Læsetid: 2 min.

Terrorovervågning ad bagvejen

4. marts 2006

Danmark har forpligtet sig til at overvåge frivillige organisationer i kampen mod terror.
Under et møde i den Sydafrikanske by Cape Town i februar indgik Danmark et forpligtende samarbejde, hvor frivillige foreninger og deres bestyrelsesmedlemmer skal overvåges for at sikre, at foreningerne ikke misbruges af terrorrister til pengeoverførsler.
EU-Kommissionen forsøgte sidste år at opstille en række lignende krav til medlemslandene, men på grund af pres fra ngo’er i Danmark og Sverige stoppede arbejdet, og kommissionen er nu i gang med at bløde op på kravene.
Men det har ikke forhindret Financiel Action Task Force (FATF) i at forpligte Danmark og 32 andre lande til at overvåge frivillige foreninger. FATF er kommet i stand på opfordring af G8-landene, og det er et juridisk bindende samarbejde, som skal bekæmpe økonomisk kriminalitet.
Ifølge FATF’s fagblad Resonans indebærer de nye antiterrortiltag bl.a., at frivillige organisationer skal registreres eller have en licens. Desuden vil der fremover være sanktionsmuligheder overfor frivillige organisationer, som ikke overholder retningslinjerne, og som formodes at overføre penge til terroraktiviteter. Det kan ske i form af bøder til foreningen eller bestyrelsesmedlemmer, ved indefrysning af konti eller ved at fjerne bestyrelsesmedlemmer fra deres arbejde.

Terrorkrav udenom EU
SF’s retsordfører er forbløffet.
»Jeg troede, at der var styr på det, og at EU var ved at udarbejde nye retningslinjer på det her område. Det er virkelig bekymrende, at det nu bliver besluttet af helt andre kanaler. Hvor meget mere overvågning skal der til? Det må justitsministeren simpelthen underrette Folketingets retsudvalg om,« siger Anne Baastrup.
Da EU-Kommissionen fremsatte et lignende forslag i 2005, vurderede advokat og ekspert i menneskerettigheder Tyge Trier, at forslaget ikke alene var på kant med menneskerettighederne, det kunne også være med at ødelægge det frivillige foreningsarbejde.
Hos hjælpeorganisationen IBIS beklager generalsekretær Vagn Berthelsen over for Resonans FAFT’s nye terrorkrav. Det vil få ’vidtrækkende konsekvenser for arbejdet i de frivillige organisationer’, siger han.
Vicestatsadvokat Ulla Høg fra Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet deltog på vegne af det danske Justitsministerium i mødet i Cape Town, og hun bekræfter, at Danmark nu er forpligtet af de nye anti-terrortiltag.
»Samarbejdet i FATF har en forpligtende karakter, så der er ingen tvivl om, at Danmark er nødt til at rette sig efter den note, der gør sig gældende om de frivillige organisationer,« siger hun til Resonans.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her