Læsetid: 3 min.

Tågehornenes sejr

6. juni 1998

"Indgrebet på boligområdet har både den rigtige retning og er godt skruet sammen, og boligmarkedet vil ikke bryde sammen af den grund."
Overvismand Niels Kærgaard

FRA STARTEN er debatten om regeringens indgrebs-pakke blevet afsporet. Snævre erhvervsinteresser har med topprofessionel effektivitet trykket på alle tilgængelige knapper. Der er ikke mindst blevet spillet dygtigt på husejernes frygt for formuetab og ekstraskatter. Og der er leveret tårevædede klagesange over begrænsningen af de højest lønnedes skattefordel på kapitalpensioner.
Ejendomsmæglere og kreditforeninger har sammen med en række af finansverdenens sværvægtere ført an. Opsigtsvækkende beregninger af massive formuetab for unge husejere, er blevet krydret med beretninger om det forestående sammenbrud på markedet.
Beskæmmende nok har denne debat fået lov til at køre, uden at samfundshensynet og de sociale hensyn har haft lignende effektive fortalere. En række uafhængige eksperter har ellers prøvet at trænge igennem med mere saglige vurderinger af indgrebet. Med overvismand Niels Kærgaard i spidsen, har de modsagt skræmmekampagnerne. Men deres gennemslagskraft i medierne har ikke været stor. Befolkningen er blevet skræmt - og alle de politiske aktører er straks ved at rette sig ind efter denne kendsgerning.

IKKE BLOT de borgerlige partier styrer nu efter at lempe indgrebet i rentefradraget. Selv SF og store dele af fagbevægelsen er blevet grebet af stemningen - og gentager propagandahittet om det hårde angreb på de unge familier, der netop har købt hus.
Det er bedrøveligt, at der ikke er flere politiske aktører, der tør stå fast. Vedtages regeringens indgreb er der kun én overhængende fare for store prisfald på ejerboliger. Risikoen består i, at de mange advarsler får en stærk psykologisk effekt på markedet. Ser man derimod på de nøgne økonomiske kendsgerninger, er der ikke grundlag for, at markedet skulle gå i sort. De seneste års rentefald og indkomststigninger er endnu ikke slået fuldt igennem i huspriserne, og det mest sandsynlige er derfor, at indgrebet vil føre til stagnation i huspriserne - og ikke et mærkbart fald.

LANGT væsentligere er det, at et effektivt indgreb i rentefradraget er af afgørende betydning for hele økonomiens helbred. Hvis der ikke sættes en stopper for husprisernes og gældsætningens spiraleffekter, går det for alvor galt for husejerne - uanset alder.
Det var netop et sådant stort tilbageslag, som økonomien - og husmarkedet - oplevede for ti år siden, da skiftende Schlüter-regeringers uansvarlige kurs i den hjemlige økonomi endte så galt, at der blev trukket i nødbremsen i form af en stor, traditionel økonomisk stramning - kartoffelkuren.
Situationen nu er anderledes. Dels gribes der ind, før det er gået rigtig galt. Og dels er indgrebet i form af den begrænsede fradragsret langt mere perspektivrigt. Ved at fjerne et stort incitament til gældsætning skabes der bedre spilleregler i økonomien - hvilket er afgørende for at mindske risikoen for nye kartoffelkure. Og reducere faldgruberne i boligmarkedets store formuelotteri.

MED DEN aktuelle skræmmekampagne er det lykkedes at bortlede opmærksomheden fra det ansvar, som kreditforeninger, ejendomsmæglere og banker har for den lille gruppe, der i værste fald kan komme i klemme.
Et gennemgående træk ved disse nybagte husejere vil nemlig være, at de har modtaget elendig rådgivning i forbindelse med boligkøbet. De, der ikke har haft luft i budgetterne til de relativt beskedne ekstraudgifter, der er det samlede resultat af regeringens pakke, burde slet ikke havde købt så dyrt. Enhver anstændig rådgiver burde have fortalt denne gruppe om risikoen for nye skatteregler i forbindelse med skatteforligets udløb til nytår.
En svækkelse af indgrebet i rentefradraget vil kun skabe større problemer på længere sigt. Det mest kritisable ved indgrebet er ikke dets omfang og samlede virkning. Problemet er, at det er så komplekst, at det er svært at forestille sig forsvarlige forligsforhandlinger på den korte tid, der er sat af.
Især hvis politikerne bøjer sig for snævre erhvervsinteresser, der laver skrækkampagner iklædt almenvellets kåbe.mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu