Læsetid: 3 min.

Svenske dage i helvede

Rå svensk krimi om kvindehandel. Til krimielskere med hang til historier, der er forankret i det virkelige liv
30. januar 2006

Det er ganske enkelt en formidabel krimi, Box 21, der udkom i sidste uge. En af den slags man bare høvler igennem en råkold januardag på sofaen. Spændstig, spændende og velskrevet - med et tema tungt forankret i virkeligheden. Den svenske forfatterduo Roslund og Hellstöm har med Box 21 brutalt begået en bog, der hæver sig op over de fleste andre gode krimier. Med deres første bog, Udyret, der handlede om pædofili - og udkom på dansk sidste år - vandt de Glasnøglen for bedste nordiske krimi 2004 og blev i samme ombæring sammenlignet med to af Sveriges største krimiforfattere, Sjöwall og Wahlö.

To historier

Ikke helt uden grund, om end samfundskritikken hos Roslund og Hellström er af en anden kaliber - mindre udtalt og direkte.

Box 21 handler først og fremmest om trafficking - handel med kvinder fra de gamle østlande. Lange dele af bogen beskriver detaljeret de unge, tvangsprostitueredes baggrund og deres motiver til at ende i Vesten:

Løfterne om bedre liv, ordentligt job og bunker af penge får dem til at rejse af sted med venlige, ukendte mennesker, men når de kommer frem, viser virkeligheden sig at være en helt anden. I bogen er litauiske Lydia Grajauskas og hendes veninde Alena på tredje år spærret inde i en Stockholm-lejlighed, hvor deres knap 20-årige tilværelser går med vold, analsex, ydmygelser og et krav om minimum 12 mænd dagligt. Pludselig får de muligheden for at flygte ud af helvedet. Mens den ene bare vil hjem til Litauen, har den anden kun en tanke: Krænkelserne, skammen, skal gengældes. Hævn. Og så går det slag i slag.

Det er den gamle, rutinerede politimand Ewert Grens, en mut og ensom hovedperson, der pludselig står med to grumme forbrydelser: Lydia er blevet indlagt på et sygehus med ryggen smadret af piskeslag og ansigtet slået til ukendelighed. Samtidig lander en narkoman, der har årene fulde af en overdosis, samme sted. På samme dag bliver den ene af dem slået ihjel, mens den anden tager gidsler og truer med at sprænge hospitalet i stumper og stykker. De to historier har intet med hinanden at gøre, men flettes sammen af Ewert Grens, hans makker Sven Sundkvist og vennen Bengt Nordwall. Man følger opklaringen af de to historier - mordet på den ene og motivet til den andens gidseltagning. Mere skal ikke afsløres her. Men bogen fungerer ved stadige appetitvækkere i den ene afdeling, mens man går videre til den anden. Med greb fra den klassiske svenske krimitradition tvinges man til at læse videre. Hvad var det egentlig, der skete? Gør hun det virkelig? Mon han overlever? Ren underholdning, men tilsat lammende virkelighed om politi og prostitution.

Enkelt sprog

Plottet følges, og handlingen haster afsted i bedste krimistil. Stort set lige til at slaske op på et filmlærred. Kun enkelte steder er bogen lidt svag med lidt lange afstikkere til udenomshistorier, der skruer tempoet ned. Men det er bestemt til at leve med, for styrken ved bogen er ikke bare den krimitekniske historie, der alt i alt holder. Det er også sproget, som helt nøgent og usentimentalt beskriver den grusomste virkelighed. De korte sætninger side om side efterlader rum for fornemmelser, og dermed bliver personerne en anelse større end for eksempel en Jan Guillous lettere endimensionale typer.

Samtidig er det en krimi, der er i stand til at bevæge sig ubesværet rundt mellem de forskellige personers tanker på en måde, så karaktererne og scenerne træder frem, uden læseren bliver påduttet en holdning til dem.

Overraskende slutning

Det er sprog og plot, der tilsammen gør bogen ekstraordinær. Men en lækker detalje er, at intet er sort-hvidt. Ingen er fejlfri. Og dem, der bare skulle være gode, er måske også noget andet det. Samtidig er der ikke bare én, men flere overrumplende slutninger, der nok kan anes hele vejen gennem bogen, men som alligevel er tæt på at tage pippet fra læseren til sidst. Box 21 er kort sagt en god kriminalroman. At den er forankret i virkeligheden med det aktuelle og dybt nedslående emne, trafficking, gør bare læsningen mere interessant end sædvanlige politiefterforskninger af spektakulære mord. Den forærer nemlig denne verdens moderne slaver, tvangsprostituerede, lyd og liv.

Box 21, Anders Roslund og Börge Hellström, 392 sider, 299 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu