Læsetid: 3 min.

Alle taler om åbenhed i EU, men intet sker...

EU's Ministerråd har i et stykke tid overvejet at åbne døren på klem for hvem, der stemmer hvad og hvorfor. I sidste ende handler det om at kunne placere ansvaret for beslutningerne. På trods af uventet modstand ventes forslaget vedtaget - men det er kun et skridt på vejen
13. juni 2006

BRUXELLES - Når EU's ministre træffer beslutninger, sker det traditionelt i hemmelighed. Det er et levn fra dengang, da EU hed EF, og diplomater i sort-hvidt førte forhandlinger på klassisk diplomat-vis: Bag tunge, lukkede døre. Under EU-topmødet senere denne uge skal EU's stats- og regeringschefer tage stilling til, hvad EUskal satse på fremover: Det østrigske formandskab har foreslået, at alle debatter under rådsmøderne, hvor mange af de rigtig tunge beslutninger bliver truffet, skal åbnes helt.

Men så kom der en uventet melding fra den nye britiske udenrigsminister, Margaret Beckett: Der skal ikke åbnes alligevel, mener hun.

"Politisk bedrageri," blev der råbt - for Storbritannien har i sin tid kæmpet hårdt for at få gennemført netop åbenhed.

"Vi føler, at forslaget fra det østrigske formandskab går for langt og for hurtigt. Fru Beckett er ikke imod åbenhed, men man risikerer at skubbe de mest følsomme emner ud," lød kommentaren fra en britisk embedsmand til den britiske avis The Independent.

De må tage ansvar

"Åbenhed er et grundprincip i et demokrati, så man kan drage beslutningstagerne til ansvar," siger Dan Jørgensen, EU-parlamentariker for Socialdemokraterne og varm fortaler for åbenhed.

Det er derfor vigtigt at vide, hvem der har stemt hvordan og hvorfor, mener han.

Han er ikke bange for, at vigtige forhandlinger så bliver flyttet ud i baglokaler.

"Det er et gammelkendt argument, at forhandlingerne flytter et andet sted hen. Det er sikkert rigtigt til en vis grad, men sådan er det jo også nu," siger Dan Jørgensen.

Heller ikke Jens-Peter Bonde, EU-parlamentariker for JuniBevægelsen og forkæmper for åbenhed gennem mange år, er bange for, at beslutningerne flytter et andet sted hen.

"Forlig i Folketinget bliver jo også indgået en sen nattetime bag lukkede døre. Men så bagefter bliver de sat til åben debat i folketingssalen," siger han.

Dan Jørgensen ser endda muligheder for en hel ny dynamik.

"Ved at åbne møderne tvinger man ministrene i al åbenhed til at tage stilling til det, de andre ministre siger. Så vil vi for eksempel kunne presse hårdere på, at danske ministre bringer noget på banen. Indtil nu kan de jo sagtens sidde og sige, at de har kæmpet for en dansk sag, men vi ved det ikke," siger han.

Et fåtal af reglerne

EU's stats- og regeringschefer vil kunne vedtage den nye åbenhed ved flertal - og det tegner det til, at de gør. På trods af den britiske ministers tøven.

Jens-Peter Bonde tror, at Becketts modstand er en afledningsmanøvre. Den slags beslutninger, der nu skal åbnes, udgør ifølge ham nemlig kun en meget lille del af de utallige beslutninger, der bliver truffet i både Kommission og Ministerrådet.

"Åbenhed er det vigtigste af alle danske ønsker til EU," skrev Jens-Peter Bonde og Niels Ersbøll i en fælles kronik i maj i Politiken. Ersbøl er tidligere generalsekretær i Ministerrådet, og har i modsætning til Bonde altid været en varm EU-tilhænger.

Hvis eller når Ministerrådet åbner sine møder, vil det være et skridt på vejen, mener Jens-Peter Bonde, især når møderne bliver streamet over nettet, som det finske EU-formandskab har planer om fra den 1. juli. Men det er kun ét lille skridt.

Sammen med Niels Ersbøll har Jens-Peter Bonde lavet en lang ønskeliste for mere åbenhed:

Dokumenter og høringssvar fra Kommissionens arbejdsgrupper skal være tilgængelige. Kommissionen skal offentliggøre, hvem der er medlem i dens ca. 3.000 arbejdsgrupper. Og møderne i Folketingets Europa-udvalg burde også være åbne, lyder forslagene fra de to EU-veteraner med hvert sit ståsted.

EU's udenrigsministre debatterede åbenheden i går. Det forlyder, at briterne og slovenerne er imod. Men det er ikke til at vide.

Udenrigsministrenes møde foregik nemlig bag lukkede døre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu