Læsetid: 4 min.

Taburetten vakler under Villepin

Opbakningen til den franske premierminister smuldrer i egne rækker efter anklager om intern spionage og bagvaskelse, der allerede af iagttagere sammenlignes med den amerikanske Watergate-sag
6. maj 2006

PARIS - Han står med ryggen mod en meget høj mur. Og som dagene går i den største politiske skandalesag, Frankrig har set i årtier, synes ud-vejene at blive smallere og smallere for Frankrigs premierminister, den elegante karrierediplomat Dominique de Villepin. Hele ugen igennem har pressekonference afløst pressekonference, parlamentsdebat efterfulgt parlamentsdebat, og alle steder har Villepins sang været den samme: "Jeg er udsat for en løgnagtig bagvaskelseskampagne".

Premierministeren bliver fortsat bakket op af sin mentor, Frankrigs mest magtfulde mand, Jacques Chirac, men også præsidenten er på vej til at blive suget ind i den særdeles indviklede spionagesag, som den rutinerede socialistiske politiker Dominique Strauss-Kahn allerede har døbt "Frankrigs Watergate".

Anonyme beskyldninger

Men hvad handler sagen, som kendes under navnet 'Clearstream', om?

Den betændte, langstrakte affære har sit navn efter finansfirmaet Clearstream, som hører hjemme i Luxembourg. Firmaet har været under mistanke for at modtage ulovlige returkommissioner for internationale våbenhandler. Den aktuelle sag vedrører et salg af flere franske fregatter til Taiwan tilbage i 1991. Returkommissionen for dette salg skulle være blevet indbetalt af det luxembourgske firma på en række hemmelige bankkonti til prominente franske forretningsfolk og politikere. Sagen blev efterforsket af politiet i Luxembourg i 2001 uden resultat. To år senere døde direktør Jean-Luc Lagardère. Han var chef for en af Frankrigs store virksomheder, Matra-Hachette.

Dødsfaldet affødte et anonymt brev til en kendt fransk undersøgelsesdommer, Renaud Van Ruymbeke. I brevet skrev meddeleren, at Lagardère var blevet myrdet af den russiske mafia på bestilling af to franske forretningsmænd. Meddeleren skrev flere breve til dommeren, hvis speciale er korruption, med beretninger om magtkampe i den franske storindustri, og han sendte også en CD, der indeholdt kopier af bankkonti med navne på flere franske industrifolk fra fly- og våben-industrien. Forretningsfolkene havde modtaget penge fra den (nu fængslede) russiske oligark Mikhail Khodorkovski, lød anklagen. Oplysningerne fra den anonyme brevskriver, som kendes under navnet le Corbeau (ravnen), førte til en efterforskning af flere forretningsfolk, men der blev aldrig fundet bevis for indbetaling af penge på udenlandske bankkonti.

'Den er hjemme'

Men så sendte 'Ravnen' en stribe fotokopier af bankkonti fra Clearstream, hvor navnene på landskendte politikere, herunder Nicolas Sarkozy, fremgik. Ifølge 'Ravnen' var indbetalingerne bestikkelse fra våbensalget til Taiwan. Oplysningerne røg lige i mediernes prime time.

Og her begynder sagen for alvor at blive politisk betændt. For ifølge medierne så modstanderne af Nicolas Sarkozy - som allerede dengang for to år siden ikke lagde skjul på sine præsidentielle ambitioner - her deres chance for at tildele ham et dødeligt dolkestød.

Ifølge en nyudkommet bog - La Tragédie du Président - skal Villepin ligefrem have ringet til den daværende premierminister, Jean-Pierre Raffarin, og jublet: "Den er hjemme! Vi har ham!". Ifølge bogen var det også Villepin (som dengang var indenrigsminister), der lod brevet lække til pressen.

Sarkozy var rasende, og Villepin beordrede hele sagen efterforsket af den franske interne efterretningstjeneste, DST (Direction de la surveillance du territoire).

Men agenterne fandt frem til, at meddeleren sandsynligvis var en vis Jean-Louis Gergorin, en af Villepins nære gamle venner og tæt tilknyttet den afdøde Lagardère som medarbejder. Mistanken mod Gergorin blev imidlertid - sandsynligvis på grund af venskabet med ministeren - håndteret mere end diskret, og han har altid benægtet at være 'Ravnen'.

'Besat af Sarkozy'

Det varede imidlertid ikke lang tid, før Sarkozy (som var indenrigsminister lige før Villepin og havde bibeholdt gode kontakter i DST) fik et tip om, at han var under overvågning fra tjenesten, og han blev rasende over, hvad han så som en gigantisk svinestreg og organiseret smædekampagne imod ham.

Og samtidig med at Sarkozy sporenstrengs forlangte indsigt i, hvor anklagerne mod ham kom fra, blev agenterne mere og mere sikre på, at hele historien var en stor konstruktion. Anklagerne var fabrikerede, CD-rommen med bankudskrifterne fandtes ikke i virkeligheden, og der havde ingen pengeoverførsler fundet sted.

Her kunne sagen have været sluttet, men tværtimod er den nu blusset op med uhørt styrke. For avisen Le Monde fik i den forgange uge fat på den hemmelige udskriftsprotokol fra dommerundersøgelsen i sagen om, hvordan det gik til, at Sarkozy kom under mistanke i sagen. Her udtaler den pensionerede efterretningsofficer Philippe Rondot - som i oktober 2003 blev sat til at efterforske sagen på bl.a. Dominique de Villepins initiativ - sig, og han modsiger direkte Villepin, som i et interview i avisen Le Figaro i tirsdags påstod, at han aldrig havde beordret Sarkozys affærer undersøgt. I udskriften fra den ellers lukkede afhøring fremgår det direkte, at både præsidenten og Villepin nærmest var "besat" af Sarkozy, og at det hele var et politisk spil.

Villepin: Manipulation

Villepin har kaldt Le Mondes oplysninger "manipulation".

"Intet kan retfærdiggøre, at jeg træder tilbage. Jeg er uretfærdigt blevet anklaget på grundlag af løsrevne erklæringer," sagde han onsdag .

Men selv om sagen således langtfra er slut, er regningen i den grad ankommet. Flere og flere politikere - også internt i regeringspartiet UMP - kræver, at Villepin går af. Socialisterne forlangte, at han trak sig onsdag i denne uge. Samtidig har flere af Sarkozys egne støtter i regeringen - herunder flere ministre - ifølge aviserne opfordret ham til selv at træde tilbage. "Ud af sølet" - for ikke at blive forbundet med en regering, som i forvejen er helt i knæ i meningsmålingerne.

Men foreløbig har Sarkozy imidlertid ladet forstå, at han vil se faste beviser i sagen, før han eventuelt vil drage nogle konsekvenser.

Og de fleste politiske kommentatorer vurderer fortsat, at Chirac simpelthen kan blive tvunget til at udskifte sin protege, hvis ikke hans eget sidste år som præsident skal ende som en total fiasko.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her