Læsetid: 3 min.

Og synderen er...

Fildeling er ikke alene forklaringen på pladebranchens krise, konkluderer OECD i en ny rapport. Ifølge The Economist har rapporten været branchen så meget imod, at den har forsøgt at ændre på konklusionerne. Men den danske afdeling af IFPI hilser den velkommen
14. juni 2005

Pladebranchen har i årevis vist grafen frem: Den graf, der viser, at pladesalget falder år for år, mens mere og mere musik hentes ulovligt på internettet via peer to peer (P2P) teknologier. 10 mio. mennesker er nu på P2P netværk samtidigt - døgnet rundt. Pointen er: Når omsætningen falder, skyldes det, at musikbranchen er offer for ondsindede pirater. Med den argumentation i bagagen har musikbranchen lagt sag an mod tusindvis af internetbrugere. Herhjemme har den såkaldte Antipiratgruppe stået for fodarbejdet.

Men, konkluderer indflydelsesrige økonomiske samarbejdsorganisation OECD i en ny rapport, det er stort set umuligt at påvise som andet end et postulat. OECD har i en omfattende rapport, offentliggjort i går, undersøgt internettets betydning for musikbranchen. Sacha Wunsch-Vincent, økonomen der har forfattet rapporten, skriver, at selv om fildeling skaber en 'unfair konkurrencesituation', er det "meget svært at etablere et grundlag for at bevise en årsagsforbindelse mellem faldet i salg af musik og stigning i brug af fildeling."

Kort sagt: Forklaringen på pladebranchens krise kunne være en ganske anden, f.eks. at pladeselskaber ikke har været gode nok til at sælge produktet. Eller at produktet ikke har været godt nok. Wunsch-Vincent peger på konkurrencen fra 'nye underholdningsprodukter' som en af flere mulige forklaringer.

Selv om musiksalget er faldet i OECD-landende i 1998-2003, er det ikke tilfældet alle steder. I Storbritannien er salget i samme periode steget med 31 procent

Ifølge ugemagasinet The Economist har pladebran-chen forsøgt at ændre rapportens konklusioner. Pladebranchens 'offerrolle' er da også under pres for tiden. I sidste uge udsendte Konkurrencestyrelsen herhjemme sin årlige rapport om konkurrenceforholdene i Danmark og hævdede heri, at danskerne betaler alt for meget for film og musik. Det fik Michael Ritto, formand for danske IFPI (pladebranchens fællesorganisation), til at fare i flint. Forklaringen var endnu engang piraterne:

"De glemmer helt, at den konkurrence, vi står i i dag, er piratmarkedet. At folk med den ene musetast kan få et stykke musik gratis og med den anden skal give 10 kr."

I et svar til Konkurrencestyrelsen skriver IFPI, at styrelsens analyse ikke lever op til 'basale faglige krav' fordi den ikke er baseret på 'ubestridelige faktuelle forhold'. Det er samme anklage OECD retter mod pladebranchens egen argumentation.

Gennembrud 2004

Men der er også godt nyt for pladebranchen i rapporten. 2004 blev i følge OECD et gennembrud for den lovlige digitale musik, hvilket ikke mindst skyldes Apples iTunes Music Store, der blev lanceret i Danmark i sidste måned. Onlinesalget udgør i dag blot en-to procent af det samlede marked, men OECD forudser at det i løbet få år vil stige til fem-ti procent. Desuden anbefales det, at der arbejdes for en bedre beskyttelses af ophavsretten ved hjælp af den såkaldte digital rights management (DRM) teknologi. Men OECD advarer mod lukkede former for DRM - en af fordelene ved internettet som distributionskanal er netop, at det giver adgang til markedet for mindre aktører.

Denne del af rapporten er IFPI da også ganske tilfreds med. I organisationens kommentar til rapporten hedder det:

"Det er efter vores opfattelse både godt og rigtigt, at rapporten anerkender DRM-teknologiens muligheder for at skabe forbrugervenlige måder at anvende musikken på."

IFPI skriver videre, at de ikke er uenige i rapportens påstand om, at det er svært at fastslå, hvor meget fildeling betyder for musiksalget, men alligevel fastholder organisationen at der er en sammenhæng "fordi almindelig sund fornuft tilsiger, at hvis man kan få en vare gratis (omend ulovligt) i stedet for at betale for den, vil mange være tilbøjelige til at benytte sig af den mulighed, så længe risikoen for at blive opdaget er lille."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her