Læsetid: 2 min.

Den syngende frø

I Kina spiser de måske nok hunde, men nu har de også fundet frøer, der kommunikerer med hinanden ved hjælp af lyde
17. marts 2006

En frø, der synger som en fugl, viser sig nu også at besidde et andet usædvanligt træk - den kan kommunikere via højfrekvenshvin, der ikke kan opfattes af det menneskelige øre. Frøen bor i små, hurtigt strømmende floder og vandfald i det centrale Østkina og benytter supersoniske kald for at overdøve baggrundslarmen fra det hastigt løbende vand i floden.

Det er første gang, man har opdaget et dyr - bortset fra flagermus, havdyr og visse gnavere - der er i stand til at frembringe og høre højfrekvenslyde.

Videnskabsmænd opdagede for nogle år siden, at flodfrøen med de konkave ører udstøder disse lyde, men den seneste undersøgelse, offentliggjort i magasinet Nature, viser, at lydene bruges som kaldesignaler og ikke blot er et biprodukt af andre former for brug af stemmen.

Det menneskelige øre kan ikke høre frekvenser over 20 kilohertz, men man har optagelser af frøen, hvor den udstøder lyde på over 128 kilohertz, der kan høres over støjen fra det plaskende vand.

"Naturen har sin egen måde at udvikle mekanismer, der kan lette kommunikationen under meget ugunstige forhold," siger professor Albert Feng fra universitetet i Illinois, Urbana-Champaign.

"En af måderne er at skifte til en frekvens, der går ud over baggrundsstøjens spektrum. Pattedyr som flagermus, hvaler og delfiner gør det og bruger ultralyd til deres navigationssystemer og kommunikation."

Frøen, Amolops Tormotus, har en usædvanligt forsænket øregang. Den beskytter en tynd og fintfølende trommehinde, der kan opfatte højfrekvenslyde.

"Tynde trommehinder er nødvendige for at opfatte ultralyde. Forsænkede ører forkorter afstanden mellem trommehinde og øre og muliggør overføringen af ultralyd til øret."

Andre frøer reagerede

Forskere optog fragmenter af de højfrekvente kald og opdagede, at andre frøer reagerede på optagelserne ved at svare tilbage.

"Mennesket har altid været fascineret af, hvordan visse dyr erkender deres verden via et sanseapparat, der er vidt forskelligt fra vores eget," siger Feng.

"At frøer kan kommunikere med ultralyd har tilføjet et nyt aspekt og repræsenterer en nyopdagelse, fordi vi normalt tror, at sådanne evner er begrænset til dyr, der er udstyret med et avanceret lydnavigationssystem. Denne ny opdagelse antyder, at der i naturen sandsynligvis er mange andre eksempler på uventede former for kommunikation."

"At forstå det grundlæggende i frøers ultrasoniske kommunikation kan muligvis hjælpe forskere til at forstå menneskelig hørelse og døvhed," siger James Battey, leder af USA's National Institute for Deafness.

"I studiet af kommunikation og kommunikationssygdomme kan forskere opnå en masse viden ved at kigge på naturen. Jo mere vi kan lære om de usædvanlige meka-nismer, denne frø og andre dyr har udviklet for at kunne høre og kommunikere med hinanden, jo bedre kan vi forstå den menneskelige høreproces, og jo mere inspiration kan vi finde til udvikling af nye behandlinger for tab af høreevnen."

©The Independent og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu