Læsetid: 2 min.

Fra svag til svag

5. september 2005

Begrebet "svage grupper" har i de senere år vundet indpas i den politiske retorik. Det dækker over mennesker, der kan befinde sig i meget forskellige omstændigheder, men fælles for dem er, at de har behov for offentlig hjælp. Over hele det politiske spektrum hersker der en udtalt vilje til at bistå disse grupper. Men præcis hvem de omfatter, og hvordan de rent faktisk kan støttes, er partierne uenige om. Denne uenighed er trådt tydeligt frem under de seneste dages ophedede diskussion om at forbedre vilkårene for en større gruppe førtidspensionister.

Dagsordenen blev sat med de forslag, Dansk Folkeparti fremlagde til finansloven for 2006. Partiet vil afsætte en ekstra milliard kroner til de 194.000 førtidspensionister, der får udbetalt deres ydelse efter de regler, de gjaldt indtil 2003. Dansk Folkeparti mener, at der bør herske lige vilkår for alle, uanset hvilke ordninger de oprindelig har været underkastet.

Det var en melding, der hurtigt fik de øvrige partier til at slå fast, at de så sandelig er af samme opfattelse. Hvordan et sådant løft skal finansieres, har de til gengæld vidt forskellige meninger om. Og det er her, de svage grupper kommer ind i billedet. Socialdemokraterne ønsker at tage de nødvendige penge fra den såkaldte satspulje, der hvert år bliver brugt til at hjælpe grupper som psykisk syge, vanskeligt stillede børn, demente og misbrugere.

Det forslag er rent hykleri, mener Venstres finansordfører, Peter Christensen. Socialdemokraterne vil sikre lighed for førtidspensionisterne ved skridt for skridt at sætte ydelsen i vejret til dem, der er på den gamle ordning. Det vil koste tre milliarder kroner over fem år - og de skal tages fra satspuljen.

Men det betyder ifølge Peter Christensen, at hele puljen vil blive brugt til dette formål. Der vil intet være tilbage til de marginaliserede grupper, "som vi plejer at tage hånd om via satspuljeforhandlingerne", som han siger. Og derfor betegner han det socialdemokratiske udspil som "skævt og hyklerisk". Han peger i den forbindelse på, at den socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt, for blot et par uger siden foreslog at bruge penge fra satspuljen til socialt udsatte grønlændere.

Noget sådant vil imidlertid ikke være muligt, hvis alle pengene nu skal overføres til førtidspensionisterne.

Peter Christensen har her fat i en lang ende. Ganske vist lever Socialdemokraterne op til regeringens krav om, at udgiftskrævende forslag til finansloven bør ledsages af en finansieringsmodel. Men den kilde, partiet vil bruge, forekommer ikke at være velegnet.

Til gengæld svækkes Venstre-ordførerens kritik af to iøjnefaldende mangler. Hvis regeringspartierne er med på at sikre økonomisk ligestilling blandt førtidspensionisterne, må den selv give forslag til en troværdig finansiering. Det mangler indtil videre.

For det andet ville Peter Christensens udfald imod Socialdemokraterne fremstå mere troværdigt, hvis han samtidig rettede skytset imod Dansk Folkeparti, der vil hente pengene fra u-landsbistanden. Også her er der altså tale om at flytte penge fra nogle svage til andre svage. Det må være muligt at finde på noget bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her