Læsetid: 3 min.

Taktikeren Angela Merkel hiver sin største sejr i land

Den 51-årige fysiker Angela Merkel står til at blive Tysklands første kvindelige forbundskansler, efter hun fik vendt tre ugers magtkamp til sin egen fordel
11. oktober 2005

Berlin - Angela Merkel har gjort det igen. Fået lukket munden på sine kritikere og hevet en sejr i land, som mange ikke havde tiltroet den uanselige fysiker. Nu står den 51-årige formand for CDU's kristelige demokrater efter kun 15 år i politik til at blive Tysklands første kvindelige - og første østtyske - forbundskansler.

På valgaftenen den 18. september fremstod hun chokeret og mundlam, efter hun ikke indfriede CDU's og søsterpartiet CSU's forventninger om en storsejr. Rystet, men fattet gjorde hun alligevel krav på kanslerposten, og i går beviste den analytisk tænkende Merkel endnu engang sine taktiske evner ved at løbe af med sejren efter tre ugers magtkamp. Ironisk nok var det åbenbart hendes socialdemokratiske modstander Gerhard Schröders aggressive fremturen på valgaftenen, der gjorde de kristelige demokrater så rasende, at de i sjælden samdrægtighed pludselig bakkede op om deres formand.

Samtidig har Merkel foreløbig lagt låg på en ulmende intern kritik af, at hun kostede CDU valgsejren ved at føre en alt for reformorienteret, kølig valgkamp uden socialt tilsnit. Som så ofte før lod hun sig ikke slå ud af kurs og fremstår nu som the winner that takes it all.

Alle odds imod sig

Angela Merkel har ellers haft alle odds imod sig i det mandsdominerede, katolsk- og vesttyskprægede CDU. Ikke blot er hun kvinde, men gift for anden gang, barnløs og protestant - og altså vokset op i DDR.

Alt sammen egenskaber, der vækker mistro blandt hendes konservative rivaler. Men de må i dag se sig overhalet indenom af Merkel, som de opfattede som en overgangsløsning, da hun blev valgt til partiformand for fem år siden - i øvrigt også som den første kvinde i spidsen for et af de to store tyske partier.

Også Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber fra søsterpartiet CSU har bøjet sig. I 2002 overlod hun ham kanslerkandidaturet, og da Stoiber tabte, fik hun efterfølgende sikret sig det strategisk vigtige formandskab for CDU's forbundsdagsgruppe som en slags trøstepræmie.

Selv siger hun, at hun er udholdende. Denne udholdenhed parret med knivskarpe analytiske evner og et enestående blik for magtens spilleregler har ført den generte fysiker helt til tops i tysk politik.

"Den, der undervurderer Angela Merkel, har allerede tabt," har CSU's næstformand, Horst Seehofer, sagt.

Selv er han en af mange, der undervurderede hende og blev kørt ud på et sidespor, men ser nu ud til at få et comeback som landbrugs- og forbrugerminister.

Den tidligere forbundskansler Helmut Kohl har næppe heller glemt, at det var den uanselige kvinde, han kaldte "sin pige", der i 2000 kostede ham æresformandskabet i CDU. Under skandalen om partiets sorte kasser turde Merkel som den eneste tage opgøret med den almægtige Kohl.

En nøler

Hun er dog også blevet beskyldt for at være en nøler, fordi opvæksten i et præstehjem i DDR har gjort hende mistroisk og forsigtig.

Som præstedatter skulle hun altid passe på ikke at skille sig ud, men var samtidig bedre end alle andre i skolen, så ingen kunne pege fingre ad hende.

Siden sagde hun nej til et hverveforsøg fra efterretningstjenesten Stasi ved at henvise til sin snakkesalighed. Som fysiker kunne hun i DDR gemme sig bag sit arbejde, men da Berlinmuren faldt i 1989, vågnede hun op til dåd.

Kohl opdagede den politisk uerfarne Merkel. Hun blev hans familieminister og miljøminister. Med sine analytiske evner arbejdede hun sig til tops uden at overlade noget til tilfældighederne.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her