Læsetid: 3 min.

Tak, DR2

Hvis ikke det var for den hemmelige kanal, ville mange sidde tilbage med utrolig dårlig tv-samvittighed
1. september 2006

Gilmore Girls er en amerikansk serie af værste skuffe. Om den stærke unge kvinde, der blev gravid alt alt for tidligt og nu har en teenage-datter, som er blevet opdraget lige så meget af en lille landsby som af sin mor - der i øvrigt må have født hende som otte-årig af dømme efter de to hovedpersoners udseende. Dialogen er så kunstig, at man får ondt i hovedet, hvis man ser to afsnit i træk. Men det, skal jeg være den første til at indrømme, er sket. Jeg kan godt lide Gilmore Girls. Jeg ser det tit. Og der er en grund til, at jeg ikke er bange for at sige det åbent.

Jeg kan hurtigt redde den med: Så I i øvrigt den fascinerende dokumentarserie på DR2 om de multinationale selskaber?

Således har DR2, siden jeg opdagede den hemmelige kanal, skabt balance i et tv-forbrug, der ellers havde risiko for fuldkomment at tilte over i et inferno af indstuderede jokes, forbrugsprogrammer for nærigrøve, nyhedsudsendelser for laveste fællesnævner og talkshows for Ude & Hjemme-målgruppen. Det eneste indslag på de andre kanaler, der har holdt et konstant tårnhøjt niveau, i al den tid, det har eksisteret, er vel Fjernsyn for dig.

DR2 er den modige kanal, der på en tilfældig tirsdag aften i august ikke er bange for at bruge primetime på en dokumentarserie om dage, der ændrede verden. Man er ikke overrasket over klokken lidt i 20 at slå over på kanalen og følge Hitlers sidste dage i førerbunkeren. Se en dokumentarisk rekonstruktion af Traudl Junges sidste måltid i selskab med Hitler, hvor samtaleemnerne åbenbart endnu en aften var førerens holdning til hundeavl og hans overbevisning om, at fransk rød læbestift er lavet af kloakvand. Helt uanfægtet af, at der ude på Berlins gader bliver voldtaget 100.000 kvinder af hævngerrige russere, og at byen som helhed er overladt til ragnarok. Eller måske ikke helt uanfægtet. I hvert fald endte dagene i bunkeren med adskillige barnemord og selvmord.

$SUBT_ON$Kulturen trænger

DR2 er kanalen for folk med humor. De komiske indslag på DR har sat nye standarder for dansk underholdning. De forstår at satse på de rigtige mennesker og bare give dem frit løb. Hvem skulle have troet, at en lyseblå flodhest og et mildt sagt vulgært egern ville opleve så stor succes? Satiren på DR2 er grund nok til at fylde kanalen med licenskroner. Mikael Bertelsen, der nu sidder i lederstolen på underholdningsområdet satte linien med programmet Bertelsen, der bragte interview med det højreorienterede svin Morten Messerschmidt og transmitterede live fra fælledparken, hvor bladene var begyndt at falde af træerne. Skov- og naturstyrelsen var bekendt med problemet. Det sker åbenbart hvert år. Og ingen gør noget!

DR2 er kanalen for dem, der føler sig kulturelt understimulerede på de andre kanaler. Og her skal den eneste anke lyde: Hvor er Liva, Bestseller og Filmland? Det var den slags programmer, der var forsvundet fra DR1's flade i takt med den generelle forfladigelse af tv. Disse programmer skal selvfølgelig nytænkes. Men helt ærligt: Er det ikke et fattigt kulturnyhedsudbud, hvis det eneste, man har at byde på, er en flok mavesure smagsdommere, hvis varierende kommentarer ikke gør seerne klogere på andet end, hvornår de forskellige smagsdommere sidst har fået sex. Hvis der er et sted, samvittighedskanalen, den hemmelige kanal, Trivial Persuit-kanalen kan gøre det bedre, må det være her. Altså ikke smagsdommernes sexliv, men kulturdækningen. Men alt andet lige havde mange menneskers tv-opdragelse været mangelfuld, hvis ikke det var for DR2. Tak.

n'Gilmore Girls', kanal 5, hver dag kl. 15 og 17

nDR2: Hele dagen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her