Læsetid: 3 min.

Sverige: Uafhængig af olie i 2020

Sveriges regering vil gøre landet uafhængigt af olie inden 2020. 'Det er ikke bare rimeligt. Det er helt nødvendigt,' siger minister Mona Sahlin
30. maj 2006

Det lyder som valgflæsk af den nye grønne skuffe, men Sveriges regering står ved det.

"Den svenske regering har sat et nyt politisk mål: Vi vil skabe forudsætninger for, at Sverige helt kan bryde sin olieafhængighed i 2020. Intet land kan undgå at omlægge energisektoren. At handle før eller at handle senere. Det er det eneste valg," sagde den svenske minister Mona Sahlin på en konference i Washington i USAi sidste uge.

Hun gentager den ambitiøse målsætning over for Information.

"Måske vil vi ikke have sluppet olien 100 procent i 2020, men bedre biler og konkurrencedygtigt alternativt brændsel vil have hjulpet os et godt stykke ad vejen," siger Sahlin.

Det ventes, at landets statsminister, Göran Persson, vil gentage de målsætninger, når han i dag åbner en stor konference om biobrændsel i Jönköping.

Unikke forudsætninger

Mona Sahlin er bl.a. ansvarlig for den svenske energi- og miljøpolitik. Hun mener, at Sverige har "helt enestående forudsætninger" for at sætte et europæisk eksempel i kampen mod de knappe og forurenende fossile brændstoffer.

"Vi har biobrændsel i skovene, store markarealer til at dyrke afgrøder til brændsel, og vi har store vandkraft-ressourcer," siger hun.

Mona Salhin understreger, at det ikke blot er et spørgsmål om at passe på miljøet.

"Vi må i Sverige forberede os på højere energipriser i de næste år. Der er mindre olie, og verdensmarkedet presser priserne. Samtidig vil el-priserne stige i takt med, at Europa bliver et mere integreret elmarked.

At satse på alternative brændsler er ikke bare rimeligt. Det er en nødvendighed," konkluderer Sahlin.

På konferencen i Washington fremhævede Mona Sahlin fem indsatsområder: For det første skal Sverige satse på at producere el fra vedvarende kilder, ikke mindst fra vind-energi. For det andet skal der gives økonomisk støtte til at omlægge fra olieopvarming til grønne alternativer i boliger og offentlige bygninger. For det tredje skal svenskerne overtales til at bruge mindre energi. Målet er, at hver svensker skal sænke sit energiforbrug med 20 procent inden 2020. Det fjerde punkt på Sahlins dagsorden handler om støtte til forskning i alternative energiformer, mens det sidste - men bestemt ikke mindste - indsatsområde er transporten.

"Vi har arbejdet meget med at nedsætte brugen af energi i industrien og til opvarmning af bygninger. Nu er det tid til at vende blikket mod transportsektoren."

Og her skal der ifølge Sahlin virkelig tænkes helt anderledes.

"Vi skal elske bilen, men hade benzinen," siger hun.

Ambitiøs, men mulig

"Det er en meget ambitiøs plan, men jeg tror, at politikerne mener det, og jeg ved, at vi som land har de bedste forudsætninger for at slippe ud af olieafhængigheden," siger geolog Lars Erik Larsson fra den svenske biobrændselsforening, SVEBIO.

"Vi dækker i dag 25 procent af vores energibehov ved bæredygtige brændselsformer, og vi har mange skove, der kan give os materiale til mere biobrændsel."

Men skal man forstå det sådan, at der ikke vil være nogle svenske biler med benzin i tanken om 15 år?

"Jeg tror ikke, at man skal tage det så bogstaveligt. Vi har i dag fem procent ethanol i benzinen og er klar til at hæve det til 10 procent allerede nu. Det lyder ikke af meget, men det er et skridt på vejen til fuldstændig uafhængighed af olie," konkluderer Larsson.

Der er nedsat en kommision under statsminister Göran Perssons ledelse, der vil komme med en konkret plan for, hvorledes Sverige bliver uafhængig af olie. Planen ventes færdig i slutningen af 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her