Læsetid: 3 min.

En tamilsag

17. oktober 1996

Der hersker normalt ikke tvivl om, at Sri Lanka er et land i krig. Beretningerne om overgreb mod civilbefolkningen er talrige: Vilkårlige fængslinger, henrettelser uden domfældelse, tortur, voldtægter, forsvundne og fanger, der omkommer i fængslerne.
Situationen er i følge de seneste bulletiner og rapporter fra menneskerettighedsorganisationer ikke blevet bedre inden for det seneste år - tværtimod.
Amnesty International beskriver således, hvordan de srilankanske sikkerhedsstyrker har interneret tusinder af tamiler og er ansvarlige for både tortur og for mennesker, der er 'forsvundet'. Ikke bare i den borgerkrigsramte nordlige og østlige del af landet, men også i de regeringskontrollerede områder, herunder hovedstaden Colombo, der hidtil har været anset for 'sikre'.
Overgrebene er blevet hyppigere, efter kampene tog til i april 1996. Og modstanderne fra de tamilske tigre lader ifølge Amnesty ikke deres fjender noget tilbage.

Det er disse forhold, mere end 150 tamilske asylsøgere i Danmark nu frygter at blive sendt ned til. Derfor gik de for nylig i sultestrejke. Og derfor har de ikke ønsket at hjælpe de danske myndigheder med deres egen hjemsendelse.
Om de danske asylmyndigheder har samme opfattelse af Sri Lanka, som et land i krig, kan vi herfra kun gisne om. Men hverken Udlændingestyrelsen eller ankeinstansen Flygtningenævnet har fundet anledning til at dele tamilernes frygt for hjemsendelse. Styrelse og nævn mener, at det er helt forsvarligt at sende dem tilbage. Men tamilerne vil ikke tilbage. Derfor vil flere af dem heller ikke samarbejde med dé danske myndigheder, der vil sende dem tilbage.
Striden opstod, da flere udvisningstruede asylansøgere ikke ønskede at skrive under på en pasansøgning til de samme srilankanske myndigheder, som de i sin tid flygtede fra. I forlængelse heraf traf Flygtningenævnet den 6. august en principbeslutning: Det skal ikke være muligt at tiltvinge sig asyl i Danmark ved at blokere pasansøgningen. Tamilerne skal ud. Om de vil eller ej.
Derfor besluttede Flygtningenævnet at sende tamilerne tilbage uden gyldig rejselegitimation - og bragte sig dermed på kant med de internationale retningslinjer for tilbagesendelser af tamiler til Sri Lanka. FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har gentagne gange opfordret til forsigtighed i udvisnings-sager og understreger, at det er bydende nødvendigt, at hjemsendte asylsøgere er i besiddelse af et pas. Ellers kan UNHCR ikke garantere for deres sikkerhed.

Som beskrevet i gårsdagens udgave af Information, er Danmark så vidt oplyst det eneste land, der helt bevidst negligerer FN's retningslinjer i denne sag.
Men problemerne med udvisningen af de tamilske asylsøgere starter faktisk endnu tidligere i myndighedernes behandling af sagen. Spørgsmålet er, hvilke oplysninger fra hvilke kilder, der i asylbehandlingens forskellige faser er blevet lagt mest vægt på.
Er det de to år gamle vurderinger fra det daværende Direktoratet for Udlændinge (nu Udlændingestyrelsen) der fortæller, at det er umuligt at rejse illegalt ud af Colombos lufthavn. En oplysning der har været medvirkende til, at asylsøgernes forklaringer er blevet stemplet som utroværdige.
Som tidligere beskrevet i Information har de srilankanske myndigheder senere indrømmet, at det nok ikke er så umuligt endda.
Udenrigsministeriet og asylmyndighederne har efter Informations kritik valgt at undersøge netop disse forhold påny. Men det har heller ikke foranlediget de danske myndigheder til at stoppe tvangsudsendelserne af de tamilske asylansøgere.
Heller ikke det forhold, at menneskerettigheds situationen i følge Amnesty International er blevet kraftigt forværret inden for det seneste år, har givet de danske myndigheder anledning til at stoppe op og revurdere den igangværende udvisningbølge af tamiler. Hver fredag sættes udviste tamiler overvåget af danske politifolk nu på et fly med en enkeltbillet til Colombo.
Ved ankomsten bliver de tilbageholdt af de srilankanske myndigheder, såfremt de ikke er i besiddelse af et pas. Hvis de er heldige løslades de efter at være blevet identificeret. Hvis de er uheldige risikerer de at løber ind i to specielle politikorps, der blandt andet opererer i Colombos lufthavn og er kendt for at udsætte arrestanter for tortur.
Flygtningenævnet har mulighed for af egen drift at revurdere, om det er sikkert at sende udviste tamiler tilbage. Og mulighed for at tænke sig om en ekstra gang, inden to år gamle oplysninger bliver skelsættende for 150 asylsøgeres videre skæbne. Spørgsmålet er nu, hvor meget der skal til, før nævnet benytter sig af sin ret. Eller måske snarere, hvor meget der skal til, før nævnet må ophæve sin beslutning fra 6. august og stoppe Danmarks enegang.

T.D.,jas (Thomas Dinesen,Morten Jastrup)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her