Læsetid: 4 min.

Svingdørspolitikere

I dag begynder og slutter karrierer hurtigere for folketings-medlemmer end tidligere, hvor mange års tro partitjeneste blev belønnet. Det gør det ikke i dag, hvor en folketingsplads kan fremme karrieren, men også ende den hurtigt
24. maj 2007

Lotte Bundsgaard (S) vil forlade politik. Hun er kun 34 og har været Danmarks yngste minister. Hun er det femtende medlem af den nuværende socialdemokratiske folketingsgruppe, som stopper i denne valgperiode. Det er kun to år siden, de blev valgt sidste gang. Næsten samtidig melder den selvlærte terapeut Carl Mar-Møller sig ind i samme parti og erklærer, at han vil i Folketinget.

Politik er blot et trin i en serie af karrieretrin. Selv om Lotte Bundsgaards og flere af hendes partifællers stop uden tvivl er fremmet af interne kampe i partiet - Bundsgaard blev således gået som politisk ordfører - så har andre partier tilsvarende eksempler. Venstres Jens Rohde, Kristeligt Folkepartis Jan Sjursen, Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil, De Konser-vatives Anne Birgitte Lundholt og Jens Heimburger samt andre eksempler viser, at ikke kun unge socialdemokrater stopper.

Billedet er ændret siden, man i gamle dage talte om levebrødspolitikere. Klaus Berntsen (V) satte rekord med 51 år i Folketinget. Den rekord bliver aldrig slået. Det samme gælder Kristen Bordings 21 år på samme ministerpost. I folkestyrets klassiske tid sad mange, til de gik af på grund af alder - eller døde. Man arbejdede sig op i partiet. De fleste begyndte i en kommunalbestyrelse. Så kom de i Folketinget - og ventede mange år på at komme i forreste række. Carl-Mar Møllers selvpromovering ville i fortiden have været helt til grin. Til gengæld sikrede det vælgerne politisk stabilitet, at man kunne gøre sig håb om at sidde trygt og længe.

Der er ingen jobgaranti

En række forhold har ændret ved dette. Fra chokvalget i 1973 er der sket større for-skydninger fra valg til valg. Valg gør flere folketingsmedlemmer arbejdsløse end før. Det er unge folketingsmedlemmer nu tvunget til at indkalkulere i deres karri-ereplaner. Det er noget særligt for Danmark, at vi ikke har et system med retræteposter for tidligere politikere og tidligere ministre. Der skal derfor mindre til, før et folketings-medlem føler jorden brænde under sig.

Partiskolingen af politikerne og det tålmodige arbejde i partiets tjeneste har fået mindre betydning. Moderne topledere har ikke nødvendigvis arbejdet sig op i parti-hierarkiet gennem mange års tro tjeneste. Ja, en mangeårig tjeneste i forreste række i et parti kan i dag gøre selv en yngre politiker til et slidt ansigt. Det gjaldt for eksempel, da den i 2005 kun 43-årige Frank Jensen tabte til den endnu yngre Helle Thorning-Schmidt i kampen om lederposten hos Socialdemo-kraterne. Historisk set var det bemærkelses-værdigt, at Helle Thorning-Schmidt i 2005 blev partiformand efter mindre end 12 års medlemsskab og uden folketingserfaring.

Det er ikke nødvendigt at arbejde sig op ved at hænge valgplakater op i håb om en beskeden plads i en kommunalbestyrelse, mens man i det fjerne ser titlen 'folketings-mand' på et forestillet visitkort. Flere og flere politikere begynder med en DJØF-uddannelse i stedet for at arbejde sig op via partiarbejde og kommunalpolitik. Mange unge politikere er cand. scient. pol. eller stud. scient. pol. Der kommer langt flere unge ind i politik nu. Og de gør hurtigt karriere - hvad de også forventer.

Vi ser også svingdørskandidater springe ind og gøre lynkarriere. Nomineringen af kandidater kan præges af tilfældige stemninger og hovsa-løsninger, for eksempel af kandidater, som udpeges, mest fordi de er kendt i medierne og menes at kunne sikre partiet flere stemmer. Flere partier har endog rekrutteret kandidater gennem annoncer.

Hvilke konsekvenser har de ændrede karrieremønstre for politikere?

En konsekvens er, at vælgerne ikke er sikre på, hvad deres stemme bruges til. Politikerne er mindre trofaste over for deres parti. Der kommer flere løsgængere og partibrud i Folketinget. Fra 1945 til 1999 sad i alt 33 løsgængere i tinget. Deraf 15 i 1990'erne. På det seneste har vi set en ny bølge af løsgængeri.

Politikere partishopper

Fra begyndelsen af 1990'erne har der været flere tilfælde, hvor nyvalgte kandidater til kommunalbestyrelserne er hoppet fra deres parti umiddelbart efter valget for at blive borgmester, viceborgmester eller udvalgs-formand. Wallait Khan i Københavns Kommune er det mest ekstreme eksempel. Han var oprindelig socialdemokrat, blev i 1994 valgt på en indvandrerliste, i 1996 hoppede han til SF, i 2000 videre til Venstre, og i 2005 gik han fra Venstre. Han har desuden kandideret ved borgmestervalg i Pakistan.

En anden konskevens er, at flere prøver lykken i flere partier. Pressemanden Karsten Madsen har kandideret for Socialdemo-kratiet og Venstre. Han har også været en tur hos de konservative. I 2007 måtte han af helbredsgrunde sige nej til et tilbud om at kandidere for det nye parti, Liberalisterne. Venstre fik den tidligere socialdemokratiske minister Karen Jespersen i deres 'stald' i 2007. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard havde ellers i tv bejlet til hende. Karen Jespersen havde inden da været medlem af både Venstresocialisterne og SF. Disse eksempler er dog ekstreme i et historisk perspektiv.

En tredje konsekvens af det nye karrieremønster kan være, at man gør mindre ud af det solide lovgivningsarbejde i Folketinget. Hvis man tænker sin tid i Folketinget som et skridt på vejen, vil det være naturligt, at man lægger vægt på mere spektakulære aktiviteter. Forsknings-resultater viser, at folketingsmedlemmer bruger mindre tid på lovgivningsarbejde end tidligere. Trods det at mængden af lovforslag er vokset. En fjerde konsekvens knytter sig til det forhold, at det ikke længere er sikkert at være folketingsmedlem, og derfor er en politisk karriere ikke attraktiv, hvis man kan finde noget med bedre jobsikkerhed og mere solide fremtidsmuligheder. Det går måske ud over politikernes kvalitet.

Tim Knudsen er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her