Læsetid: 5 min.

Terrorens rødder

Helt ærligt kunne jeg godt tænke mig at få Paul Stephenson til Beirut så han kunne møde lidt terror i min del af verden
14. august 2006

Da elektriciteten kom tilbage omkring kl. tre om morgenen, tændte jeg for BBC World Service. Samtidig oplevede jeg en række kraftige eksplosioner, der rystede huset - på samme måde som i resten af Beirut - det var de seneste israelske luftangreb mod byen.

Så fulgte overskriften på World Service: 'Terror-sammensværgelse'. Hvaffor en terror, spurgte jeg mig selv?

Derefter så jeg min yndlingsbetjent, Paul Stephenson, der forklarede hvordan min yndlingspolitistyrke - den samme, som tappert henrettede en uskyldig ung brasilianer på en undergrundsstation efter at have brugt 30 sekunder på at fyre seks kugler i ham - havde reddet hundredvis af uskyldige civile fra selvmordsbomber mod flytrafikken.

Jeg er sikker på, at Independents læsere sammen med mig vil følge med i, hvor mange af de mistænkte - eller britiskfødte muslimer, som BBC definerede dem med deres specielle form for 'blød' racisme (de er vel muslimske briter eller britiske muslimer, er de ikke?) - stadig er tilbageholdt om et par uger.

Og jeg er ret sikker på, at drengene i blåt valgte netop den dag til at redde verden - på et tidspunkt, hvor vreden over lord Blair af Kut al-Amaras skamfulde fiasko i Libanon var på sit højeste. Det er, når alt kommer til alt, ikke tre år siden den anden storstilede terrorsammensværgelse - igen helt tilfældigt, naturligvis - fik armerede britiske panservogne til at omringe Heathrow på nøjagtig den dag, hvor hundredtusindvis af englændere demonstrerede imod lord Blairs påtænkte invasion af Irak.

Så jeg sad på tæppet i min stue og kiggede på alle disse svært bevæbnede folk i Heathrow, der beskyttede det engelske folk mod udslettelse, og så kom præsident George Bush på skærmen for at fortælle os, at vi alle kæmpede mod 'islamisk fascisme'.

Der kom mere buldren i mørket over Beirut, hvor en utrolig masse mennesker lider under terror - selv om jeg kan forsikre George W., at mens de piloter, der kaster bomber over den by, hvor jeg har levet i 30 år, måske, måske ikke er fascister, så er de absolut ikke islamister.

Og deri lå naturligvis det samme gamle problem. For at beskytte det engelske folk - og det amerikanske folk - fra 'islamisk terror', behøver vi bevæbnet politi og soldater og civilklædte betjente og endeløse afdelinger for anti-terrorisme, for beskyttelse af fædrelandet og andre, mere usle folk som de amerikanske bødler - nogle af dem sadistiske kvinder - i Abu Ghraib og Baghram og Guantanamo. Men den eneste måde at beskytte os selv fra den virkelige vold der - sandsynligvis - vil ramme os er, moralsk, og med mod og retfærdighed, at tage fat på de tragedier, der hedder Libanon og 'Palæstina' og Irak og Afghanistan. Og det nægter vi at gøre.

Kom til Beirut

Helt ærligt kunne jeg godt tænke mig at få Paul Stephenson til Beirut, så han kunne møde lidt terror i min del af verden - Hizbollah-terror og israelsk terror. Men det er selvfølgelig ikke noget Paul og hans drenge har lyst til. Én ting er at råbe op om påståede misgerninger fra påståede mistænkte i et påstået komplot om at udføre påstået terror - noget helt andet er at beskæftige sig med baggrunden for denne terror og gøre dette ansigt til ansigt med store risici.

Det var underholdende at se Bush - lige før elektriciteten forsvandt igen - stadig løgnagtigt fortælle os, at 'terrorister' hader os på grund af vores 'frihed'. Ikke fordi vi støtter israelere, der har massakreret flygtningestrømme, skudt mod Røde Kors-ambulancer og slagtet mere end 1.000 civile libanesere - her er virkelig nogle forbrydelser, Paul Stephensen kunne begynde at undersøge - men fordi de hader vores 'frihed'.

Og med stigende desperation oplever jeg, at vores journalister igen slikker røven på autoriteterne, citerer endeløse (og anonyme) 'sikkerhedskilder' uden én eneste gang at stille spørgsmål ved informationerne eller timingen af Pauls opdagelse af en 'terrorsammensværgelse' eller det faktiske indhold i detaljerne. På en eller anden måde er 'flasker med boblende indhold' ikke nok til at overbevise mig - eller grundene til, i fald hele dette cirkus har hold i virkeligheden, at nogen nærede ønsker om at gennemføre sådanne uhyrligheder.

Vi har fået at vide, at de arresterede mænd er muslimer. Det er sandelig interessant. Muslimer. Det betyder, at mange af dem - eller deres familier - oprindelig kommer fra Sydvestasien og Mellemøsten, fra det område der omfatter Afghanistan, Irak, 'Palæstina' og Libanon.

I gamle dage plejede folk som Paul at hive et landkort frem, hver gang han stødte på folk af fremmed oprindelse, med en anderledes religion eller selv med fremmede navne. Men hvis Paul Stephenson finder sit skoleatlas frem, vil han opdage, at i det område disse 'muslimske' familier kommer fra, er en masse voldelige problemer og uretfærdighed og lidelse og død.

Er der måske en sammenhæng? Tør vi søge efter et motiv til forbrydelsen eller snarere den 'påståede forbrydelse'? Londons politi var tidligere ret effektivt, når det drejede sig om at finde motiver. Men selvfølgelig ikke i 'krigen mod terror', i hvilket tilfælde min yndlingspolitimand - hvis han virkelig søgte efter ægte motiver - hurtigt ville finde sig i tjeneste som blot politibetjent Paul Stephenson.

En krigsforbrydelse

Tag nu f.eks. forleden morgen. På den 31. dag af Israels version af 'krigen mod terror' - en konflikt, Paul og hans mænd i blåt tilsyneladende bidrager til via stedfortræder - sprængte et israelsk bombefly den eneste tilbageblevne bro til den syriske grænse i Nordlibanon i luften, det var i det bjergrige og smukke Akka-område over Middelhavet.

Med deres sædvanlige nænsomhed valgte de piloter, der bombede broen - og de var i sandhed ikke terrorister - at bombe broen, mens civil trafik kørte over den. Så de massakrerede de 12 civilister, der tilfældigvis befandt sig på broen. I den virkelige verden kalder vi den slags en krigsforbrydelse. Det er absolut en forbrydelse, der er Paul og hans drenge værdig. Men ak, Stephensons job er at skræmme det britiske folk, ikke at standse de forbrydelser, der er den virkelige baggrund for at briterne er bange.

Personligt er jeg absolut for at arrestere forbrydere, hvad enten de er 'islamiske fascister', af Bin Laden-slagsen eller Israel-variationen - deres 'luftens krigere' skulle arresteres næste gang, de kommer til Heathrow - eller den amerikanske slags (Abu Ghraib cum laude) og så sandelig de af dem, der blæser hjernen ud på passagerer i undergrundstogene. Men det tror jeg ikke, Paul Stephenson er. Jeg tror han raser og regerer, men jeg tror ikke, han står for lov og orden.

Han arbejder for frygtens ministerium, der pr. definition ikke er interesseret i motiver eller uretfærdighed. Og jeg må indrømme, at jeg, efter at have set hans seneste optræden umiddelbart før den næste strømafbrydelse, syntes han udførte et rigtig godt stykke arbejde for sine chefer.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her