Læsetid: 4 min.

Talkrig om natur og miljø efter finanslovsfremlæggelse

Oppositionen tror ikke på Connie Hedegaards forsikringer om, at hun faktisk har fået en milliard ekstra til naturgenopretning og miljøprojekter
26. august 2005

Miljøminister Connie Hedegaard forsikrer, at naturen og miljøet får et løft på i alt en milliard kr. i løbet af de kommende fire år, sådan som regeringen har lovet både før og efter folketingsvalget.

Oppositionen tror hende ikke. Hverken De radikale, Socialdemokraterne, SF eller Enhedslisten.

De fleste af pengene er allerede slugt, siger Steen Gade, SF. Intet i Finansloven tyder på, at pengene faktisk vil blive fundet, siger Per Clausen, Enhedslisten. Jeg vil se det før jeg tror det, siger Pernille Blach Hansen, Socialdemokraterne. Den milliard er ikke andet end en papirtiger, siger Johs. Poulsen, De radikale.

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at Miljøministeriet ikke får sparekniven de næste fire år. "Naturmilliarden er med i regeringens forslag til finanslov. Konkret er der dog kun afsat 50 millioner af den lovede milliard i år 2006. Derfor bør regeringen hurtigst muligt lave en bred politisk aftale om, hvordan de sidste 950 millioner skal bruges," siger foreningen.

Nedgangen er slut

Selv siger Connie Hedegaard: "Jeg har et fromt ønske om, at vi kan lade være med at strides om fakta. Der er nye penge at lave politik for. Mit håb er, at vi kan komme videre."

"Efter fire år i modvind og effektiviseringens tegn er der udsigt til stabile rammer og nye store initiativer på natur- og miljøområdet, til glæde for vores allesammens natur. Min betingelse, da jeg blev miljøminister, var at området skulle opprioriteres. Det er det blevet. Milliarden er der," sagde hun og viste en overhead, hvor der står, at de 950 millioner er afsat som reserve år 2007 til 2009. De første 50 millioner falder i år.

Løftet om milliarden blev afgivet under valgkampen på en ny og kreativ måde. I stedet for, som politikere ellers plejer, at tale om udgifterne år for år, lagde man alle beløbene sammen i fem år. På den måde svarer en milliard til en stigning på 67 millioner om året. Altså 67 det første år plus 134 det næste år, 201 det tredje år, 268 det fjerde og 335 det femte. Nu er det ændret til 0 i år, 50 til næste år og en reserve på 950 de tre følgende år.

SF: Pengene er væk

Men nedgangen fortsatte i år 2004 og i år, påpeger SF. Omregnet til faste 2006-priser mangler der 95 millioner i år, 78 millioner i år 2006, og rundt regnet 165 millioner i hvert af de følgende år, påpeger SF's økonom, Nis Graulund. I alt er mere en halvdelen af milliarden derfor allerede spist, mener SF. Og de ekstra 50 millioner i år kan man også se bort fra, for de er allerede brugt til at opfylde regeringens løfte om miljøoprydning i Kærgård Klitplantage. I stedet for den forjættede millard er der kun 123 millioner tilbage pr. år at gøre godt med - i år 2007 og 2008 og (efter næste valg) år 2009.

"Det er da bedre at man stabiliserer miljøministeriet end hvis man fortsætter med at skære det ned, men regeringen har svigtet sit valgløfte om den ekstra milliard," siger SF's ordfører, Steen Gade.

Han forlod sin stilling som direktør i Miljøstyrelsen fordi han ikke ville tage ansvar for den danske miljøbeskyttelse på de beskårne vilkår.

"Jeg tror, Connie Hedegaard har kæmpet hårdt, men Venstre ville ikke. Jeg mener, man skal levere, når man har givet et valgløfte. Nu bevæger man sige videre lige på smertegrænsen," siger Steen Gade.

Den radikale ordfører, Johs Poulsen, hæfter sig også ved de fortsatte beskæringer, men især påpeger han, at reserven på de 950 millioner ikke er udmøntet.

"Pengene ligger i en buffer. De falder kun, hvis en række forudsætninger bliver opfyldt. Herunder en forudsætning om en hel masse flere arbejdspladser i fremtiden. Det, vi har brug for, er at få sikkerhed for pengene, gerne allerede i år 2006. Jeg har før set flotte ord uden handling. Jeg tror, Connie Hedegaard får hårdt brug for os til at hjælpe sig imod sine egne, hvis de penge skal sikres. Det vil jeg da gerne hjælpe til med."

Efter Johs. Poulsens mening bliver der knap nok råd til at foretage de dyre forarbejder til at opfylde EU's direktiv-krav til det danske vand- og naturmiljø.

Den socialdemokratiske ordfører, Pernille Blach Hansen og Enhedslistens Per Clausen siger, at hvis Connie Hedegaard var sikker på pengene, kunne hun jo for længst have inviteret til bred politisk forhandling om deres anvendelse.

"Jeg vil se de penge, før jeg tror på dem. Efter mange års beskæring til sokkeholderne trækker mannu pinen et ekstra år i langdrag," siger Pernille Blach Hansen.

"Vi har masser af helt oplagte forslag til naturprojekter og skovrejsning, som man med fordel kunne bruge en fjerdedel af pengene til med det samme," siger Per Clausen.

Connie Hedegaard siger, at der kun er en forøgelse på 50 millioner i år, fordi pengene ikke skal klattes væk. Hun inviterer til åbne forhandlinger om, hvilke områder der skal have et løft i de kommende år. Hun erkender, at der er store opgaver og gode projekter til endnu større beløb, men glæder sig både over reservemilliarden og over at hendes ministerium angivelig har fået lov til selv at bruge de penge, man kan spare på effektiviseringer, f. eks. i Kort- og Matrikelstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her