Læsetid: 4 min.

Svend - en mand der bruger livet

Biografien om Svend Auken er et portræt af et sammensat menneske, der bruger løs af livet. Den fængsler til den bitre ende, siger kollegaen Marianne Jelved
17. november 2006

Indrømmet: Det er en fængslende biografi. Den er sine steder grum, sine steder smuk, og der kan være nogle unøjagtigheder i så stort et stof. Jeg læser den i et stræk. Selv om jeg jo nok synes, at jeg kender Svend rimeligt godt i forvejen. Men når hele Svends liv bliver samlet op - side efter side, år efter år - så er det stærkt. Uanset hvad læseren så i øvrigt måtte mene om mennesket, manden og politikeren Svend Auken.

I dette efterår fejrede Svend Auken sit 35 års jubilæum i Folketinget. Biografien indledes med et citat af Svend fra den begivenhed: "Jeg har måttet sande, at det er rigtigt, hvad en ældre politiker sagde til mig, dengang jeg startede i folketinget: Det er nemt at få venner i politik - bare ikke i sit eget parti." Og den slutter med citat af Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidts tale til Svend ved samme lejlighed: "Dine politiske resultater taler for sig selv. De er blevet rost og fremhævet talrige gange - senest da Mandag Morgen spurgte vælgerne, hvem der var Danmarks bedste miljøminister nogensinde."

Begge citaterne er meget karakteristiske for Svends historie. For de er rigtige, men alligevel ikke helt rigtige. Svend har venner - rigtige venner - også i sit parti. Rigtig mange mennesker kan lide Svend. Og mange har været trofaste gennem årene - til de bliver svigtet - af Svend. Frank Jensen har været trofast. Men svigtes i det allersidste opløb efter Nyrups afgang som formand, hvor Svend lægger sit lod i Lykketofts skål. Hvilket Frank selv må opdage. Og ja til formandens ros. Svend har opnået rigtigt meget i sit politiske liv, som Thorning udtrykker det i sin tale: "Dine politiske resultater taler for sig selv." Ja, som miljøminister vel at mærke. Og det er også flot, men det var ikke det, der var målet. Målet nås aldrig, uanset hvor meget galt og ondt, Svend går igennem.

Vælgerkære politiker

Biografien søger at kortlægge det sammensatte menneske, der selv bruger løs af livet, af vennerne og af familien. Barndom og ungdom i et intellektuelt spændende og nærmest kakofonisk miljø med flere meget stærke kvinder om sig. Uddannelse i USA, Frankrig og Århus. Beåndet af guderne. Fascinerende, dominerende og insisterende. På sikker og velkendt grund i store dele af fagbevægelsen. På gulvet mere end i toppen. Med kæmpe tilslutning - mest hos vælgerne, mindst i den politiske top.

Vi følger den ofte beskrevne karriere, fra arbejdsminister - omsider, for Anker Jørgensen var længe om at gøre den begavede og vælgerkære politiker til minister (ja, hvad tænkte Anker egentlig?) - og til væltet formand for Danmarks største (arbejder)parti. Det vil være hård kost for hvem som helst. Og alt i offentlighedens nådesløse projektørlys. Hvorfor? Er det gruppeformand Ritt Bjerregaards sag om den store lejlighed på Vesterbro, der afslører manglende beslutnings- og handlekraft hos Svend, så nu-kan-det-være-nok-stemningen, der breder sig hos partikollegerne i folketingsgruppen? Men sådan kender vælgerne ham ikke fra tiden som miljøminister. Der viste han som oftest alle gode takter i offentligheden, nationalt og internationalt. Til gengæld var der jordbundne folk i toppen af fagbevægelsen, der bestemt ikke kunne med ham. Og der har været andre, der havde svært ved at tro på ham som leder. Hans inspirerende personlighed og faglige dygtighed og kreativitet til trods.

Lige netop så kalejdoskopisk er der omkring Svend. Jeg har selv oplevet Svend som kollega. Det har været både sjovt og givende. Og det har været afsindigt besværligt og trættende. Og det er gået op og ned, men Svend er altid landet på fødderne. Og der står han så - og sandelig, han ikke bare lander på fødderne, men han har også billedligt talt et palmeblad i hænderne. Sådan ser han ud, Svend. En superstar

Bettina Heltberg

Men biografien afslører en helt anden stjerne. Bettina Heltberg er gift med Svend og mor til deres fire børn. De bliver skilt i 1993 efter næsten 30 års ægteskab. Bettina har sit eget kapitel i Svends biografi. Det er en smuk fortælling om et ægteskab, som bestemt ikke er almindeligt. Som jeg læser mellem ord og linjer, så har Bettina sin nøgle til forståelsen af Svend. Som hun fortæller kærligt og loyalt om, men også åbent om i karakteristiske episoder gennem ægteskabet. Hun linder kun lidt på døren, og hun er altid på Svends side.

Til gengæld ser vi Svend fra sider, der ikke er så kendte, men måske siger mere end så mange andre. Bettina Heltberg bliver den, der på den ene side rent faktisk taler Svends sag i de dramatiske begivenheder, der har sat spor i dansk politik og i Socialdemokraterne, og som på den anden side og på sin egen måde får kastet sit lys over Svends mange forskellige sider.

Jeg skal ikke fortolke Svend gennem biografien, men anbefale den varmt til selvlæsning og selvtænkning. Den er spændende, og den er skrevet i et meget behageligt og letflydende sprog. Den fængsler til den bitre ende. Det er en god biografi - for Svend.

* Svend. Andreas Karker og Mikael Børsting.
Lindhardt og Ringhof. 368 sider. 299 kr. ISBN 87-5952490-1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her