Læsetid: 1 min.

At tænke højt

2. februar 2006

Dansk og nordisk litteratur har du introduceret med perspektiveringer til europæiske forfatterskaber eller litteratur fra andre kulturer. Med sjælden interesse og indsigt har du fulgt stort og småt, nyt og ældre.

Du har om nogen åbnet for selv de vanskeligst tilgængelige tekster, og du har ikke mindst talt lyrikkens sag - både i anmeldelser og efterhånden en lang stribe bøger.

Din glæde er smittende... Jeg har altid holdt meget af at høre dig tænke højt, når du blev præsenteret for en ukendt tekst læst op ved akademiets forfattermøder på Rungstedlund.

Mens andre skulle bruge tid til at fatte, hvad de var blevet præsenteret for, var du altid allerede langt inde i en udredning af, hvad du lige havde hørt, hvilke virkemidler forfatteren betjente sig af, hvilke traditioner, han eller hun knyttede an til, hvilke forfatterskaber den givne tekst gik i dialog med eller var i opposition til, hvilket indtryk teksten gjorde på dig, hvilke afsnit, der med lethed kunne glide ud, hvilke ord, der evt. kunne justeres etc. etc.

Forbløffende

Det har været forbløffende og opmuntrende at få indsigt i, hvad års læsning lagrer i et sind, herligt at få et kig ned i denne skattekiste af indsamlede eksempler og anekdoter. Overraskende - ikke blot for den, der sad i forundringsstolen og skulle have sin tekst prøvet af, men for samtlige inviterede, der indgik i diskussionen.

Om du altid aflæser forfatterens intention, for stå hen i det uvisse... Jeg husker din reaktion på min debuttitel Når der går hul på en engel. Den oplevede du som meget morsom. Mand, det var jo digte på liv og død! "Morsom" havde jeg ikke et øjeblik selv opfattet den titel.

Men hvem ved? Måske er den langt mere underholdende, end jeg selv er klar over? Kære Torben, til lykke med dagen og varm tak for dine utrættelige og givende læsninger.

Pia Tafdrup er digter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her