Læsetid: 3 min.

Terrorangrebet trak fra i G8-resultat

Den indiske udviklingsøkonom Salil Shetty - tidlige chef for Action Aid - er både tilfreds og skuffet over G8-ledernes løfter om mere udviklingsbistand
9. juli 2005

BOSTON - Efter G8-topmødet kan det civile samfund - alle nødhjælpsorganisationer, NGO-grupper og aktivister involveret i Live8-koncerterne - tillade sig at være både tilfredse og skuffede.

Det siger direktøren for FN's Millennium Campaign, den indiske udviklingsøkonom Salil Shetty, i et interview med Information fra sit hjem i London.

"Vi må erkende, at det er første gang, at udviklingsbistand har indtaget en så prominent plads på et G8-topmøde. Før i tiden har man diskuteret fattigdom og bistand, men ikke som højeste prioritet. Det er fremgang," siger Salil Shetty.

Men han tilføjer: "På den anden side er jeg skuffet over, at lederne kun har forpligtet sig til en fordobling af det nuværende bistandsniveau. I stedet burde de have bekræftet det 30 år gamle mål om at yde 0,7 pct. af deres bruttonationalindkomst (BNI)."

Shetty blev i 2003 udnævnt til leder af et FN-kontor, der har til opgave at engagere det civile samfund og statsinstitutioner i de rige OECD-landene og udviklingslandene i arbejdet med at udføre de såkaldte Millennium-mål - altså planen om at halvere ekstrem fattigdom inden 2015. Før han blev udnævnt til denne post af generalsekretær Kofi Annan, var Shetty chef for det britiske udviklingsgruppe Action Aid.

- Var terrorattentaterne i London torsdag et tilbageslag for Tony Blairs bestræbelser på at ryste mere ud af ærmerne på de andre G8-ledere?

"Ja, det tror jeg desværre. Faktum er, at han måtte forlade Gleneagles i adskillige timer. Det skete på bekostning af drøftelserne om gældslettelse til flere end de 18 lande, som allerede er blevet lovet eftergivelse af deres gæld. Vi må erindre, at kun 10 pct. af den totale udestående gæld i udviklingslande er blevet eftergivet af G8-gruppen. Hvis Blair havde været til stede, tror jeg, at vi havde fået et bedre resultat.

Det bekymrer mig også, at vi ikke får præcis besked om, hvorvidt gældseftergivelsen bliver finansieret fra de eksisterende bistandsbudgetter eller om det er nye midler. Derfor er det så vigtigt, at G8-gruppen og alle OECD-lande påtager sig at yde 0,7 pct. af deres BNI. Den grundlæggende ide er, at 0,7 pct.-målet dækker behovet for bistand - relateret til udførelsen af Millennium-målene - såvel som udgiften til gældseftergivelse for alle udviklingslande."

- Hvordan agter Deres FN-organisation og NGO-samfundet at følge op på de løfter, som G8-gruppen nu har afgivet i deres sluterklæring?

"Lad mig først sige, at vi ikke er tilfredse med en fordobling af hjælpen i 2010. Vi kan ikke realisere Millennium-målene i 2015, medmindre OECD-landene hurtigst muligt kommer op på 0,7 pct. af deres BNI. Vi kan ikke vente. Pengene skal på bordet nu for at starte alle de planlagte projekter. Så det er utilfredsstillende. Dernæst tager vi afstand fra tendensen til at flytte penge rundt på bistandsbudgetter. Det er vigtigt at finansiere træning af den Afrikanske Unions fredsbevarende soldater, men det har ikke noget med Millennium-målene at gøre. Lad os holde militærbistand adskilt fra udviklingsbistand. Med hensyn til opfølgningen vil FN's etablere sin egen overvågningsmekanisme. Men det er fremfor alt op til NGO-grupper og statsinstitutioner i de enkelte G8- og OECD-lande at overvåge og lægge pres på deres regeringer. Det vil mit FN-kontor kunne bistå disse organisationer med."

- På G8-mødet talte man kun lidt om konfliktløsning i Afrika. Er det ikke en forudsætning for, at bistand kan have den rette effekt i mange afrikanske lande?

"Det er rigtigt, at alle regioner af Afrika er påvirket af konflikt. Men Afrika er ikke kun Congo, Sudan og Elfenbenskysten. I andre lande har AU spillet en aktiv rolle i bilæggelse af konflikter. Vestlige medier viser kun hungersnød og konflikt. Men der er også et andet billede at fremvise. Jeg har arbejdet med Afrika i 20 år, og lederskabet er anderledes i dag. Medierne ser de gamle korrupte ledere. Men det er et fortegnet billede. Problemer bliver løst - et efter et."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu