Læsetid: 3 min.

Thailandsk valg løser ikke politisk konflikt

Trods en klar sejr til Thailands premier-minister ved søndagens parlamentsvalg, ventes blanke stemmer og oppositionens boykot at efterlade Thaksin svækket
4. april 2006

Det var et tydeligt signal om utilfredshed med deres premierminister, som vælgerne i Thailands hovedstad gav udtryk for ved søndagens parlamentsvalg. Over halvdelen af vælgerne i Bangkok valgte at stemme blankt i protest mod Thaksin Shinawatra, der havde udskrevet valget i utide efter massive folkelige protester.

Dermed fik Thaksin ikke den opbakning, som han havde håbet, da han udskrev valget i slutningen af februar, og resultatet løser ikke den politiske konflikt, som har præget landet de seneste par måneder.

Alligevel kunne Thaksin mandag aften erklære sig som vinder af valget med over 50 procent af stemmerne. Det skyldes dels, at Thaksin fortsat er yderst populær uden for de store byer, dels at oppositionen i omkring 70 procent af valgkredsene havde valgt at boykotte valget, hvilket havde efterladt premierministeren og hans parti 'Thaier elsker thaier' (TRT) uden modkandidater.

Dog sagde Thaksin i et interview på direkte tv mandag aften, at TRT kun havde sikret sig 16 millioner stemmer imod de 19 millioner, som partiet fik ved valget i februar 2005.

I interviewet sagde Thaksin desuden, at han vil nedsætte et uafhængigt udvalg, der skal gennemgå den politiske situation og komme med et løsningsforslag på konflikten. Hvis udvalget anbefaler, at Thaksin fratræder premierministerposten, vil han følge dette råd, sagde han.

Thaksin havde inden valget erklæret, at han ville forblive på posten, hvis han fik mere end 50 procent af stemmerne.

Også tidligere mandag havde Thaksin hentydet, at han ikke nødvendigvis vil gøre krav på premierministerposten. Det skete over for en gruppe journalister, hvor han samtidig understregede behovet for forsoning.

Forsoning

Det er ikke et krav fra mig at blive premierminister, men vi har brug for national forsoning, sagde han.

Den hårdeste dom fra vælgerne fik Thaksin i Bangkok, hvor 50,1 procent af stemmerne var blanke, mens hans selv og hans parti måtte nøjes med 45,9 procent.

Det tydelige signal vil dog ikke blive afspejlet i mandatfordelingen, da TRT ventes at få alle pladserne i hovedstaden som følge af oppositionens boykot. Men flere medlemmer og medarbejdere i Thaksins parti var alligevel rystede over det høje antal blanke stemmer.

Proteststemmerne vil blive et spørgsmål for os i vores overvejelser om vores næste skridt. Regeringen ønsker at være en regering for hele landet, ikke bare dele af landet, sagde Suranand Vejjajiva, der er ansat i TRT.

Samtidig forlød det fra valgkommissionen, at valget skal gå om i 38 af landets 400 valgkredse. Det skyldes, at det ikke lykkedes TRT's kandidater at få de nødvendige 20 procent af stemmerne i kredse, hvor oppositionen havde boykottet valget. Ifølge Thailands valglov skal opstillede kandidater uden modkandidater have mindst 20 procent af stemmerne for at sikre sig sejren.

De 38 valgkredse er alle i den sydlige, muslimske del af landet, hvor oppositionen står stærkt, og hvor Thaksin kritiseres for ikke at have stoppet den separatistiske voldsbølge, der siden begyndelsen af 2004 har koster flere end 1100 mennesker livet.--

Ifølge Thailands forfatning skal omvalgene afvikles, inden en ny regering kan dannes. Forfatningen foreskriver samtidig, at det nye parlament skal samles senest 30 dage efter et valg. Derfor ventes valgkommissionen hurtigt at få afholdt nye valg i de pågældende kredse.

Thaksin har de seneste måneder oplevet massive protester som følge af beskyldningerne om, at han økonomisk tilgodeså egne familiemedlemmer gennem blandt andet salget af telegiganten Shin Corp., som han selv stiftede og sad i spidsen for inden sin tid i politik.

Med krav om hans tilbagetræden har der været arrangeret otte store demonstrationer, hvor titusindvis af thailændere har deltaget. Desuden har der dagligt været mindre demonstrationer og protester imod den tidligere så populære premierminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her