Læsetid: 1 min.

Svensk atomudmelding skaber dansk debat

Oppositionen vil have Danmark til i højere grad at tage afstand fra atomkraft i den europæiske debat, efter at Sveriges statsminister åbner for mere atomkraft
21. december 2006

Den svenske statsministers ønske om nye atomkraftværker i Sverige fik onsdag den hjemlige debat om a-kraft til at blusse op på Christiansborg.

Flere partier i Folketinget vil have Danmark til i langt højere grad at tage afstand fra atomkraft i den europæiske debat om fremtidens energikilder. Energiminister Flemming Hansen (K) ønsker ikke at blande sig i andre EU-landes interne anliggender og nøjes med at konstatere, at atomkraft ikke er en del af regeringens energipolitik.

"Vi har taget meget klar stilling til Barsebäck-værket, men blander os i øvrigt ikke i andre landes politik. For vi ville være meget utilfredse, hvis de blandede sig i vores politik," siger Flemming Hansen til Ritzau.

Han synes, at Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldts, åbning over for mere svensk atomkraft efter 2010 er interessant i lyset af, at Sverige de seneste år har lagt op til at udfase atomkraften. Men han ønsker ikke at kommentere den svenske debat. Det får flere partier i Folketinget til at efterlyse en langt klarere melding fra den danske regering. SF's miljøordfører, Steen Gade, mener, at Danmark i højere grad skal markere, at vi ikke bare siger nej til atomkraft herhjemme, men også tydeliggør, at a-kraft ikke er fremtiden på globalt plan.

"Den danske regering nøjes med at sige, at Danmark ikke skal have a-kraft. De vælger ikke at gå i clinch med diskussionen om a-kraft som teknologi. Det savner jeg. Det er der brug for i den globale diskussion," siger Steen Gade.

Han støttes af de radikale, der mener, at den svenske statsministers signal er "en utrolig trist meddelelse", som kommer på et meget dårligt tidspunkt, da der i øjeblikket verserer en stærk EU-diskussion om atomkraft og vedvarende energi. Samme melding kommer fra den socialdemokratiske miljøordfører, Torben Hansen, der kalder Reinfeldts tankegang "forældet" og opfordrer svenskerne til at glemme atomkraft.

Regeringen afventer i øjeblikket EU's energiplan og fremhæver, at de enkelte lande har forskellig energipolitik på grund af den spredte forekomst af fossile brændstoffer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu