Læsetid: 3 min.

Er teatret uden kontakt med os?

14. september 2005

Carsten Jensen, journalist og forfatter.

- Hvornår var du sidst i teatret?

"Det er længe siden. Ikke inden for det sidste år. Det er ikke med min gode vilje, men fordi jeg ofte ikke befinder mig i København."

- Hvad kan du bruge teater til?

"Der er jo noget, der tyder på, at jeg ikke kan bruge det til ret meget, eftersom jeg ikke kommer der. Jeg får tilsendt en del billetter til premierer, som jeg ikke kan komme til, og hver gang, jeg ikke kommer, giver det et lille stik i hjertet, fordi der er en del, jeg gerne ville have set."

"Men jeg tror, at det teatret kunne give mig, hvis jeg tog mig sammen til at gå der eller havde muligheden for det lidt oftere, var et anderledes intimt og mindre kommercielt rum, end biografen kan. Teatret holder den litterære tradition for det talte ord i live på en anden måde, end filmen gør."

- Du har på et tidspunkt sagt, at teatret er 'en død kunstform'?

"Det har jeg sikkert sagt, men jeg har da haft et par teateroplevelser, der ikke peger i den retning. Men det har i mange år været en hensygnende kunstform. Det kan man læse ud af den måde, hvorpå de allerfleste teaterfolk begrunder, hvorfor de laver teater. "

"De siger, at det er af kærlighed til teatret, men de siger ikke, at det er fordi, de har noget, de vil fortælle verden, som de ikke kan fortælle i en anden form. En forfatter, der fortalte, at han skrev bøger af kærlighed til litteraturen, ville jeg anse for at være komplet idiot, og jeg ville aldrig gide at læse hans bøger. Han skriver bøger, fordi han har noget, han skal fortælle verden, noget der er så magtpåliggende, at han ikke kan holde det tilbage."

"Teatret har i mange år mere forholdt sig til sin egen tradition end gået i clinch med verden udenom. Teatret er, udover lyrik, den mest effektive måde at komme i kontakt med så få som muligt på."

Esben Just, musiker

- Hvornår har du sidst være i teatret?

"Det er lang tid siden, men det er inden for det sidste år heldigvis, ha."

- Hvad kan du bruge teatret til?

"Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg det er svært at komme ind på, hvad teater egentlig er for noget. Man får nogle gange fornemmelsen af, at der er meget 'hype' i det. I musikbranchen får man en idé om, hvad der fungerer, og hvad der er hype. Hvornår folk har noget på hjerte, og hvornår folk bare prøver at sælge et eller andet. Der er måske én ud af ti, der bliver hypet igennem, der rent faktisk har noget at have det i."

"De gange, jeg er blevet ramt, er, når der er én, der brænder igennem. Specielt i teatret er det kunstnerne, der brænder igennem. Du kan have en fantastisk scenografi og koreografi, men hvis personen ikke brænder igennem, sker der ikke så meget."

Elsebeth Gerner Nielsen, kulturordfører, Det Radikale Venstre

- Hvornår har du sidst været i teatret?

"Det er et par måneder siden."

- Hvad kan du bruge teatret til?

"Teater betyder det samme for mig som billedkunst eller en god bog. Det er med til at perspektivere og kan få en til at fokusere på ting, man ellers ikke ville have haft fokus på. Det er med til at sprogliggøre noget, man ellers ikke ville have sprog for."

"Jeg holder mest af teater, der er med til at skubbe til samfundet og give nye løsninger. Teater, der bevæger og irriterer. For nyligt var jeg inde og se en forestilling, der handler om et møde mellem en andengenerationsindvandrer, der er i fængsel og en nyuddannet journalist. Den satte fokus på integration og kulturmøder på en helt anden måde, end den man oplever for eksempel i medierne. Der, hvor man måske selv synes, der er store forskelle, finder man ud af, at man har at gøre med almenmenneskelige følelser."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu