Læsetid: 2 min.

Taliban får hjælp udefra

Taliban får massiv hjælp fra Pakistan og fra den internationale jihad-bevægelse, der nok engang betragter Afghanistan som sin foretrukne kampplads
27. november 2006

På et bord hos Kabuls politi ligger en selvmordsbombers dødbringende våben. Bombemanual, falske identitetskort, detonatorer og plastisk sprængstof.

"Her er nok til fire eller fem selvmordsangreb," konstaterer general Ali Shah Paktiawal i den britiske avis Independent.

"Vi har ikke lov til at skyde skylden på Pakistan, men de mænd, vi fanger, kommer fra Pakistan og disse ting er købt der. Se, de har endda beholdt kvitteringerne."

General Paktiawals lille udstilling er kun et af mange beviser på, at Talibans nyeste angrebsmetoder ikke er hjemmedyrkede.

Amerikanske militærkilder siger til New York Times, at størstedelen af de selvmordsbomber og vejsidebomber, som Taliban bruger, er fremstillet uden for Afghanistans grænser. Og i begyndelsen af november indrømmede Pakistan for første gang, at selvmordsbombere bliver trænet på den pakistanske side af grænsen.

Den tyske Afghanistan-ekspert Conrad Schetter er ikke i tvivl om Pakistans rolle.

"USA og NATO taler konstant om at øge presset på den pakistandske regering for at standse støtten til Taliban. Men det er en vare, som præsident Musharraf ikke kan levere. Musharraf har ikke magt, som han har agt. Selvom han måtte ønske at standse støtten til Taliban, kan han ikke," siger Schetter.

Dertil er den pakistanske efterretningstjeneste ISI for stærk. ISI er siden midten af 90'erne blevet beskyldt for at træne, finansiere og støtte Taliban. Senest har højtstående NATO-kilder bekræftet anklagen, men indtil videre har Musharraf kun indrømmet, at tidligere ISI-officerer kan være indvolveret i støtten til Taliban.

Islamist-paradis

Ifølge franske og amerikanske terror-eksperter får Taliban også hjælp fra udenlandske mujahediner med kamperfaring fra Irak.

Chefen for den franske efterretningstjeneste DST, Pierre de Bousquet de Florian, mener, at Afghanistan igen blevet de militante islamisters foretrukne kampplads.

"Antallet af udenlandske jihadis i Irak er faldet markant de seneste måneder. Dem, der gerne vil kæmpe, men ikke nødvendigvis dø som martyrer, er taget videre til Afghanistan og Pakistan," sagde han for nylig i et interview.

De fleste Irak-veteraner kommer ifølge den franske efterretningstjeneste fra den arabiske verden og Nordafrika, kun ganske få kommer fra Europa.

Pierre de Bousquet de Florian understreger, at Irak-veteranerne bærer en stor del af ansvaret for de ny metoder, som Taliban har kastet sig over.

"Det er klart, at de har taget metoder med, som ikke tidligere er blevet brugt i Afghanistan. F.eks. selvmordsaktioner. Det er direkte inspireret af, hvad der i øvrigt sker i Mellemøsten, især i Irak," siger han.

Tidligere DST-chef Louis Caprioli understreger i et interview med den britiske avis The Times, at Irak-veteranernes veje mødes i Pakistan, der bruges som base for angreb ind i Taliban-kontrollerede områder af Afghanistan.

Når Afghanistan tiltrækker stadig flere militante islamister, skyldes det ifølge den franske efterretningstjeneste, at krigen i Irak er blevet et opgør mellem sunni- og shia-muslimer, og det bryder mange af de udenlandske krigere sig ikke om.

"De udenlandske jihadis er hovedsagligt sunni-muslimer, som foretrækker at kæmpe side om side med Taliban i stedet for at deltage i det interne irakiske blodbad," siger Caprioli, der stadig arbejder tæt sammen med DST.

"I Afghanistan er kampen "renere" og målene mangfoldige. Her kan de kaste sig over både NATO-tropper, amerikanere og repræsentanter for Afghanistans vestligt-støttede regering," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu