Læsetid: 2 min.

Terror-møde forløb fredeligt

Statsministeren var tilfreds med forløbet af gårsdagens terror-møde med bl.a. fremtrædende imamer. Fire politikere blev væk, og de, der kom, var mindre glade
21. september 2005

19 inviterede gæster fra alle dele af det muslimske miljø i Danmark plus tre ministre og seks tolke sad i næsten tre timer bag Marienborgs lukkede dør, mens statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) terror-møde med imamer, folkevalgte og foreningsrepræsentanter trak en time over tiden.

Formålet var at bekæmpe misbrug af islam til terror-formål, inspireret af sommerens terrorbomber i London. Men de tre folketingspolitikere på gæstelisten meldte afbud i protest, Kamal Qureshi (SF), Hüseyin Arac (S) og Naser Khader (R). Ben Haddou (S) var i sidste øjeblik forhindret af vigtige forhandlinger i Københavns Borgerrepræsentation.

Endelig gik døren op, og ud kom den københavnske lokalpolitiker Hamid El Mousti iført arabisk ornat med hvid kjortel og knaldrød fez. Han standsede op og lod pressen komme til sig før han fyndigt udtalte: "Imamerne bør mødes med kirkeministeren, ikke med de folkevalgte. Imamerne ved ikke en skid om det danske samfund, de taler ikke engang dansk, og de vil forbyde jer journalister"" Synligt irriteret anbefalede han, at man fremover adskilte religion og politik.

Mere tilfreds var den fremtrædende imam Mohammed Al-Barazi, der følte, at statsministeren havde lyttet til hans budskab om bedre integration. Han medgav, at han havde bedt statsministeren kræve mådehold af medierne: "Pressen skal være fri, men ikke skabe splid og gøre fejlene større, end de er. Jeg skrev f.eks. et brev, hvor jeg tog afstand fra terrorbomberne i London, men det var der ingen, der trykte," sagde han.

Statsministeren selv havde dog blankt afvist pres på medierne: "Jeg forklarede, at pressen skam også gerne må kritisere regeringen," sagde han efter mødet.

Som El-Mousti havde Uzma Ahmed Andresen fra Foreningen for etnisk Ligestilling forbehold over for mødets indhold:

"Vi talte mest om integration, mindre om terror, og den sammenblanding kan jeg ikke lide." Hun mente dog, at det kan være relevant at mødes på tværs af religion og politik og f.eks. oprette et dialogråd: "Vi er jo allerede sat i bås som muslimer, og det er vigtigt at høre hinandens synspunkter."

Gode råd

Uzma Ahmed Andresens anbefaling til statsministeren var at bevare retsstaten:

"Det betyder også at tage afstand fra krænkende udtalelser som Radio Holger, så jeg kan føle, han også er min statsminister," sagde hun, der ville måle mødet på, hvad der konkret sker fremover.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviste at give mødet karakter på stedet:

"Jeg føler et ansvar for, at vi gør, hvad vi kan for at undgå terror. Det er målet, og det kan imamerne også medvirke til," sagde han og påpegede, at også Tony Blair har inviteret imamer i dialog.

"Jeg er blevet inviteret på besøg i en moske, det har jeg takket for og vil gøre, så snart det kan passes ind i kalenderen," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her