Læsetid: 3 min.

The Usual Suspects

Cannes fylder 60 år og trækker i festtøjet. Årets festivalprogram blev offentliggjort i går, og det er fuldt af gamle kendinge
20. april 2007

Om en måned begynder den årlige filmfestival i Cannes, og i går blev det officielle program offentliggjort ved en pressekonference i Paris. Det er den 60. udgave af den berømmede festival, og alle sejl er i år sat til for at fejre det stadig unge fødselsdagsbarn, som festivalens præsident, Gilles Jacob, formulerer det i en lille tekst på Cannes' hjemmeside.

"Snart 60 år? Det er så ungt for en festival! Det er knap nok den tid, det tog Alfred Hitchcock at slippe duer løs på palæets trapper, at svinge Charlie Chaplins stok en omgang, et endeløst bifald til Ingmar Bergman, da han blev kronet Guldpalme-vinderen over dem alle, eller tiden, det tager blødt at synge "Le tourbillon de la vie" til Jeanne Moreau... det er derfor ikke overraskende, med alle de barndomsmin-der i tankerne, at festivalen stadig er lige så krævende, lige så ambitiøs og lige så entusiastisk som nogensinde."

Jacob har selv produceret en lille film til festivalens ære, ligesom alle tidligere Guldpalme-vindere er blevet bedt om i en tre minutters film at forholde sig til "insitutionen kendt som 'biografteatret'." 35 instruktører, har sagt ja, deriblandt Lars von Trier og Bille August, og det sammenklippede resultat, To Each His Own Cinema, vil kunne opleves under festivalen.

Festivalfavoritter

Årets usædvanlige, men flotte festivalplakat er skabt af Magnum-fotografen Alex Majoli og den grafiske designer Christophe Renard og forestiller en række filmkunstnere, som hopper. Det skal illustrere filmmediets kreative energi og drejer sig om Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Pedro Almodòvar, Juliette Binoche, Jane Campion, Souleymane Cissé, Penelope Cruz, Gérard Depardieu og ikke mindst Wong Kar-Wai, hvis nye film, den engelsksprogede My Blueberry Nights åbner både festivalen og hovedkonkurrencen i år.

Det er ikke første gang, Kar-Wai er i Cannes, og i det hele taget byder det officielle program på en lang række gamle kendinge og festival-favoritter - der er jo jubilæum. Brødrene Coen er tilbage med No Country for Old Men, der er baseret på en bog af Cormac McCarthy og handler om en jæger, som ved Rio Grande falder over en række døde mennesker, en masse penge og en pose heroin. På rollelisten er blandt mange andre Tommy Lee Jones, Woody Harrelson og Javier Bardem.

Emir Kusturica har just færdiggjort Zavet, der foregår i og omkring den serbiske hovedstad, Beograd; David Fincher kommer med sit i USA meget roste seriemorderdrama Zodiac, der har dansk premiere midt under filmfestivalen; og Quentin Tarantino er aktuel med Death Proof, den ene halvdel af sin og Robert Rodriguez' dobbeltfilm, Grindhouse, der er en hyldest til gamle dages på alle måder skamløse spekulationsfilm.

Fra Frears til Fonda

Også Kim Ki-duk, Carlos Reygadas, Julian Schnabel, Ulrich Seidl, Alexander Sokourov, Béla Tarr og Gus Van Sant deltager i konkurrencen, mens nye værker af Steven Soderbergh, Michael Moore, Michael Winterbottom, Harmony Korine, Barbet Schroeder, Valeria Bruni-Tedeschi og Abel Ferrara præsenteres i det officielle program, dog uden for hovedkonkurrencen eller i sideserien Un Certain Regard.

Formanden for juryen er den britiske instruktør Stephen Frears, der senest begejstrede biografgængere med The Queen, og han får hjælp til at finde de rigtige vindere af skuespillerinderne Maggie Cheung, Toni Collette, Maria de Medeiros og Sarah Polley, skuespilleren Michel Piccoli, instruktørerne Abderrahmane Sissako og Marco Bellocchio og den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk.

Martin Scorsese giver masterclass i år og benytter lejligheden til at lancere World Cinema Foundation, der er "dedikeret til til bevaring og restaurering af verdensfilmens mesterværker."

Komponisten Howard Shore, der blandt andet er David Cronenbergs faste samarbejdspartner, giver en musik-masterclass, mens italienske Sergio Castellitto tager sig af skuespillet. Og Jane Fonda vil overvære en hyldest til sin far, skuespilleren Henry Fonda.

www.festival-cannes.fr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her