Læsetid: 2 min.

Syltekrukke

Kommissionens fremskrivninger har vist, at der skal reformer til, hvis et gigantisk hul i de offentlige kasser skal undgås, når samfundet ældes. Jo før vi kommer i gang, des mindre smertefulde bliver reformerne. Den erkendelse er langsomt ved at blive afløst af en anden opfattelse. Nemlig, at velfærdsreformer udløser et økonomisk råderum, som man alt efter politisk ståsted kan bruge løs af til forskning, skattelettelser eller samfundets svageste. Det er ikke underligt, at kommissionens medlemmer nu svarer igen. Og måske føler sig lidt til grin.
27. marts 2006

"Fogh talte helt klart mod bedre vidende. Det var en uartighed."

Medlem af Velfærdskommissionen, professor Jørn Henrik Petersen til Information

Var det en politisk syltekrukke, der i to år blev sat til at kulegrave behovet for velfærdsreformer for til sidst at præsentere sine egne meget detaljerede anbefalinger? Eller var Velfærdskommissionen, som statsminister Anders Fogh Rasmussen udtrykte det: En ny måde at føre politik. Reformer skal ikke komme som en tyv om natten. De skal diskuteres, vendes og drejes i en åben debat og ikke i lukkede, røgfyldte forhandlingslokaler. En ny begyndelse.

I dag kender vi svaret. Velfærdskommissionen var ikke nogen nyskabelse, men en god gammeldags syltekrukke. Lidt mere raffineret måske, men omgæret af samme politiske kynisme. I lørdags kunne Information efter samtaler med en række af kommissionsmedlemmerne kortlægge det to år lange forløb. Et forløb, der kulminerede i, at statsministeren i løbet af to timer lagde Velfærdskommissionens 1.000 sider store rapport politisk stendød. Og ikke nok med det. Afvisningen af de mange anbefalinger blev ledsaget af et angreb på kommissionen for at være tonedøv.

INFORMATIONS KULEGRAVNING har afsløret flere ting: At det for flere af kommissionsmedlemmerne var en forudsætning, at kommissionen var uafhængig af politisk indblanding, at statsministerens daværende departementschef flere gange over for kommissionen havde givet grønt lys for forslag, der brød med skattestoppet. Og endelig at finansminister Thor Pedersen (V) gennem hele forløbet har modarbejdet kommissionen ved at underkende selve fundamentet for dets arbejde: Nemlig at der er behov for reformer. Nedsættelsen af Velfærdskommissionen var bekvem forud for valget sidste år til at lægge låg på erhvervslivets, økonomernes og regeringspartneren de Konservatives voksende krav om reformer. I to år henviste Venstre til, at der var behov for en bred folkelig debat og behov for, at nogle af landets kløgtigste eksperter kulegravede området, før man kunne tage stilling. Det var en falsk melodi.

OM GODT EN UGE spiller regeringen ud med sit bud på reformer. Der bliver formentlig tale om mindre justeringer af efterløn, tilbagetrækning og integration. Reformer, som hverken i indhold eller effekt vil leve op til borgerlige forventninger, og som formentlig også af de, der sidder i Velfærdskommissionen - vil blive betegnet som utilstrækkelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her