Læsetid: 3 min.

Tåge over Saltholm

18. september 1998

HELT NYT ØRESUNDSRÅD proklamerer avisen Aktuelt over sin forside i går. På et syvspaltet øresundsfoto er den énfamilie-beboede Saltholm det synligste danske bidrag til den "superregion", som et øresundsråd skal rådgive. De øvrige dele af det østlige Danmark fortoner sig i horisont og tryksværte.
Og det er netop dét, historien i virkeligheden handler om: Uklarheden om, hvad der udgør den danske øresundsregion.
Forslaget om et øresundsråd blev undfanget på et møde i forgårs mellem den socialdemokratiske indenrigsminister Thorkild Simonsen og hans partifæller i Folketingets kommunaludvalg. Som Aktuelt med sit tætte forhold til kilderne kan fortælle:
"Ideen er kommet på bordet i erkendelse af, at regeringen har svært ved at samle politisk flertal i Folketinget for nogle af de hidtil kendte forslag til en hovedstadsreform."
Jamen, så inddrager vi da bare svenskerne! Snildt, ikke sandt? Ligesom når et parforhold, der har svært ved at finde ud af, hvor mange det består af, febrilsk begynder at pleje omgang med stabile naboer for at give sig selv en fornemmelse af orden.
Om det er afklaringen eller det modsatte, der i sådanne situationer vinder udbredelse, overlades det til læseren at forudsige ud fra eget erfaringsgrundlag.

OPTIMISMEN RÅDER hos S-formanden for Folketingets kommunaludvalg, Klaus Hækkerup. Over for Radioavisen udmalede han torsdag morgen "nogle mægtige udviklingsmuligheder":
"Hvis vi virkelig står sammen om at udnytte de muligheder på begge sider af sundet, så kan vi skabe vækst, beskæftigelse og et ordentligt miljø.
Derfor skal vi have et øresundsråd til at sætte gang i den udvikling - til at sammenfatte den og styre den... Det skal både kunne beslutte at investere nogle penge og samtidig give råd til dem, der træffer bestemmelse i området," sagde Hækkerup.
Men hvem er det, der på den danske side skal "træffe bestemmelser i området"? Een stor regional myndighed - eller et "lille storamt" for København og Frederiksberg i konkurrence med de to naboamter: Roskilde og Frederiksborg? Øh bøh.
I sin iver fik Hækkerup også sagt, at et øresundsråd "skal gøre det lettere at komme over broen". Da han næppe har forestillet sig, at det skal sørge for blidere belægning af vejbanerne, har han nok ment, at et øresundsråd skal optræde som stærk pressionsgruppe for at få brotaksten ned eller væk.
Det er den svenske regering allerede godt i gang med at punke løs på. Og sådan ender det jo nok. Men hvordan hænger den deraf følgende eksplosion i biltrafikken sammen med "et ordentligt miljø"? Nyt øh bøh.

MISFORSTÅ os ikke. Et øresundsråd kan være en god ide. Men det har unægtelig nogle forudsætninger.
Den første er, at Danmark får orden på sin egen administrative struktur i hovedstaden. Det, der i dag udgør HT-området, er én region, bundet sammen af byudvikling, arbejdspladser, trafik, natur, miljø, vandforsyning, spildevand og affald.
Vil politikere - i from ængstelse for at fortrænge "det nære samfund" - ikke udstyre dette område med en fælles folkevalgt ledelse, overlader de udviklingen til administrativ forvirring, tilfældigheder og manøvrerende projektmagere.
Det radikale Venstre pådrager sig et tungt ansvar ved at fornægte den erfaring, der siden 1960'erne har peget på ét Hovedstadsråd med direkte valg og ret til skatteudskrivning. Glædeligt er det, at flere og flere af Venstres folkevalgte udtrykker vilje til at se fordomsfrit på sagen.

Den anden forudsætning for mening i udviklingen omkring Øresund er endnu vanskeligere at opfylde. Den hedder nemlig: Drop flosklerne! De flommede - igen - i går i Aktuelt. Hør hvordan:
"Samarbejdet over Øresund skal sikre en regionen en stærk international gennemslagskraft og kunne tage konkurrencen op med andre store regioner som for eksempel Berlin, Hamborg og Amsterdam."
Fri os! Det gejl har vi nu hørt de sidste ti år. Dets synlige arkitektoniske udtryk langs Københavns havnefront viser dets virkelighed: anmasende og selvhævdende byggeri - ude af proportion med by og mennesker. Ironisk, at det i tid falder sammen med genopdagelsen af de klassisistiske bydeles kvaliteter: Nærhed, overraskelse, helhed.
Lad Berlin om at være Berlin. Dens vilkår er ikke vore. Vi ønsker en øresundsregion, der bygger på vore vilkår og bedste traditioner. Hvor væksten navnlig er i glæde hos de mennesker, der lever der. Et sted, som er til at holde ud at se på.
Også når tågen letter. dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu