2. maj 2005

Tak til Jesper Jespersen (JJ) for hans bidrag den 21. april til, hvordan vi optimerer det radikale skatteforslag. Et skatteforslag der primært har til formål at flytte danskernes forbrug fra forbrug af varer til forbrug af arbejdskraft til glæde for både mennesker og miljø.

JJ har især to pointer. For det første har JJ problemer med fordelingprofilen i vores forslag, hvor han kommer til at skrive, at vi giver 6 af de 30 milliarder kroner i skattelettelse til de rige med en indkomst over en million kroner.

Fritagelse af moms

Det er ikke de rigtige tal. Vi afsætter 6 mia. kr. til personer med en indkomst over 500.000 kroner.

Samtidig betaler den samme gruppe sammen med erhvervslivet størstedelen af forslaget, hvilket altså omvendt betyder, at 24 mia. kr. går til indkomster under 500.000 kroner - vel at mærke både i bunden og i mellemgruppen - der samtidig ikke bærer grundfinansieringen i forslaget.

For det andet foreslår JJ, at man i stedet for at kigge på indkomstskatten simpelthen fritager alle tjenesteydelser for moms og dermed giver en direkte tilskyndelse til at forbruge mere arbejdskraft.

Forslaget har af flere omgange været diskuteret i Det Radikale Venstre, fordi det netop sigter på det samme, som vi vil med vores forslag.

Det største problem med forslaget - som vi ser det - er afgrænsningen af, hvilke tjenesteydelser der så skal fritages.

Hvad er tjenesteydelser?

Er det en tjenesteydelse af sælge en burger?

Er det en tjenesteydelse at lægge et nyt tag, og er det i så fald kun arbejdskraften eller også teglstenene, der skal fritages for moms?

Er det en tjenesteydelse at undervise? Skal erhvervslivet også fritages for tjenesteydelser?

Som det fremgår, vil JJ's forslag kræve en meget klar definition af, hvilke tjenesteydelser man går efter, og vi har indtil nu haft svært ved at lave denne afgrænsning i praksis.

Undgår diskrimination

Det er faktisk en vanskelig opgave at argumentere for, hvorfor lige præcis f.eks. rengøring og vinduespudsning i private hjem skal fritages for moms, men ikke alle andre tjenesteydelser i andre sektorer.

Derfor er vi endt med at gå efter indkomstskatten, fordi den ikke diskriminerer mellem forskellige former for arbejde, men fremmer både udbud og efterspørgsel efter alle former for arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her