Læsetid: 4 min.

Den svære, komplicerede far

Søsser Krags bog er en sorgmunter kærligheds-erklæring til en far, der elskede hende, men også havde svært ved at administrere de menneskelige sider af tilværelsen
26. maj 2006

På forhånd har der været stort postyr om den bog, Søsser Krag nu har udgivet om sin far. Jens Otto Krag har vel som ingen anden politisk leder her i landet bevaret en bemærkelsesværdig fascinationskraft, der kun blev forstærket af Bo Lidegaards fremragende biografi.

Søsser Krag opfattede den bog som et portræt af "en følelseskold, arrogant og beregnende politiker". Men sådan ser hun ikke sin far, og det har hun ønsket at råde bod på. Til det formål har hun fået hjælp fra sin tidligere mand og tidligere chefredaktør for Se & Hør, Peter Salskov.

Postyret omkring udgivelsen skyldes først og fremmest, at de to eksekutorer for Krags efterladte arkiv har følt sig voldsomt pikeret over Søsser Krags ønske om at offentliggøre dybt personlige passager fra Krags dagbøger.

Men faktisk er det lidt svært at forstå, at Kjeld Olesen og Søren Hansen ser disse passager som fatalt afslørende.

Snarere bekræfter og uddyber de det billede, der længe har været knyttet til den komplicerede og meget sammensatte person, og som blev yderligere forstærket af Bo Lidegaards biografi - der iøvrigt var et betydeligt mere nuanceret portræt end det, Søsser Krag har læst sig til.

Igennem hele sit voksne liv var Krag meget glad for kvinder. Ganske åbenlyst elskede han Søssers mor, Helle Virkner, meget højt.

Alligevel gik der ikke lang tid efter deres bryllup, før han gik i lag med en anden kvinde, kunsthistorikeren Hanne Finsen. Og siden blev repertoiret udvidet med flere andre, indtil Helle Virkner efter 14 års ægteskab bogstaveligt talt smed ham ud af hjemmet på Egernvej.

Men de, der måtte gå til bogen med forventninger om en mængde pikante detaljer, må blive skuffede.

Datterens fortolkninger

Det er begrænset, hvad Krag selv skrev i sin dagbog, og i flere tilfælde er det Søsser Krag, der med hjælp fra sin mor, sætter navn på mystiske initialer.

Når Krag betroede sig til sin elskede dagbog, var det først og fremmest om politik og mere udadvendte oplevelser. Et kuriøst fænomen er det, at han meget hyppigt indleder med en længere, tilstræbt poetisk beskrivelse af dagens vejr.

Søsser Krag har utvivlsomt ret, når hun mener, at han her omsatte sine skuffede digterambitioner til private skriveøvelser. Til tider forsøger han ligefrem at skrive noget, der minder om egentlige digte.

Men resultatet er på niveau med hans udfoldelser ved staffeliet. Han var selv pinligt bevidst om, at hverken det ene eller andet var godt nok, men drømmen om at være kunstner slap han først i de sidste, temmelig alkoholiserede år.

Alt det får vi med. Reelt er det nemlig Krag selv, der har skrevet langt de fleste ord i denne bog. Søsser Krag og Peter Salskov har valgt en meget enkel fremgangsmåde. Først bringes der fyldige citater fra dagbogen - år efter år fra datterens fødsel til faderens død - hvorefter hun udlægger, kommenterer, gætter eller undrer sig.

En politisk far

Indtil Søsser Krag for 16 år siden blev ramt af dissemineret sclerose lå det meste af hendes arbejdsliv i billedugepressen.

Det afspejler sig i nogle rørende kommentarer til faderens sparsomme og til tider sarkastiske notater om oplevelser i kongehuset. Især når det gælder prinsessebrylluper og rygter om forlovelser, kunne han godt have været mere meddelsom, mener hun.

Det var han ikke, fordi alt det repræsentative kedede ham grusomt, uanset om det var kongeligt eller ej. Han var i politik for at opnå resultater.

Og her var han i forhold til både forgængere og efterfølgere noget nær enestående på den hjemlige såvel som den internationale scene.

Selv om Søsser Krag erklærer sig temmelig uvidende om politik, har hun blik for, at det var her, hans virkelige format lå.

Uden at skrive det direkte når hun faktisk frem til samme vurdering som Bo Lide-gaard. Den virkelige tragedie for Jens Otto Krag var, at han ville være kunstner på områder, hvor han ikke var det, mens han mestrede den politiske kunst som ingen anden.

Det havde naturligvis omkostninger for familielivet. Men Søsser Krag husker ham som en kærlig og omsorgsfuld far. Hun er tydeligvis skuffet over, at der ikke står mere om hende og hendes bror i dagbøgerne, men det, der står, bekræfter hendes kærlige vurdering. Nok var han meget fraværende, men i deres samvær var han nærværende.

Mindet om en far

Det er på dette private plan, hendes bog føjer nye facetter til billedet af faderen. Men mere overordnet rummer den ikke de store afsløringer.

Der gøres mere ud af damebekendtskaberne end hos Bo Lidegaard, og til tider kan hendes udlægninger antage karakter af sladderlignende spekulationer. Men det er så afgjort ikke det aspekt, der dominerer i denne bog.

"Indeni - tæt ved mit hjerte - bærer jeg mindet om et helt menneske, en varm, kærlig og omsorgsfuld far, der ville os det bedste, selv om han ikke altid kunne leve op til det," skriver hun som afslutning på sin bog.

Og med alle dets mange, til dels modsatrettede facetter er det også sådan, datterens portræt af Jens Otto Krag træder frem.

Søsser Krag: Min fars datter. 328 sider. 249 kr. Ekstra Bladets Forlag. ISBN 87-7731-267-8. Udkom 24. maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her