Læsetid: 3 min.

Syge på tvangsarbejde

Ny bog beskylder kommunerne for massive personlige svigt og økonomisk spekulation
11. november 2005

Alvorligt syge personer, som egentlig burde have førtidspension, bliver i stort omfang sendt i arbejdsprøvning. Det er påstanden i en ny bog med titlen Syge på tvangsarbejde, som lægen Ellen Ryg Olsen har skrevet. Og hvis nogen skulle vide det, så er det hende - for hun arbejdede i fem år på et revalideringscenter i København - indtil hun i foråret 2004 fik nok.

Sygdom

Gennem sit arbejde med personer, der i kommunerne er blevet vurderet til at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet, stødte hun nemlig gang på gang på alvorligt syge mennesker:

"I starten tænkte jeg 'det her må være en enkelt svipser,' men det hobede sig op - det blev værre og værre. Til sidst var jeg lige ved ikke at kunne sige det, når folk spurgte, hvad jeg lavede. Fordi jeg var så vred og ked af det," fortæller Ellen Ryg Olsen.

Når kommunerne kan finde på at sende syge mennesker i arbejdsprøvning, handler det blandt andet om penge, fordi de gerne vil spare på pensionerne - eller socialt bedrageri, som Ellen Ryg Olsen kalder det i sin nye bog.

Det er nemlig markant dyrere for kommunerne at sende folk på førtidspension end at sende dem i arbejdsprøvning med en efterfølgende ledighedsydelse, som ofte er resultatet af arbejdsprøvning.

Men en ting er det økonomiske - også regeringens ideologi om, at alt er godt, hvis folk kommer i arbejde, mener Ellen Ryg Olsen, bærer en del af skylden:

"Man mener, at det er bedre at være rask og arbejde end at være syg uden arbejde - og derfor forsøger man at trylle den arbejdshindrende sygdom væk."

Et eksempel på, hvordan sagsbehandlerne direkte bliver instrueret i at glemme sygdommen, stammer fra et notat fra Socialministeriet fra 2001. Her opfordres sagsbehandlerne til at sige følgende, hvis klienten snakker om sin sygdom:

"Jeg kan godt høre, at du er optaget af din sygdom lige nu, men det må vi tale om på et andet tidspunkt."

Men det giver ingen mening ikke at fokusere på sygdom:

"Det er helt grotesk. For nogle af de mennesker, der bliver henvist, er ikke alene syge - de er hundesyge. Rigtigt inderligt syge - og der er det socialkontorerne og forvaltningen, der ligesom ligger under for den der overordnede ideologi om, at de ikke skal komme her og være så ynkelige."

Mange af Ellen Ryg Olsens kolleger inden for systemet tog det dog mere afslappet:

"De sagde 'sådan er det bare', men det retfærdiggør ikke noget dybt uretfærdigt. Og det er virkelig absurd, hvad der bliver sendt af sted."

Det var derfor Ellen Ryg Olsen valgte at skrive en bog om emnet. For at komme ud med alle sine oplevelser.

Farligt

I bogen er der fire grelle eksempler på personer, der er kommet i klemme i systemet. De skulle alle efter Ellen Ryg Olsens lægelige vurdering have været på førtidspension, men blev i stedet sendt i arbejdprøvning. En med kræftsygdom og rygproblemer. En med alvorlig hjertesygdom. En med psykiske problemer og en med dårlig skulder:

"Jeg bliver som læge forulempet over, at syge mennesker bliver tvunget i arbejdsprøvning," siger Ellen Ryg Olsen, som vurderer, at det i flere tilfælde kan være direkte livsfarligt at sende de syge ud på arbejdsmarkedet.

Opførsel

Udover den økonomiske spekulation og det lægefagligt problematiske, langer Ellen Ryg Olsen også ud efter hele omgangstonen i sagsbehandlingen:

"Det har været rystende at høre om, hvordan de bliver behandlet. Og her er hovedoverskriften, at de føler sig pisset på. Det er helt almindelige mennesker, der har gået ud af livets landevej, men som på et tidspunkt er blevet syge og beder om hjælp. Og der bliver de mødt med mistro, 'ja, ja, lad os nu lige se. Er du nu virkelig så syg?' Og det er virkelig sårende. Alle mennesker har lov til at gå på socialforvaltningen og bede om hjælp, hvis de mener, at de har behov for det. Det er ikke alle, der kan få det, men det skal man så forklare dem på en ordentlig måde. Men de skal ikke mødes med mistro og hån. Socialrådgiverne skal tage de folk alvorligt. De skal simpelthen opføre sig ordentligt," siger Ellen Ryg Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingen skal arbejde i Danmark uden en regulær løn.