Læsetid: 3 min.

Terrorlov er uklar og forvirrende

Docent ved Københavns Universitet nøjes ikke med at kritisere - han formulerer også helt ny terrorlov
7. marts 2006

Forvirrende og uklar. Præget af hastværk og misforståelser.

Antiterrorpakken fra 2002 får en negativ anmeldelse af en universitetsjurist, der nøje har analyseret tilblivelsen af de centrale paragraffer i straffeloven, som blev vedtaget i skyggen af angrebene på New York og Washington.

Kritikken fra docent, lic.jur. Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet kommer på et tidspunkt, hvor Folketinget igen er varmet op til en stribe stramninger, begrundet i frygten og risikoen for terror.

I den centrale paragraf om terrorisme kan en lang række forskellige forbrydelser straffes med fængsel på indtil livstid. Lige fra vold, frihedsberøvelse, overtrædelse af våbenloven og til drab. Men det er "et forvirrende signal at sende til domstole og almenhed, at forhold, som de opregnede, alle skulle være ligestillede i henseende til den hjemlede maksimumstraf," skriver Jørn Vestergaard i sin analyse, som trykkes i Tidsskrift for Kriminalret.

Manglende skelnen

Det er problematisk, at der slet ikke skelnes mellem strafværdigheden af vold og manddrab.

Usædvanligt for en kritiker har Jørn Vestergaard givet opskriften på, hvordan loven burde være skrevet. Han har simpelthen skrevet paragrafferne, som han mener, de burde se ud. Hans forslag går ud på, at straffen kan forhøjes med indtil det halve, hvis en kriminel handling begås i forbindelse med terror.

Da embedsmændene skulle ændre straffeloven, gik de i flere tilfælde længere, end det egentlig var og er nødvendigt i forhold til en rammeafgørelse fra EU og til FN's konvention mod terrorfinansiering, påviser Jørn Vestergaard. Resultatet blev blandt andet en meget diffus paragraf 114b, som handler om den, der "i øvrigt ved tilskyndelse, råd eller dåd medvirker til at fremme den kriminelle virksomhed eller det fælles formål for en gruppe eller sammenslutning, som foretager en eller flere handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a".

Begrundelsen for at skabe paragraffen er FN's konvention mod terrorfinansiering, men bestemmelsen er blevet meget bredere end krævet efter konventionen, skriver Jørn Vestergaard. I stedet for blot at dreje sig om økonomien er enhver bestemt og ubestemt form for tilskyndelse, råd eller dåd nu kriminaliseret.

Uklar bestemmelse

"Den nye § 114 b er en vanskeligt tilgængelig og særdeles uklar bestemmelse, der i praksis vil kunne indebære en ganske betragtelig udvidelse af ansvaret for forhold med en fjernere tilknytning til terrorgruppers virksomhed," skriver Jørn Vestergaard i Tidsskrift for Kriminalret.

Den danske regering burde slet ikke have sendt paragraffen i Folketinget til vedtagelse. Den var ikke nødvendig, men skyldes "en misforståelse" af FN's konvention, fastslår han.

I forarbejderne til lovændringen hedder det, at FN-konventionen kræver kriminalisering af medvirken til finansiering af terrorisme i videre omfang, end hvad der følger af de almindelige regler om medvirken i dansk ret.

Men her ryster Jørn Vestergaard på hovedet. Det er ikke korrekt, anfører han. Tværtimod opererer man i konventionen med et mere snævert begreb om medvirken end i den danske straffelov.

Retsudvalg ønsker svar

De nye paragraffer er endnu ikke brugt i en domsforhandling, men den første tiltale er rejst. To mænd fra den muslimske organisation al-Aqsa er anklaget for at have givet penge til Hamas, som står på EUs terrorliste.

Tiltalen er rejst efter 114 a, som drejer sig om at yde økonomisk støtte til terror, direkte eller indirekte. Det er således strafbart for en bank eller enkeltpersoner at stille penge eller andre finansielle tjenesteydelser til rådighed for personer eller grupper, der har til hensigt at begå terror.

Den yderliggående islamist Said Mansour er i øvrigt sigtet efter den omdiskuterede 114 b, mens syv unge er sigtet for at have overtrådt den nye hovedbestemmelse om terror.

Folketingets retsudvalg har netop bedt justitsminister Lene Espersen (K) om at kommentere kritikpunkterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu