Læsetid: 2 min.

Vi taler om en reel kriminalisering

19. april 2005

I lederen i Information den 14. april kunne man læse Kristian Villesens kommentar til vores politiske udmeldinger om prostitution. Hovedpointen hos Villesen var, at vi blot ønskede at sende symbolske signaler fra samfundets side uden hensyntagen til den enkelte prostituerede. Intet kunne ligge os mere fjernt.

Når vi taler om at gøre en indsats mod prostitution, så handler det netop om at komme de mennesker til undsætning, som på mange måder er nederst i det danske samfund.

Efterspørgslen skal ned

Kvinder hvis kroppe er til evig skue og salg. Kvinder hvis arbejdsbetingelser er så ringe, at vi aldrig vil tillade andre, at arbejde under dem. Kvinder der skal lade sig udsætte for alt muligt mellem himmel og jord.

Det vil vi ikke være tilskuere til. Og det vil vi ikke have, at vores samfund er tilskuer til.

Når vi taler om at kriminalisere prostitution, så handler det om at få nedbragt efterspørgslen på køb af sex. Det handler om et menneskesyn og en kamp for rettigheder.

Vi ønsker at sætte fokus på kunden og den enkelte mands ansvar. For os er det ikke i orden, at 16 procent af alle danske mænd er eller har været prostitutionskunder - at kvindekroppe kan købes.

Der er derfor ikke blot tale om et symbolsk signal, men om en konkret retspolitisk indsats, der med politiets hjælp skal gøre det mere besværligt for kunderne at opsøge de prostituerede. Vi vil simpelthen ændre selve efterspørgslen, og derfor taler vi om en reel kriminalisering.

Indsats langt tidligere

Når det er slået fast, så er det selvfølgelig vigtigt at tilføje, at en kriminalisering ikke kan stå alene. Vi får kun bragt de prostituerede ud af den håbløse situation ved at starte en massiv socialpolitisk indsats, der når ud andre steder end blot de prostituerede på gaden.

Vi skal samtidig sætte ind langt tidligere. Vi skal uddanne lærere, sundhedsplejersker, pædagoger og andre, der har med børn og unge at gøre.

De skal i langt højere grad kunne gennemskue, når der opstår et seksuelt eller andet misbrug. Det er ofte her grundstenen til prostitution lægges, og det er her vi skal sætte forebyggende ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her