Læsetid: 2 min.

'Det er synd for børnene'

Velfærdsstaten skaber passive tabere på grund af de høje sociale ydelser, og det går ikke mindst ud over børn af de marginaliserede danskere. Sådan lyder den moralske opsang i ny liberal debatbog fra redaktør Ole Birk Olesen
2. juni 2007
Velfærdsstaten skaber passive tabere på grund af de høje sociale ydelser, og det går ikke mindst ud over børn af de marginaliserede danskere. Sådan lyder den moralske opsang i ny liberal debatbog fra redaktør Ole Birk Olesen

Det virker helt naturligt, at den nye borgerlige netavis 180grader.dk har valgt at slå sig ned på Holmen i København. Her bor den interimistiske redaktion på tre personer tæt på andre nyskabelser i dansk presse: Hedengangne Dagen og stadig eksisterende Nyhedsavisen. Og med A.P. Møllers hovedkontor på den anden side af havnen har Ole Birk Olesen god udsigt til det borgerlige Danmark, som han som journalist har været en del af de seneste ti år.

Under en del mediebevågenhed forlod han jobbet som politisk reporter på Berlingske Tidende for et par måneder siden, fordi avisen ikke var borgerlig nok til ham. Nu forsøger 34-årige Ole Birk Olesen så at dyrke ægte borgerlig journalistik på sit eget medie.

Lidt efter 180grader.dk gik i luften, udkom så Ole Birk Olesens ideologiske programskrift 'Taberfabrikken'. Bogen er sponsoreret af allestedsnærværende Saxo Bank og er et hårdt opgør med velfærdsstatens høje sociale ydelser, der anklages for intet mindre end at opløse familier, øge kriminaliteten og ødelægge arbejdsmoralen for danskerne.

Bogen lægger sig i slipstrømmen af andre liberale udgivelser som Anders Fogh Rasmussens minimalstatsbog og Henning Fonsmarks 'Historien om den danske utopi' fra starten af 1990erne.

- Det er jo hårde ord, at velfærdsstaten skulle være en taberfabrik. Hvordan kan du sige det?

Børnene er de udsatte

"Fordi en stor andel af de 900.000 danskere på overførselsindkomster er marginaliserede i vores samfund og lever en tilværelse, som er lidet eftertragtelsesværdig. De har ikke meget andet at gå op i end deres egen navle. Deres børn bliver mere udsat for røg, de drikker mere og er mere på sygehusene," siger Ole Birk Olesen.

- Men er det ikke godt for kvinderne, at de ikke længere er tvunget til at blive i et kuldsejlet ægteskab på grund af økonomien?

"Jo, til et vist punkt. Men mange af mine jævnaldrende går fra hinanden med et argument om, at det er blevet for kedeligt, og alt ikke er lige så lykkeligt som i starten."

- Er det så ikke i orden, hvis man kan klare sig som enlig uden at snylte på samfundet ?

"Jeg kan holde lange moralske foredrag om, at det ikke er klogt at gå fra hinanden. Men jeg vil ikke forbyde folk at blive skilt, og det er jo heller ikke så mange penge, som enlige mødre koster samfundet. Først og fremmest er jeg bekymret for de børn, som får det dårligere. Det er synd for dem."

Staten passiverer

Ud over at ødelægge familien, klandrer Ole Birk Olesen velfærdsstaten for at holde folk på passiv forsørgelse. Argumentet er velkendt: På grund af understøttelse og manglende mulighed for at arbejde til under 93 kroner i timen, foretrækker mange at drive den af i stedet for at tage sig et job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her