Læsetid: 3 min.

Taber i bistandslotteriet

Ulla Tørnæs afviser kritikken af den danske indsats i Niger, men vil ikke love, at landet opprioriteres - selv om det fattige land gør det meste rigtigt
25. juli 2005

Det værste sted, et barn kan blive født i denne verden, er ikke i et krigsramt, korrupt eller totalitært land. Det er derimod i et fredeligt land, som ikke har nogen grænsekonflikter, som har en demokratisk valgt regering - og som er ludfattigt. Sådan forklarer Marcus Prior fra World Food Programmes Vestafrika-hold, hvordan det er at stå i Niger, verdens næstfattigste land, og prøve at gøre verden opmærksom på en hungersnødskatastrofe.

De første op mod 84 ton mad ankom med flyvere fra FN i weekenden som startskud på den akutte indsats, der kommer til at kræve 23.000 ton nødhjælpsmad i alt. Flere kommentatorer har påpeget det ironiske i, at det blev klart, at Nigers usynlige sultkatastrofe var uvægerlig præcis samtidig med, at G8-ledernes gyldne løfter til Afrika blev fremsagt i Gleneagles. Usynlig, fordi den havde været varslet siden høsten slog fejl sidste sommer og græshoppeplagen kom i efteråret, og uvægerlig, fordi man ikke havde grebet ind i tide.

Nu er verden vågnet, og FN meldte i weekenden, at der er modtaget flere tilsagn om hjælp i de seneste 10 dage end i løbet af de seneste 10 måneder tilsammen, men mange børns død vil alligevel være uundgåelig.

Vi kom først

I Danmark afviser udviklingsminister Ulla Tørnæs organisationen Care Danmarks kritik, fremsat i fredagens Information, af at Danida lader års udviklingsarbejde gå spildt, fordi man har afvist Cares ansøgning om en ekstrabevilling på en million kroner til at redde næste års såsæd fra at blive spist af den sultende befolkning.

"Vi var blandt de første, der bevilgede penge til World Food Programmes indsats - og har også fået ros fra FN's Jan Egeland for det - og vi følger stadig situationen. Vi ser tiden an, men jeg har stadig Cares ansøgning i baghovedet, når det skal vurderes, om vi skal gøre mere," siger Tørnæs.

- Men Care hævder, at det er et spørgsmål om timer, før det kan gå galt?

"Ja, men vi fandt, at der ikke var et umiddelbart behov. Vi har givet penge til Caritas, der uddeler fødevarer til de mest udsatte grupper: gravide og børn under fem år. Niger har været ekstremt uheldig i år, og derfor holder vi også øje med udviklingen."

Når man er et fattigt afrikansk land, er kampen om de vestlige bistandsmidler næsten som et lotteri, fordi behovet er så meget større end midlerne. Det gælder ikke mindst de danske bistandsmidler, der er koncentreret om indsatser i vores udvalgte program-samarbejdslande.

Også i det lotteri har Niger været uheldig: Det var blevet udvalgt som programsamarbejdsland i 1994, men et militærkup i januar 1996 fik Danmark til at suspendere programmet. Siden er Niger blevet demokratiseret og har afholdt flere valg, men da var løbet kørt. Selv om landet modtager hjælp for 40 millioner kroner årligt fra Danmark, er det ikke blevet programsamarbejdsland igen.

Blandt eksperterne er der ellers enighed om, at Niger gør alt det rigtige: Der er demokratisering, der er decentralisering - men landet er bare for fattigt til, at det kan gå godt uden hjælp.

Måske ind i varmen igen

Flere i det danske udviklingsmiljø udtrykker undren over, at Niger ikke har fået lov at komme ind i varmen igen, og da statsminister Anders Fogh Rasmussen under Folketingets afslutningsdebat meddelte, at et nyt dansk samarbejdsland er på vej, gættede mange på Niger som en oplagt kandidat. Ulla Tørnæs vil dog ikke love noget:

"Niger røg ud som programsamarbejdsland længe før min tid, og det er korrekt, at det nu opfylder alle kriterierne for at blive det igen. Men det er altså ikke det samme som, at et land har et retskrav på at blive det. Niger vil indgå i mine overvejelser, men valget bliver først truffet sidst på året."

- Er et fattigt land som Niger i fare for at blive endnu mere overset i dansk bistand, fordi I har besluttet jer for at fokusere den mere mod sikkerhedshensyn?

"Hvis det var tilfældet, ville vi jo ikke udfase Egypten, som vi er igang med nu. Vi har besluttet, at det nye samarbejdsland skal være afrikansk, og det er et udtryk for, at vi stadig ønsker at bevare fokus på fattigdomsbekæmpelse," svarer Ulla Tørnæs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her