Læsetid: 2 min.

Sunnier boykotter politik - shiiter slutter sig til oprør

Forsoningsplanen fra den ny irakiske regering i modvind og USA-soldater under øget pres
4. juli 2006

Den irakiske premierminister Nouri al-Malikis forsøg på at skabe forsoning mellem Iraks stridende religiøse og etniske grupper kom i går i ny modvind.

Den største sunnimuslimske blok i det irakiske parlament, Iraqi Accordance Front, der har 44 ud af parlamentets 275 pladser, boykottede for anden dag i træk det politiske arbejde i protest mod revolvermænds bortførelse af et kvindeligt, sunnimuslimsk parlamentsmedlem. Taiseer Najah al-Mashhadani og syv af hendes livvagter blev i lørdags standset og ført bort af bevæbnede mænd i Bagdad. Ingen har taget ansvar for kidnapningen, men sunnimuslimske ledere beskylder shiamuslimske militser for at stå bag.

"Medlemmerne af Iraqi Accordance Front vil ikke deltage i parlamentets møde i dag. Vi suspenderer vor deltagelse, indtil Mashhadani er blevet løsladt," sagde den sunnimuslimske leder Adnan al-Dulaimi til Reuters.

Parallelt med denne melding gentog to sunnimuslimske oprørsgrupper søndag, at de afviser al-Malikis forsoningsudspil, der angiveligt rækker hånden ud mod sunnimuslimerne, men ikke omfatter tidligere medlemmer af Baath-partiet eller folk 'med blod på hænderne'.

"Hvis forslaget udelukker dem, der har kæmpet mod amerikanerne, hvem er det så egentlig, det gælder," sagde Ibrahim al-Shammari, talsmand for gruppen Den islamiske Hær, til tv-stationen al-Jazeera.

Al-Shammari sagde, at det er umuligt for modstandsgrupperne at sætte sig til forhandlingsbordet med amerikanernes agenter, dvs. al-Malikis regering.

"Hvis amerikanerne er seriøse, er vi rede til at forhandle med dem som modpart og under forudsætning af lighed," sagde oprørslederen.

En anden, Muhammed al-Gailani fra gruppen 1920-Revolutionens Brigader, sagde, at det for alle dele af den sunnimuslimske modstandskamp drejer sig om en kamp mod de amerikanske styrker, hvorfor det er irrelevant at beskæftige sig med al-Malikis udspil, som ikke handler om hjemsendelse af koalitionstropperne.

Slut med tålmodigheden

Ironisk og yderligere besværligt for Iraks regering meldte i går en shiamuslimsk gruppe sig i oprørernes rækker. Den hidtil ukendte gruppe Den Islamiske Modstand i Irak - Abbas Brigaderne sagde i en video på libanesisk tv, at "vi har været tålmodige nok og givet den politiske proces en chance."

Nu er tålmodigheden imidlertid slut med en "besættelse, der skaber kaos, ødelæggelse, tab af ressourcer og blod," så derfor indleder gruppen nu en væbnet kamp mod koalitionsstyrkerne.

Videoen viste fem angreb, hvor militærkøretøjer angiveligt tilhørende koalitionen, blev sprængt i luften af vejsidebomber placeret af de shiitiske modstandsgrupper.

De amerikanske troppers tilstedeværelse blev i går yderligere problematiseret, da Washington Post kunne rapportere om amerikanske soldaters tilsyneladende voldtægt i marts af en 15-årig irakisk pige i byen Mahmudiya nær Bagdad, efterfulgt af drabet på pigen, hendes yngre søster og begge forældre.

Sagen begyndte at rulle, da to soldater i fredags trådte frem og anklagede kolleger for overgrebene. At den voldtagne og myrdede kun var 15 år var en ny oplysning, som i går fik sunnimuslimske præster fra Sammenslutningen af Muslimske Lærde til at tale om "USA's sande, hæslige ansigt."

Sagen undersøges nu af det amerikanske militær parallelt med flere andre anklager, hvoraf massakren på 24 irakere i byen Haditha er den mest opsigtsvækkende.

Det irakiske nyhedsbureau melder, at et amerikansk artilleriangreb på et hus ved byen Fallujah i søndags dræbte en gammel mand og en kvinde og sårede fem andre civile, heriblandt to børn. Ifølge bureauet blev en irakisk hyrde i går dræbt ved amerikansk beskydning fra luften vest for byen Karbala.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu