringer deres viden og interesser sammen i beslutninger. Det er den beslutningspraksis, som Stampe Lund causerer rundt om i essayet om dømmekraften.

Flanerende tekst

Dømmekraften er ifølge Stampe Lund altid konkret. Den udfolder sig som prioritering og brug af sund fornuft i en specifik kontekst. Dømmekraften opererer pragmatisk og sammenlignes med visdom som det modsatte af viden. Dømmekraftens funktioner kan ikke bringes på almene formler. Derfor kan den heller ikke kopieres, men må orientere sig efter vurderinger, forbilleder og fortilfælde. Derfor har Stampe Lund heller ikke skrevet en systematisk afdækning af dømmekraftens idehistorie, men et essay, der flanerer fra personlige episoder over små litterære scener videre over politiske begivenheder og henvisninger til for eksempel Aristoteles.

Essayet betoner common sense-perspektiver, men den slentrende dialektik mellem tankens anspændelse og skriftens afslappede vandring degenerer i passager til slappe banaliteter, der tilmed skrives, som var der tale om originale indsigter:

"Det sociale system kan nok sørge for et fremskridt i de udstødte og svages materielle livsvilkår, men i nær sammenhæng hermed har det også skabt umyndiggørende livsforhold for de berørte."

Det er lidt ærgerligt, at teksten sporadisk banaliserer sig selv. Anslaget og temaet kunne være blevet udviklet til et godt essay, men der er for mange trivialiteter og gentagelser præsenteret som begrebsafklaringer: "Uden at underkende de forskelle, der findes mellem politik, der udøves af politikere i en stat, og beslutninger, der træffes af private erhvervsledere, er der et væsentligt strukturelt fællesskab. Forskellen er naturligvis, at et politisk fællesskab i en stat og en nation er af en anden art end en privat virksomhed."

Med andre og lidt færre ord: Forskellen er, at der er en forskel. Den sunde fornuft på arbejde i Dømmekraft er hverken spekulativt spektakulær eller intellektuelt forførende. Det kunne have været en pointe, men det bliver en belastning for en ikke rigtig vellykket bog.

Henrik Stampe Lund: Dømmekraft - essay. 131 s., 198 kr. Tiderne Skifter. ISBN: 8779731570. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her