Læsetid: 3 min.

'Tak fordi du valgte fædreorlov'

TDC sætter fokus på fædrenes rettigheder i forhold til fædre- og forældreorlov. Virksomhedens ledelse tror på, at den indsats kommer tifold tilbage
8. marts 2007

"Tillykke med at du er blevet far - og tillykke med at du har valgt at tage fædreorlov i to uger på fuld løn."

Sådan lyder det, i det standardbrev TDC sender ud til de nybagte fædre i virksomheden, der har valgt at benytte sig af muligheden for 14 dages betalt fædreorlov.

Brevet er et vigtigt led i kampagnen 'Fars Kram', som TDC lancerede i 2002.

"Da vi blev opmærksomme på, at de fleste fædre rent faktisk ikke gjorde brug af den orlov, de havde ret til, opstillede vi to teser. Enten var fædrene ikke interesseret i at tage orlov, eller også var de ikke bevidste om deres rettigheder i TDC. Vi valgte at tro mest på den sidste mulighed, hvilket i dag også har vist sig at være den rigtige," siger Alexander Jaffe, der er juridisk konsulent i TDC.

Fleksibilitet

Christian Limkilde, chefkonsulent i TDC kabel-tv, tog den 14 dages fædreorlov sammen med sin ca. seks uger gamle datter Mathilde.

Han er meget glad for den opbakning, der har været fra TDC's side.

"I det brev de sender ud, takker de jo nærmest en for at have taget fædreorlov," siger han med et smil.

Han er heller ikke i tvivl om, at han har truffet det rigtige valg.

"Jeg tror man kommer meget tættere på sit barn, ved at være med fra start. I de her 14 dage har jeg virkelig nydt bare at sidde med min datter," siger han, mens Mathilde snøfter i baggrunden.

Alligevel har Christian Limkilde valgt at udskyde den ønskede syv-otte ugers forældreorlov, til datteren bliver lidt større.

"På nuværende tidspunkt er Mathilde meget afhængig af sin mor, og jeg er derfor lidt med på sidelinjen. Jeg skifter selvfølgelig ble og er der for hende, men give hende mad kan jeg af naturlige årsager ikke klare. Derfor vil jeg også hellere udnytte min mulighed for forældreorlov på et senere tidspunkt, hvor vi kan lave mere sammen," siger han.

Denne fleksibilitet er ifølge Alexander Jaffe, en af de ting TDC lægger stor vægt på.

"Vi rådgiver meget vore medarbejdere om de fleksibilitetsmuligheder, der er til stede. Medmindre det skaber store koordineringsvanskeligheder for lederen at tilrettelægge arbejdet i den organisation medarbejderen forlader, støtter vi altid op omkring de ønsker, medarbejderen skulle have i forhold til afholdelsen af orlov."

Ifølge Alexander Jaffe har interne undersøgelser vist, at det er vigtigt at illustrere over for fædrene, at det ikke har nogen negativ effekt på deres fremtidige karrieremuligheder, såfremt de skulle vælge at holde op til 10 ugers forældreorlov på én gang.

"Der er ingen tvivl om, at det spiller ind på faderens motivation for at holde orloven, at han ved, at det ikke går ud over hans position på arbejdspladsen. Derfor gør vi også meget ud af, at videreformidle de historier, hvor virksomhedens chefer har benyttet sig af orlovsordningerne. Det er naturligvis en vigtig forudsætning, at lederen støtter op omkring faderens valg," siger han.

Christian Limkilde må selv erkende, at det som chef er svært at holde sig helt væk fra arbejdet.

"Jeg må indrømme, at jeg har tjekket mail, ligesom jeg også har haft to møder de sidste 14 dage - men de var altså planlagt, før jeg gik på barsel," prøver han undskyldende at forklare sig.

"Som chef tror jeg, at det er svært at give helt slip. Min umiddelbare tanke er da også, at med den stilling jeg har, kan jeg ikke bare forlade det hele i 10 uger. Men som sagt gør det heller ikke så meget, netop fordi jeg har muligheden for, at dele orlovsperioden op," tilføjer han.

Engagerede medarbejdere

TDC's aktive opbakning af de nybagte fædre, er ifølge Alexander Jaffe, en måde hvorpå TDC kan adskille sig fra andre virksomheder.

"Den fokusering vi har på fædrenes rettigheder, kan have en positiv betydning for TDC's rekruttering, og er dermed med til at opfylde vor ambition om, at tiltrække og bevare motiverede, kompetente og engagerede medarbejdere. TDC tror på, at vor opbakning på dette område bl.a. er med til at skabe ligeværdige og dedikerede medarbejdere," siger han.

For Christian Limkilde har opbakningen fra TDC også været vigtigere end det at få fuld løn under barsel.

"Det betyder meget, at jeg frit kan holde 10 ugers forældreorlov, uden at skulle bokse med arbejdet, og tænke på hvad de ville sige."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her