Læsetid: 3 min.

Et sviende retsligt nederlag til Bush

To militærdommere nægter at føre sag mod en canadier og en yemenit på Guantánamo-basen. Det kaster USA's alternative retssystem for terrormistænkte ud i en dyb krise
6. juni 2007

BOSTON - Denne gang var det hverken menneskeretsadvokater eller Højesteret, der stak en kæp i hjulet på Bush-regeringens krig mod terrorismen.

I den lille og tillukkede retssal på USA's flådebase i Cubas Guantánamo-bugt føjede to militærdommere mandag eftermiddag endnu et pinagtigt kapitel til Bush-regeringens fem år lange bestræbelser på at anvende udenretslige regler til at retsforfølge tidligere medlemmer af Taleban-militsen og al-Qaeda-netværket i Afghanistan.

Kaptajn Keith Allred og oberstløjtnant Peter Brownback afviste blankt at føre sag mod den 20-årige canadiske muslim Omar Ahmed Khadr og den 27-årige yemenit Salim Ahmed Hamdan for krigsforbrydelser.

Begge militærdommere - som er udpeget af USA's forsvarsminister - anførte, at en lov vedtaget sidste år af Kongressen fordrer, at sigtede skal have status som "fremmede ulovlige fjendtlige kombattanter".

Bestemmelsen af de Guantánamo-interneredes lovlige status blev foretaget af særligt nedsat paneler i 2004-05, som i næsten alle 500 sager fandt, at de tilbageholdte var "fjendtlige kombattanter" - altså ikke ulovlige kombattanter.

"Det kan måske lyde som en semantisk skelnen," siger Avi Cover fra menneskeretsgruppen Human Rights First i New York.

"Men det er vigtigt, fordi panelernes definition af en fjendtlig kombattant er langt bredere. Den omfatter også folk, der blot er mistænkt for at støtte Taleban og al-Qaeda."

Loven fra 2006

I Kongresloven fra 2006, der fastlægger regler for retssager ved en militær domstol på Guantánamo-basen, hedder det, at kun "fremmede ulovlige fjendtlige kombattanter" kan stilles for en militær domstol. Med henvisning til modstriden mellem de to definitioner erklærede dommerne, at de ikke har jurisdiktion til at føre sag mod Khadr og Hamdan.

Lovens definition af en ulovlig kombattant er langt snævrere og begrænset til en "person, der har været engageret i fjendtligheder eller som bevidst og materielt har støttet fjendtligheder mod USA eller dets krigspartnere og som er medlem af Taleban-militsen, al-Qaeda eller tilknyttede styrker."

Det har aldrig været stjerneklart, hvorfor Bush-regeringen skiftevis har talt om "fjendtlige kombattanter" og "ulovlige kombattanter". Ingen af de to begreber eksisterer i Genéve-konventionerne, hvor man taler om "lovlige kombattanter" og "ikke-privilegerede krigere".

Sidstnævnte kategori svarer mere eller mindre til den definition, præsident Bush påklæbede alle personer tilbageholdt på slagmarken i Afghanistan i 2001-02, altså ulovlige kombattanter. Men under Genevé-konventionen anses ikke-privilegerede krigere for at være personer, der har begået kriminelle handlinger på eller nær slagmarken uden at være formelle deltagere i krigsførelsen. De kan blive retsforfulgt ved nationale domstole.

"Bush-regeringen har sjusket i timen. De har ikke lavet deres lektier. Det er, hvad der kan ske, når man prøver at lave om på krigens love," siger Avi Cover.

Domstolenes fremtid

Det åbne spørgsmål er, hvad der nu vil ske. Regeringen havde planlagt at retsforfølge 75 af de resterende 380 tilbageholdte i Guantánamo-fængslet.

Tom Malinowski fra Human Rights Watch i Washington siger til Information, at Bush-regeringen har tre alternativer.

"Pentagon kan anke kendelserne til en appelinstans, men problemet er, at denne ankedomstol endnu ikke eksisterer," siger han.

"De kan bede Kongressen om at skrive loven om, således at fjendtlige kombattanter kan blive stillet for militære domstole. Men loven blev vedtaget, dengang Kongressen var ledet af republikanere. I dag har Demokraterne flertal. Det vil blive en bremseklods."

Malinowski fortsætter:

"Eller Bush-regeringen kan få panelerne til at omvurdere de tilbageholdtes status med henblik på at definere dem ulovlige kombattanter. Men nu skal man sandsynliggøre, at de har begået en krigsforbrydelse. Det vil kræve indkaldelse af vidner fra slagmarken og fremlæggelse af klassificeret materiale, hvilket panelerne modarbejdede i 2004."

Men der er også en fjerde mulighed.

"Da forsvarsminister Robert Gates tiltrådte sidste år, prøvede han forgæves at overtale Bush og vicepræsident Richard Cheney til at lukke lejren og overføre de tilbageholdte til USA, hvor de kunne stilles for en krigsret eller civile domstole. Han argumenterede for, at retssager på Guantánamo ikke vil være internationalt troværdige," siger Malinowski.

"Man kan håbe, at kendelserne i mandags giver Gates' argument mere vægt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu