Læsetid: 3 min.

Task Force Beaver kom aldrig i aktion

Militærkilder bekræfter, at danske specialstyrker var parat til at gå ind i Irak længe før krigen gik i gang, men operationen blev afblæst
En gruppe elitesoldater fra forsvarets jægerkorps under en øvelse. Forsvarskommandoen
 afviser, at danske specialstyrker opererede i Irak, før Folketinget godkendte dansk deltagelse
 i Irak-krigen.

En gruppe elitesoldater fra forsvarets jægerkorps under en øvelse. Forsvarskommandoen
afviser, at danske specialstyrker opererede i Irak, før Folketinget godkendte dansk deltagelse
i Irak-krigen.

Mick Anderson

28. juni 2007

Specialstyrken Task Force Beaver var en vigtig del af det danske forsvars forberedelse til Irak-krigen. Men styrken kom aldrig i aktion. Flere militære kilder bekræfter over for Information, at en dansk-ledet specialstyrke opholdt sig i Oman i perioden forud for Irak-krigen. Den skulle have været indsat som en del af det danske krigsengagement, men den opgave, som styrken skulle have løst, blev i sidste ende aflyst.

"Der har eksisteret en Task Force Beaver, det er helt korrekt," siger oberst Bjarne Hesselberg, der var chef for forsvarets logistik-afdeling DANILOG op til krigen.

"Task Force Beaver var en del af vores forberedelse til krigen, men styrken blev aldrig indsat. Som chef for logistikken ville jeg med 100 procent sikkerhed have vidst, hvis det var tilfældet. Jeg kan med fuld overbevisning sige, at der har ikke været en eneste dansk soldat i Irak, før Folketinget gav sin tilladelse den 21. marts 2003," siger oberst Hesselberg.

Hans oplysninger bekræftes af en kilde i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, som ønsker at være anonym.

Plan A, B og C

Onsdag offentliggjorde TV2 og Ekstra Bladet oplysninger om, at danske specialstyrker skulle have opereret i Irak, flere uger før Folketinget den 21. marts 2003 gav tilladelse til Danmarks militære deltagelse i Irak-krigen. Oplysningerne, der stammer fra en hollandsk radiodokumentar, afvises af Forsvarskommandoen, men Information kan afsløre, at i hvert fald en del af oplysningerne er korrekte.

Ifølge Danilog-chef Hesselberg indledte det danske forsvar sine forberedelser til Irak-krigen flere måneder før krigsudbruddet.

"Vi gik i gang med at forberede den militære indsats, længe før det politiske system besluttede sig. Det er en stor operation at gå i krig, og ikke noget man gør overnight. Når politikerne beslutter sig, skal indsatsen jo kunne iværksættes med meget kort varsel. Derfor forberedte vi både en plan A, en plan B og en plan C. Task Force Beaver var en del af disse forberedelser," siger Bjarne Hesselberg, der var logistikchef frem til 1. april 2003.

Oberst Hesselberg bekræfter, at en danskledet specialstyrke med navnet Task Force Beaver befandt sig i Oman, men han ønsker ikke at redegøre for, hvilken opgave de danske specialstyrker skulle have løst:

"Det mener jeg ikke vil være korrekt. Men jeg kan sige så meget, at de slet ikke kom med under invasionen. Den opgave, de skulle have løst, skulle de ikke løse alligevel, da det kom til stykket."

Operation opgivet

Ifølge hollandsk radio skulle den dansk-ledede styrke have udført en række rekognoceringsopgaver i Irak, hvilket FE-kilden kan bekræfte. Infiltrationen ind i Irak skulle være foregået via Iraks naboland Jordan, men blev tilsyneladende aflyst eller opgivet, siger kilden.

At de to militærfolks udlægning af sagen formentlig er korrekt bekræftes af de trusselsvurderinger, som FE løbende udarbejdede op til Irak-krigen. En række af trusselsvurderingerne blev offentliggjort i foråret 2004, og her fremgår det, at indsættelsen af danske specialstyrker var en mulighed, som forsvaret arbejdede med indtil to uger før krigsudbruddet.

I FE's trusselsvurdering fra den 7. marts 2003 har indsættelsen af specialstyrker ligefrem topprioritet. Her har FE udarbejdet hele to vurderinger af spørgsmålet, både en general "Trusselsvurdering for et dansk specialoperationsstyrkebidrag" og en mere specifik "Trusselsvurdering for indsættelsen af et dansk specialoperationsstyrkebidrag i den centrale del af Irak". Den generelle vurdering står øverst på listen over forhold, som FE har fået besked på at vurdere.

I den næste trusselsvurdering, uarbejdet den 15. marts 2003 - en uge før krigsudbruddet - er indsættelsen af specialstyrker af ukendte grunde ikke længere aktuel. Her er begge vurderinger helt forsvundet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade (V), hvis pressechef henviser til Forsvarskommandoen.

Her siger kommunikationschef Lennie Fredskov Hansen, at han ikke kan bekræfte eksistensen af Task Force Beaver.

"Jeg kan ikke umiddelbart genkende betegnelsen, men jeg kan bekræfte, at chefen for Jægerkorpset befandt sig i området i februar-marts 2003. Og jeg kan også bekræfte, at det er helt almindelig praksis, at vi som en del af forberedelsen til en eventuel militær indsats udstationerer enheder tæt på operationsområdet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her