Læsetid: 3 min.

'Det er tanken der tæller '

Hellere en gave fra containeren eller den lokale genbrugsbutik end købe over evne i juletiden, mener ægteparret Flemming Jakobsen og Gry Johannesen, der i år må 'låne' børnene ud juleaften
1. december 2005

Sidste jul var der fem sæt hænder til at nå rundt om grantræet hjemme hos ægteparret Flemming Jakobsen og Gry Johannesen. Juleaften i år bliver imidlertid uden børnenes selskab. De tre døtre stammer nemlig fra tidligere ægteskaber, og tilbringer derfor kun julen hos Flemming og Gry hvert andet år.

Ægteparret sidder inde på et værtshus på Nørrebro i går eftermiddag. Det er dagen før, vi træder ind i december måned med alt, hvad det indebærer af gaveræs, snaps og juleoppyntning. Værtshusets ruder er da også beklædt med de obligatoriske nisser og julekranse - modsat hjemme hos Flemming og Gry.

"Når børnene ikke er der, kan jeg ikke se nogen grund til at pynte så meget op. Jeg går meget op i julen og har det ærlig talt ikke særlig godt med at undvære dem," siger Gry Johannesen, der til daglig arbejder som kontorassistent.

Hun har to døtre på henholdvis 10 og 13 år med sin eksmand, mens 57-årige Flemming Jakobsen har en datter på 11 foruden to børn i slutningen af 30'erne.

Gry Johannesen forklarer, at ægteparret har brugt lang tid på at diskutere julen i år.

"Jeg overvejede at holde jul med børnene hos min eksmand. Men jeg valgte at lade være, fordi børnene så måske ville tro, at mor og far var ved at finde sammen igen."

Flemming kigger indtrængende på sin kone: "Ja, og jeg sagde til dig: Gry, lad nu være. Du har dem jo næste år."

Tanken der tæller

Selv om ægteparret ikke har børn sammen, har Flemming Johannesen lige så varme følelser for sin kones to døtre som for sin egen 11-årige datter, og det samme gælder den anden vej rundt.

"Vi har jo kendt hinanden og dermed også hinandens børn i 10 år," siger Gry Johannesen.

"10 år! Det er altså 13 år siden, vi første gang mødte hinanden," retter Flemming.

Gry rynker brynene og tager et par minutters tænkepause. Imens fortæller Flemming, at de i sin lærte hinanden at kende, da de boede i samme lejlighedskompleks i Valby med hver sin ægtefælle.

"Jeg har skiftet ble på Grys børn, og det samme har Grys tidligere mand på min datter," fortæller Flemming Jakobsen og skal til at fortsætte talestrømmen, da konen afbryder ham:

"Flemming, vi har faktisk kendt hinanden i 14 år!" siger Gry.

"Nåh ja, det er da også rigtigt," griner Flemming. Han bliver distraheret af en stille summen fra nabobordet, der afslører, at to af stamgæsterne nysgerrigt følger med i samtalen.

Flemming rømmer sig forlegent, og Gry Johannesen benytter lejligheden til at hviske, at hun i år har brugt 300 kroner på hans julegave.

"Jeg fortæller lige, hvad jeg har tænkt mig at købe til dig i år. Det er noget, som du ikke direkte har ønsket dig, men som du vil blive rigtig glad for. Det kunne tænkes, at det var en ting, du havde snakket meget om i sommers," driller Gry.

Flemming Jakobsen ser et øjeblik helt diffus ud. Han opgiver imidlertid hurtigt at regne ud, hvad konen pønser på og koncentrerer sig i stedet om at forklare, hvilke principper ægteparret har angående julegaver til børnene.

Gave fra en container

"Prisen på gaverne kommer an på, hvad de ønsker sig. Hvis den ene ønsker sig en mp3-afspiller, som man kan få til 300 kroner, er der jo ikke nogen grund til at købe en til 600, og omvendt kan jeg også bruge 800 kroner på en gave, hvis det er prisen. Det er ikke prisen men glæden ved gaven, der er afgørende," forklarer Flemming og suppleres af Gry:

"Det handler om at finde glæde i det små, og jeg har da også fundet gaveting i en container og sat dem i stand for at have råd til at give gaver engang - og det blev gaverne ikke ringere af," fortæller Gry.

"Ja, det gjorde du den 26. oktober til min fødselsdag," griner Flemming. Gry Johannesen ryster opgivende på hovedet af sin mand: "Som maler rejser Flemming meget og han brugte derfor min aflagte Oriflame-toilettaske fra 80'erne. Det så jo forfærdeligt ud, så jeg gav ham en lædertoilettaske, der så meget mere maskulin og dyr ud."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her