Læsetid: 4 min.

Sverige viser vej til det oliefri samfund

Statslig kommission fremlægger plan for tilbagetoget fra olien. Processen startede i går med grønt lys til verdens største vindmøllepark i Østersøen
30. juni 2006

Med statsminister Göran Persson for bordenden har den statslige svenske Kommission mod olieafhængighed spillet ud med en køreplan for, hvordan Sverige kan bevæge sig ud af olieæraen.

Om mindre end 15 år skal Sveriges samlede energiforbrug være reduceret med mindst 20 procent, vejtransportens forbrug af benzin og diesel være så godt som halveret, boligopvarmningen skal ske helt uden olie, og industriens olieforbrug skal være skåret ned med 25-40 pct.

Sådan lyder nogle af de centrale mål i kommissionens rapport På väg mot ett oljefritt Sverige, der har været undervejs, siden Göran Persson satte arbejdet i gang i december. Målene, der gælder for 2020, skal siden følges af yderligere ambitiøse indsatser, som skal gøre det muligt for Sverige at leve op til mål om "frem til 2050 at mindske udledningerne af drivhusgasser med 60-80 pct. i forhold til dagens udledninger".

Kommissionen har haft deltagelse af såvel energieksperter som ledende svenske erhvervs- og fagbevægelsesrepræsentanter. Der er enighed om alle anbefalinger, bortset fra et detailspørgsmål om Sveriges holdning til ophævelse af EU-told på bioethanol importeret udefra, oplyser kommissionens generalsekretær Stefan Edman.

"Kommissionens rapport åbner en mængde spændende muligheder for Sverige. Vi viser, at det med en indsats allerede nu er muligt at møde en kommende mangel på olie og stigende oliepriser på en måde, som samtidig stimulerer udvikling, vækst og beskæftigelse," siger Stefan Edman.

Kommissionen betegner energi- og klimaproblemerne som "de store overlevelsesspørgsmål" for menneskeheden.

"En faldende adgang til konventionel olie i kombination med vort fælles ansvar for at bremse den globale opvarmning bliver testen på verdenssamfundets beredvillighed til at stille om til langsigtet mere holdbare energisystemer. Grundlæggende handler det om viljen til solidaritet med nulevende og kommende generationer. Sverige tager denne udfodring på sig," hedder det i rapporten fra kommissionen.

Optimister

"Vi er teknikoptimister og vil, at Sverige skal gå i spidsen for en tiltagende anvendelse af ny ressource-effektiviserende, vedvarende teknologi - hybridbiler, solceller, bølgekraft, brændselscellekøretøjer, nye biobrændsler, men også energibesparende it-løsninger og ting, som vi i dag ikke kan vide noget om eller bare har fornemmelse af. I vore forslag lægger vi grunden for en sådan udvikling gennem massiv støtte til forskning, udvikling og kommercialisering af ny teknik," siger kommissionen, der mener, at Sveriges internationale konkurrenceevne kan styrkes ved således at lægge sig i front med nye løsninger og strategier.

Afsættet for arbejdet og de aktuelle anbefalinger er konstateringen af, at nye oliefund nu kun modsvarer en tredjedel af den olie fra kendte reserver, som verdenssamfundet brænder af pr. år. Samt at olieprisen vil forblive høj, og at regionen med 60 pct. af verdens reserver - Mellemøsten - er præget af politisk uro.

"En usikker faktor i analysen er kullene, som allerede i dag kan anvendes til en relativ billig fremstilling af benzin og diesel. Hvis dette sker i stor skala, vil verden bevæge sig mod hurtigere og mere omfattende klimapåvirkninger, også selv hvis det i en vis udstrækning skulle blive muligt at indfange og lagre CO2. Øget brug af kul må derfor modvirkes, både via national politik og i de internationale klimaforhandlinger," hedder det.

Overhaler Danmark

I rækken af forslag indgår etablering af et 'Centrum for energieffektivisering', der via stedse skærpede energisparemål for de forskellige samfundssektorer sikrer en løbende effektivisering af energianvendelsen, så forbruget i 2020 er mindsket med 20 pct.

Skiftet fra benzin og diesel til bl.a. biobrændsler i vejtransporten skal fremmes ved at øge skovenes produktion af biomasse, dyrke energiafgrøder på ledige landbrugsarealer, give statslig støtte til demonstrationsanlæg for 2. generations biobrændsel samt fremme omstillingen via afgiftslettelser. Samtidig vil kommissionen styrke den kollektive trafik - f.eks. ved at gøre det attraktivt for arbejdsgivere at give medarbejdere gratis kollektiv befordring som personalegode.

Forbruget af olie til elproduktion skal bringes ned ved bl.a. at udbygge vindkraften kraftigt. Inden 2015 foreslår kommissionen en massiv udbygning med 10 terrawatt-timer, hvilket svarer til halvanden gang Danmarks nuværende vindkraftproduktion.

I går tog den svenske regering det første skridt ved at give energiselskabet Vattenfall grønt lys til opførelsen af verdens største vindmøllepark til havs, i Østersøen ud for Trelleborg. Realiseret efter planen vil vindmølleparken producere, hvad der svarer til 440.000 svenske husholdningers elbehov og dermed blive fire gange så stor som den hidtil største i verden, den danske møllepark på Horns Rev i Nordsøen

Opvarmning med olie, gas og elvarme kan reduceres ved at bringe andelen af lavenergihuse i nybyggeriet op på 75 pct. i 2020. Dertil skal varmebesparelser stimuleres ved at give nedslag i ejendomsskatterne som præmiering for en sådan indsats. Energiorienterede moderniseringsprogrammer for den eksisterende boligmasse er et tredje element.

De konkrete bud på handling ledsages af en stribe forslag til forstærket forskningsindsats, dog uden at kommissionen sætter beløb på.

"Rapporten er et første vigtigt skridt til at gøre Sverige uafhængig af olie," siger den svenske statsminister Göran Persson, formand for kommissionen.

Persson erkender, at det kan blive vanskeligt at gøre Sverige uafhængig af olie allerede i 2020, men han roser rapporten for at være præget af kompetence og vilje til konsensus hos medlemmerne, der rækker fra Volvos øverste chef Leif Johansson over den tidligere Metal-forbundsboss Göran Johnsson til direktøren for landbrugskoncernen Lantmännen, Birgitta Johansson-Hedberg.

Rapportens forslag skal nu ifølge statsministeren omsættes til praktisk politik, der kan "udvikle Sverige som foregangsland i omstillingen til bæredygtig udvikling".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her