Læsetid: 2 min.

Talblindhed eller talmagi

7. juli 2005

Fire til seks procent af befolkningen i Sverige siges at være ramt af talblindhed (dyskalkuli), men præcis hvor mange talblinde, der findes i Danmark, ved man ikke. En talblind ved ikke om 2,7 eller 2,59 er størst. Nogle vil vælge 2,59, fordi 59 er større end syv. En talblind kan lære, at tre plus fem er lig med otte, men kan ikke regne ud, hvad fem plus tre bliver. At blive desorienteret om højre og venstre, kan også være et tegn på dyskalkuli.

Denne, for mig, nye viden fik mig mærkeligt nok til at tænke på ministrene i VK-regeringen, der er danmarksmester i hokus pokus og talmagi. For en måned siden blev Glostrup Kommune beskyldt af integrationsministeriet for, at kun fire procent af indvandrere på kontanthjælp kom i arbejde. Nu viser det sig, at det rigtige tal er 50 procent. Morten Messerschmidt fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, påstår, at i 2055 er over 50 procent af befolkningen i Danmark muslimer. Velfærdskommissionen siger 20 procent. Starthjælp og "forklædeydelse" får flere indvandrere og flygtninge i arbejde, siger VK-regeringen, mens dens embedsmænd tager afstand og kalder det overfortolkning. Økonomisk straf er ikke integration, men måske et det tegn på dyskalkuli?

Politisk dyskalkuli

"Uddannelse er forudsætningen for overhovedet at kunne være med i fremtidens samfund, og der skal ikke spares på folkeskolen", siger VK-regeringen. En folkeskoleelev koster i dag 800 kroner mindre per skoleår, end da VK-regeringen tiltrådte. Den nye kommuneaftale medfører yderligere besparelse på uddannelse på 260 millioner kroner. Skolebænken har siden 2001 mærket besparelser på 1,4 milliarder kroner. 10 milliarder skal nu gives til forskningen eller det er vist både til forskning og uddannelse. For at opfylde regeringens egen målsætning er der alene til forskning brug for 16 milliarder ekstra frem til 2010. Talmagi - eller er det et tegn på dyskalkuli?

Der er masser af ledige job. Vi må have et serviceeftersyn af arbejdsmarkedspolitikken, og der må strammes op på praksis i a-kasserne og arbejdsformidlingerne, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Der er udbrudt talkrig mellem a-kasserne og Arbejdsmarkedsstyrelsen om overholdelsen af de lovpligtige cv-samtaler. Først var det 27 procent af samtalerne, der ikke blev afholdt, så 20 procent, og nu siger a-kasserne, det kun er 10 procent. Der blev skabt 3.000 nye job i 2004, siger CHF, men glemmer at fortælle, at der i samme periode kom 4.000 flere på fleksjob eller i andre job med støtte. På ti hektiske uger i 2004 skabte Arbejdsformidlingen mere end 10.000 nye job med løntilskud. Især nyuddannede akademikere ansættes med løntilskud, tallet er fordoblet. 12 ud af 28 medarbejdere i et patientjournal-projekt på Odense Universitetshospital var ansat med løntilskud. Skaber løntilskud flere job eller er det et tegn på dyskalkuli?

Tager strøm

Dyskalkuli er et stort problem, så et råd til VK-regeringen er måske en ændring af vores talsystem fra det arabiske tital - til det binære og digitale totalssystem, 0 og 1. Er der strøm på dit liv, eller er du et nul? Er du ude eller inde på arbejdsmarkedet? I hvilken digital forvaltningskasse er du? VK-regeringen tager 'strøm på danskerne' med deres talmagi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her