Læsetid: 5 min.

Svøbt i plastik

Uglerne er stadig ikke, hvad de ser ud til at være i David Lynchs geniale 'Twin Peaks', der endelig er udkommet på dvd og minder os om, hvor mange af tidens bedste, amerikanske tv-serier har hentet deres inspiration
27. juni 2007

Det er 17 år siden, at Twin Peaks ramte først Amerikas, siden resten af verdens, tv-skærme som en stormvind, og intet er, som man siger, nogensinde blevet det samme igen. I hvert fald ikke på tv-området og alene derfor er det på tide, at hele David Lynch og Marks Frosts banebrydende tv-serie i 30 afsnit nu endelig er til at få på dvd.

Twin Peaks, som Lynch sagde, at han lavede med venstre hånd for at prøve noget nyt, inspirerede som bekendt Lars von Trier til at lave den ikke mindre geniale Riget. Men det er især den overvældende række af fremragende, amerikanske tv-serier, vi er blevet begavet med gennem de seneste 10 år, som understreger, hvor unik og original tv-serien egentlig var, og hvor indflydelsesrig den har vist sig at være.

Man kan næsten tale om et før og et efter Twin Peaks. Den demonstrerede om noget, hvor godt tv kunne blive, hvis en filmskaber af Lynchs format tog mediet alvorligt -Twin Peaks er tænkt og fortalt som en film - og i øvrigt insisterede på at bruge det på en helt ny måde, lege med konventionerne, finde på nye og blande genrerne. Lynch gjorde det respektabelt (for filminstruktører og manuskriptforfattere) at lave tv - han byggede bro - og det nyder seerne godt af i dag i originale serier som Sopranos, Six Feet Under, Deadwood, Carnivale, Lost, Prison Break, Desperate Housewives - alle står de i dyb gæld til Lynch og Frost.

Genrer blandes

Laura Palmer (Sheryl Lee) hedder den stakkels pige, der findes myrdet og svøbt i plastik på en flodbred i den ellers så fredelige savværksby Twin Peaks. Byens borgere er forståeligt nok ude af sig selv - ikke mindst Lauras sorgramte forældre - og det bliver ikke bedre, da den energiske FBI-agent Dale Cooper (Kyle Maclachlan) kommer til byen for sammen med den lokale sherif, Harry S. Truman (Michael Ontkean), at opklare det bestialske mord og undervejs får skeletterne til at falde raslende ud af folks overfyldte skabe.

Alle i byen har noget at skjule, mange har et motiv til at have slået Laura ihjel, og ingen synes at tilbringe livet med den person, de holder af, hvorfor der er udenomsægteskabelige forbindelser på kryds og tværs af det lille samfund. På den måde kunne Twin Peaks godt minde om en traditionel krimiserie, og det er da indlysende også den skabelon, Lynch og Frost baserer sig på og er dygtige til at udnytte - godt hjulpet af forskellige instruktører.

Men deres ærinde er i bund og grund ikke krimiens. Mange genrer blandes - komedie, melodrama, thriller og gys - og indimellem spejler Twin Peaks endda frækt den sæbeopera, Invitation to Love, som flere af seriens hovedpersoner ynder at se, blandt andet den mystiske psykiater, Dr. Jacoby (Russ Tamblyn), der havde Laura Palmer i terapi.

Twin Peaks er fuld af kulørte, skæve og uransagelige karakterer - gale og sexede kvinder, entreprenante og voldelige mænd - som alle synes hentet i amerikansk populærkultur, og der refereres til alt fra West Side Story og film af Billy Wilder til John Wayne og tv-serien Flygtningen.

Twin Peaks er både idyl og mareridt og det lille savværkssamfund en art perverteret sindbillede på og kras satire over et poleret, småborgerligt samfund, hvor tingene sjældent er, hvad de giver sig ud for at være - i hvert fald ikke under overfladen, i underbevidstheden, personificeret af Laura Palmer, som langtfra var det harmoniske, livsglade menneske, hendes lyse ydre skabte illusionen af.

Inkarneret ondskab

Til tonerne af Angelo Badalamentis skiftevis jazzede og ildevarslende musik og med Cooper og Harry som en slags stand-ins - Lynch har selv en mindre rolle som Coopers tunghøre chef, Gordon Cole - guider Lynch og Frost seerne rundt i et univers, hvor naturlovene ikke altid gælder, og hvor indbyggerne synes at være mere styret af deres drifter - begær efter penge, sex, magt og frygt for de mørke kræfter i skovene omkring Twin Peaks - end af deres sunde fornuft.

Lynch har i sine værker altid været fascineret af meditation og drømme og deres betydning, og han lader den tærte- og kaffeglade Cooper benytte sig af højest usædvanlige metoder i opklaringsarbejdet. Metoder, der ville have fået alle andre end den stoute Harry S. Truman - fantastisk idé at give ham det navn - til at tvivle på FBI-agentens mentale evner, og som da også viser sig at være ganske effektive, når man har at gøre med selve den inkarnerede ondskab.

Man kan have Chris Carter mistænkt for at have hentet inspiration til X-Files i Twin Peaks. Under alle omstændigheder er det oplagt at se seriens blanding af drama og humor, overflade og underbevidsthed, overtro og fornuft, sex og uskyld, samfundskritik og psykologisk udforskning som en direkte forløber for nogle af de nye serier, som med stor opfindsomhed og en stærk visuel og narrativ fornemmelse bevæger sig i samme forførende grænseland mellem realisme og fantasi.

Tabt jordforbindelse

Man kan sagtens argumentere for, at Twin Peaks kører af sporet i sin anden og sidste sæson - lidt ligesom Triers Riget 2 gør det. Lynch og Frost synes på et tidspunkt helt at slippe jordforbindelsen, samtidig med at seertallene var faldende. ABC, der finansierede og sendte serien, var ikke glade, og Twin Peaks blev flyttet rundt i sendefladen - hvilket Lynch omvendt hævdede var grunden til, at seertallene overhovedet faldt.

Efter 30 afsnit lukkede ABC Twin Peaks - dog først efter at Laura Palmers morder meget mod Lynchs vilje var blevet afsløret. Siden er Twin Peaks blevet en af de mest populære og dyrkede tv-serier nogensinde, og f.eks. udkommer det grundige fan-magasin Wrapped in Plastic stadig. Da jeg for nylig i Berlin mødte David Lynch for at tale om hans seneste film, Inland Empire - der sagtens kunne gå for at være et langt, syret afsnit af Twin Peaks - sagde han om seriens store appeal: "En historie, der foregår i en lille by i nordvest, gemt af vejen, og den rejser verden rundt. Hvem skulle have forestillet sig det?"

Og om sin intuitive måde at arbejde på sagde han: "Når man forelsker sig i ideer, så gælder de. Man prøver at forblive tro over for dem og tolke dem gennem filmmediet. Vi ved, at vi ikke kan kontrollere det, der siden sker. Så hvis man elsker oplevelsen og forbliver tro over for hvert eneste lille element, der kommer af de ideer, så kan man have det godt med det, ligegyldig hvad der end sker."

Agent Cooper kunne ikke have sagt det bedre.

Twin Peaks sæson 1+2 er udsendt på dansk dvd af Paramount

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her