Læsetid: 2 min.

Test afgør britisk statsborgerskab

Så er det en realitet - nu skal alle indvandrere, der ønsker at erhverve sig britisk statsborgerskab, bestå en ny, obligatorisk nationalitetstest. Testen, som fokuserer på viden om nutidig kultur og politik, koster 400 kroner og kan tages om, lige indtil man består
2. november 2005

Det er ikke nok at vide, hvad Dronning Elizabeth og Tony Blair laver, eller at nationaldrikken er te. Det er derimod en fordel, hvis man ved, om de britiske aviser bliver styret af regeringen, eller om kvinder med børn har erhvervsarbejde. Hvis man altså ønsker at bestå den prøve i britisk samfundsliv, som fra tirsdag i denne uge, blev obligatorisk for alle indvandrere, der ønsker at blive britiske statsborgere.

Den nye test, som består af 24 spørgsmål, hvoraf omkring 75 procent skal besvares korrekt på 45 minutter for at bestå, fokuserer først og fremmest på viden om moderne politik, dagligliv og sociale institutioner. En mindre del handler om historie.

Spørgsmålene, som alle bygger på bogen Life in the UK, spænder dog vidt - fra kendskab til narkoregler, lov om ytringsfrihed, lokale dialekter til børns og kvinders rettigheder, politiets og domstolenes rolle og Storbritanniens rolle i EU.

Statsborger-aspiranterne kan tage prøven på et hvilket som helst af 90 såkaldte Life in the UK-testcentre, der ligger spredt ud over landet. Den nye prøve ligger oven i et allerede eksisterende forlangende om, at de nye briter skal kunne beherske engelsk på et tilfredsstillende niveau, og vil i øvrigt ifølge regeringen foregå i en afslappet og beroligende atmosfære.

Det er en hjælp

"Prøven tester ikke, om en ansøger evner at være britisk, og det er heller ikke en test i 'britiskhed'. Det er en test af, om ansøgeren er rede til at blive borger her og tale sproget. Det handler om at se fremad mere end om at kende historien. Forståelsen af det britiske sprog og levemåde er afgørende, og (-) vil hjælpe de nye borgere til at opnå større påskønnelse af den borgerlige og politiske dimension ved britisk statsborgerskab, og især at forstå de rettigheder og det ansvar, der følger med britisk statsborgerskab," sagde juniorminister med ansvar for indvandring Tony McNulty ifølge Reuters, da den nye lov blev fremlagt for offentligheden mandag.

Hvis en ansøger dumper ved prøven, kan hun ikke blive britisk statsborger, men til gengæld kan testen tages lige så mange gange, som ansøgeren har lyst og penge til. Hver test koster 34 pund (lige under 400 kroner), og bogen, hvor svarene findes koster 9,99 pund (110 kroner).

Mange nye briter

Et rekordhøjt antal - 140.795 mennesker - opnåede statsborgerskab i 2004, oplyser det britiske Indenrigsministerium, og det er 12 procent flere end i 2003. Op til midten af 1990'erne søgte omkring 40.000 om britisk statsborgerskab hvert år, indtil antallet af ansøgere - som i de fleste EU-lande - begyndte at vokse eksplosivt fra 1998. Flertallet kommer fra de tidligere Commonwealth-lande Pakistan og Indien samt fra Somalia, som også delvist har været under britisk overherredømme.

Omkring 60 procent af alle de mennesker, der får opholdstilladelse i Storbritannien, vælger inden for seks år at søge om britisk statsborgerskab, siger de officielle tal.

Læs mere om testen på www.lifeintheuktest.gov.uk

20051101-222246-pic-32833595.jpg20051101-222246-pic-27293788.jpg20051101-222246-pic-78209830.jpg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her