Læsetid: 1 min.

Tandja afværger intern kritik

11. august 2005

Udtalelserne fra Nigers præsident, Mamadou Tandja, om, at hungersnød i hans land er »udenlandks propaganda« får professor ved Roskilde Universitetscenter Christian Lund, som har forsket i Niger, til at undre sig og siger:
»Umiddelbart har jeg ret svært ved at forstå, hvorfor Tandja kommer med de udtalelser. Han burde jo mest af alt være optaget af at vise udlandet, at myndighederne i Niger kan håndtere den nødhjælp, der nu kommer.«
Lund har dog to bud på Tandjas motiver:
»Ved at nedtone krisen kan Tandja tage noget af brodden ud af oppositionens kritik af, at han har gjort for lidt for at afværge problemerne.«
»En anden af Tandjas bevæggrunde kan være, at han er bange for, at nødhjælpsindustrien skal sætte sig på al hjælpearbejde og dermed indsnævre regeringens muligheder for at håndtere krisen. Der er en del fortilfælde i Afrika, hvor regeringer har følt sig fuldstændig tilsidesat.«
Nogle afrikanske præsidenter er blevet væltet, fordi de har negligeret sultkatastrofer. Eksempelvis negligerede Etiopiens diktator Mengistu hungeren i en række områder i Etiopien tilbage i 1980’erne. Det gav oppositionen så meget vind i sejlene, at Mengistu til sidst blev tvunget i landflygtighed. I Niger er præsident Tandja dog næppe truet på sit politiske liv, mener Lund og siger:
»Oppositionen i Niger er svag, og Tandja har en klar valgsejr i ryggen. I befolkningen har Tandja ry for at være en handlingens mand, der får tingene til at ske.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her