Læsetid: 2 min.

Tågen letter over islam

En egyptisk fond indbød til middag på Marriott Hotel i København for at mindske afstanden til danskerne
29. marts 2006

Politikeren Kamal Qureshi er der. Villo Sigurdsson, Zubair Butt Hussain og Trine Pertou Mach er der. Religionshistorikeren Tim Jensen og journalisten Mads Brügger er der også. En organisation ved navn Bridges Foundation har inviteret danske journalister og intellektuelle til middag på Marriott Hotel i den egyptiske stormufti Dr. Ali Gommas navn for at høre om islam og mindske afstanden mellem muslimer og ikke-muslimer.

Allerede i invitationsfasen ser arrangementet helt særligt ud. Et pastelfarvet skrift indeholdende menu, program og en flødechokolade indbyder til aftenen, hvis hovednummer er, at egyptiske Fadel Soliman vil holde en powerpoint-præsentation ved navn 'Tågen letter' om islam. På programmet står også oplæg fra Rune Engelbreth og imamen Abdul Wahid Pedersen, der lige er stået af flyet fra Bahrain.

Linksene på www.bridgesfoundation.org sender én videre til en hjemmeside mod evolution og en, der synes at tilbyde en kur for homoseksualitet. Aftenens program ser dog dialogorienteret ud. Der vil blive udloddet rejser til Egypten med krydstogter på Nilen. Og vi skal tale om en vej ud af den aktuelle krise.

Hvis flag skal vi træde på

Ved de nydeligt opdækkede borde på Marriott sætter vi os ved siden af den egyptiske ambassades chargé d'affaires, Mohab Nasr Mahdy, og hans anden-sekretær Amr El Hamamy. De fortæller, at ambassaden stadig er begravet i korrespondancer og bunker med dokumentation efter Muhammed-sagen. Hvorfor var der ingen af os aviser, der skrev om alle de muslimske lande, hvor der ikke var voldelige protester mod Danmark - som for eksempel Egypten, spørger de? Det er svært at svare på.

Standup-komikeren Omar Marzouk har fået den komplicerede opgave at varme en sal af ateister og muslimer, dansk-, engelsk- og arabisktalende op.

"Det er svært at være dansk muslim. Man kan aldrig finde ud af, hvilket flag man skal trampe på, eller hvilken ambassade, man skal brænde af," erklærer han. Hans far sidder bagerst i lokalet og griner lunt til sin søn.

Hr. Mahdy og jeg bliver enige om, at det kan være svært at tale sammen, når det drejer sig om religion. "Så handler det om følelser," siger jeg. "Nej," siger Hr. Mahdy, "så handler det for mig om facts. Og der har vi forskellen mellem os to."

Fadel Soliman kaster sig ikke desto mindre ud i det, da middagen er overstået: En overdådig powerpointpræsentation, hvori det blandt andet afsløres, at Koranen mirakuløst har forudsagt vigtigheden af fingeraftryk. Ellers forklarer den mest de grundlæggende principper i islam, og så insisterer den på, at kvinder efter Muhammeds mening skulle være ligestillede med mænd. Det er en temmelig lang præsentation, mener også den egyptiske chargé d'affaires.

Efter at Rune Engelbreth har forklaret, hvorfor Anders Fogh umuligt kunne tage fejl af de muslimske ambassadørers intentioner, forklarer Abdul Wahid Pedersen, hvordan det selv for en gammel krejler som ham var svært at sælge det danske budskab om at stoppe boykotten på konferencen i Bahrain.

Tilsidst kommer clou'et: lodtrækningen om 20 rejser til Egypten, som jeg får at vide er sponsoreret af egyptiske forretningsmænd. Jeg vinder en rejse sammen med 19 andre. Jeg må indrømme, at jeg stadig synes, der ligger en vis tåge omkring turens formål.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu